Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Jeszcze jedna rada- jezeli nie mamy pewnosci ,ze srodek jest upieczony, wystarczy przed podaniem wlozyc takiego cycorka na 3 minuty do mikrofali i nie ma bata- bedzie dopieczone
ciasto-panierka, inne niz wszystkie do ryby.

Chcesz miec puchata rybe????, chcesz by smak byl taki jak w restauracji????
nic prostrzego(nie podawac tej strony do miejsca gdzie pracuje,hihi)
pol litra piwa, ociupinka soli i pieprzu, maka.
wymieszac- tak jak na nalesniki.
plat ryby wytarzac w mace, potem w tym ciescie i na gleboki olej.zobaczyie jaki bedzie ladny efekt!!!!!
kobietki. nie krzyczcie ale zaraz wam podam przepis na najslodszy deser swiata. mam dzis ochote go zrobic dla moich chlopakow. choc czas- no prawie caly dzien przygotowan na raty tego ciasta potrzeba. a nazywa sie

BANNOFI PIE
zdjecie zapozyczone z neta- ale kiedys jadlam to ciasto i jest po prostu boskie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i troche inaczej przyozdobione.

Skladniki
dwie puszki slodzonego  skondensowanego mleka
1,5 paczki herbatnikow
0,5 kostki masla
pol litra smietany kremowki
lyzeczka rozpuszcvzalnej kawy
lyzka stolowa cukru
pol tabliczki gorzkiej czekolady
4 banany.

Przygotowanie

ten deser wymaga troche czasu na przygotowanie i najlepiej jest go zaczac dzien przed podaniem.Wkladamy puszki z mlekiem do garnka z woda tak aby byly przykryte w caloscigotujemy zamkniete puszki okolo 4 godzin uzupelniajac wode po ugotowaniu zostawiamy do ostygniecia a potem wkladamy do lodowki  na dzien nastepny. kruszymy herbatniki robiac z nich miazge w robocie kuchennym lub recznym dodajemy roztopione maslo iwykladamy te mase na wczesniej wylozona papierem