Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Smażona cukinia
Składniki:
- 1 cukinia,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej.


Jak przyrządzić?
1) Umytą cukinię kroimy na plastry o grubości ponad pół centymetra. Smarujemy oliwą, posypujemy drobno pociętym rozmarynem.

2) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach przez kilka minut, aż się lekko przyrumieni. Po zdjęciu z patelni solimy i osypujemy pieprzem.

Jak podawać?
Zaraz po usmażeniu. Jako dodatek do dań z mięsa lub ryby.
Fasolka szparagowa z pomidorami
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 małych, białych cebulek,
- 4 łyżki oliwy,
- kilka łodyżek tymianku,
- sól, pieprz.


Jak przyrządzić?
1) Z fasolki usuwamy końce i dzielimy strączki na pół. Pomidory nacinamy od góry krzyżykiem i odcinamy od dołu rdzeń. Wkładamy je na chwilę do wrzątku (nie dłużej niż 1 min.). Gdy nieco ostygną ściągamy skórkę, kroimy na pół poprzecznie i wyrzucamy pestki.. Dzielimy na drobne kawałki. Czosnek rozdrabniamy. Cebulki obieramy i dzielimy na ćwiartki.

2) Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulki i lekko je rumienimy. Dokładamy pomidory i smażymy razem kilka minut. Wrzucamy fasolkę, czosnek i otarty z łodyżek tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

3) Dusimy pod przykryciem ok 20 - 30 min. na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Jak podawać?
Jeśli traktujemy to danie jako całość, podajemy je w garnku, w którym je przygotowaliśmy.

Ten i powyzsze przepisy sa ze stronki "czarna oliwka" http://kuchnia.o2.pl/przepisy

Ewa 18:06:44
Jadlospis 8 - 959 kcal

I sniadanie 245 kcal :
 
Salatka z wolowina i pieczywem - pokrojone i wymiesane : kawalek gotowanej chudej wolowiny ( 50 g ), pol malej cebuli, maly kiszony ogorek lyzka posiekanego szczypiorku, lyzeczka majonezu light ; dwa kawalki chrupkiego pieczywa . herbata nieslodzona bez ograniczen .

 II sniadanie 112 kcal :
Owoc z jogurtem - pojemnik jogurtu owocowego light, pol czerwonego grejfruta .


Obiad 313 kcal :

Cielecina w sosie wlasnym z ryzem - niepelna szklanka gotowanego ryzu, cielecina w sosie wlasnym z warzywami ( kawalek cieleciny - 100g, pol malej cebuli, maly zabek czosnku, sredniej wielkosci marchwka, maly korzen pietruszki, przyprawy ziolowe ) . woda mineralna bez ograniczen .

Mieso obmyc, pprzyprawic ziolami, czosnkiem i wlozyc do rondelka . dodac starta na tarce do jarzyn marchewke i pietruszke oraz posiekana cebule . Dusic do miekkosci, podlewajac woda . Podawac z ryzem i ogorkiem .

Podwieczorek 92 kcal :
Ciasto z herbata owocowa - kawalek placka biszkoptowego, herbata owocowa nieslodzona bez ograniczen .


 Kolacja 197 kcal :
tunczyk z pieczywem - mala puszka tunczyka w sosie wlasnym ( 100g ) z lyzka jogurtu naturalnego i lyzka posiekanego koperku, dwie sredniej wielkosci kromki pieczywa mieszanego ; herbata owocowa bez ograniczen . bez cukru .

Jadlospis 9 - 1028 kcal

I sniadanie 253 kcal :
Pieczywo z pasta serowa - dwie kromki bulki z pasta z polowy opakowania serka homogenizowanego, dwoma cienkimi plasterkami szynki wolowej i lyzka posiekanego szczypiorku ; herbata nieslodzona bez ograniczen .

 II sniadanie 114 kcal :
Jogurt z ziarnami - pojemnik jogurtu naturalnego wymieszanego z dowolnymi ziarnami zboz .


Obiad 360 kcal :
Makaronowy miszmasz - pol szklanki ugotowanego makaronu rurki, filet z piersi indyka  ( 100g ), sol, pieprz, cebula, male pieczarki , strak czerwonej papryki, niepelna lyzeczka oleju rzepakowego, pomidor, bazylia, tymianek ; woda bez ograniczen .

Mieso obmyc, pokroic w paseczki, przyprawic i obsmazyc na oleju; przelozyc do garnka . Na patelnie wrzusic posiekana cebule i pokrojone pieczarki , papryke i obrany ze skory pomidor ; poddusic . Makaron ugotowany polaczyc z miesem i warzywami . Doprawic ziolami .

Podwieczorek 111 kcal :
Jogurt z czekolada - pojemnik jogurtu bez tluszczu i cukru wymieszanego z czastka startej czekolady mlecznej .


Kolacja 190 kcal .
Jajecznica z pomidorami i pieczywem - dwie kromki pieczywa chrupkiego, jajecznica z trzech bialek, , pomidora, 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego i lyzeczki miekkiej margaryny, posypana lyzeczka posiekanej zieleniny , zielona herbata nieslodzona bez ograniczen .

Jadlospis 10-1059 kcal .
I sniadanie 255 kcal  :
Kanapka z pasztetem i wedlina - mala grahamke posmarowac lyzka pasztetu drobiowego, z dwoma plasterkami wedliny drobiowej. strak zielonej papryki ; szklanka mleka 0.5 proc .


 II sniadanie 123 kcal :
Kanapka z serem topionym .- sredniej wielkosci kromka chleba posmarowana trojkacikiem  sera topionego light, cztery liscie salaty, pol szklanki soku pomidorowego .

 

Obiad 362 kcal :
Szaszlyki cielece z ziemniakami - dwa pieczone ziemniaki, szaszlyk cielecy ( kawalek chudej cieleciny - 100 g ) sol, pieprz, przyprawy ziolowe.  strak czerwonej papryki, male pieczarki, cebula, por, 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego .; woda mineralna bez ograniczen


Mieso obmyc, pokroic w gruba kostke , przyprawic sola, pieprzem i ziolami wedlug gustu . Warzywa oczyscic i pokroic - cebule w talarki, a papryke na czastki . Na patyk nabijac na przemian mieso , papryke, pieczarki i cebule . Podawac z pieczonymi ziemniakami i sorowka ze sparzonego i pokrojonego w talarki pora z jogurtem .

 Podwieczorek 112 kcal :
Jogurt z owocami - szklanka malin polanych 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego .


Kolacja 207 kcal . :
Salatka jarzynowa z buleczka i wedlina - pol szklanki salatki jarzynowej z majonezem light , mala grahamka, cztery plasterki kielbasy z indyka z warzywami ; szklanka kawy inki z mlekiem .

Jadlospis 11 - 980 kcal :

I sniadanie 246 kcal :
Platki z jogurtem i owocami - dwie lyzki platkow owsianych wymieszanych z pojemnikiem jegortu naturalnego, gruszka, owoc kiwi .

II sniadanie 105 kcal :
 Owoce z bita smietana - szklanka swiezych lub mrozonych truskawek z lyzka bitej smietany .

Obiad 337 kcal :
Ryz z piersia kurczaka - pol szklanki ugotowanego ryzu, filet z piersi kurczaka, sol, pieprz, przyprawy ziolowe, lyzeczka oleju, szklanka brukselki, pomidor, lyzka posiekanego szczypiorku ; woda bez ograniczen .

Mieso umyc, przyprawic sola i pieprzem oraz mielona papryka i innymi ziolami, usmazyc na tluszczu, zalac woda i dusic do miekkosci . Podawac z ryzem, wgotowana brukrelka i pokrojonym na czastki pomidorem posypanym szczypiorkiem .


Podwieczorek 100 kcal :
Owoce - kisc winogron

Kolacja 192 kcal :
Wedzona ryba w sosie smietanowym - wedzony pstrag ( 100g ) polany sosem z dwoch lyzek smietany jogurtowej i z polowy opakowania rzezuch ( 25g ) , duzy ogorek, sredniej wielkosci kromka zytniego razowego chleba

Jeszcze mam 9 przepisow ale nie wiem czy pisac dajcie znac jak ktos z nich kozysta

Jadlospis 12 -1025 kcal

I sniadanie 264 kcal :
Papryka nadziewana serem z pieczywem - dwie sredniej wielkosci kromki zytniego razowego chleba, strak zoltej papryki nadziany polowa kostki bialego chudego sera, dwiema lyzeczkami smietany jogurtowej, posiekanymi rzodkiewkami, lyzka posiekanego szczypiorku ; herbata nieslodzona bez ograniczen


 II snaidanie 87 kcal :
Jogurt owocowy - pojemnik jogurtu bananowego1.5 proc .


Obiad 359 kcal :
Kasza gryczana z sadzonymi jajami i zsiadlym mlekiem - pol szklanki uprazonej kaszy gryczanej, dwa jaja, sol, pieprz, kiszony ogorek, mala cebula, lyzeczka margaryny, pol szklanki brokulow, pol szklanki zsiadlego mleka 2 proc ( 100ml ) .


Jaja sumazyc na margarynie, posolic, popieprzyc i podawac z uprazona kasza gryczana, surowka z pokrojonego w plasterki kiszonego ogorka, posiekanej cebula i ugotowanymi brokulami . Znakomite danie ze zsadlym mlekiem .

Podwieczorek 107 kcal :
Kanapki z serem i wedlina - dwie kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryna light, z plasterkami zoltego sera light, plasterkiem szynki konserwowej, pomidor, lyzka posiekanego szczypiorku ; szklanka kawy inki z mlekiem .

ja korzystam:) jedzonko jest super:) wielkie dzięki:*
Ja też będę korzystać-będę miała stały dostęp do netu to będę przyrządzać sobie. Odejmę pewnie niektóre produkty aby kalorie ograniczły się do 800

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.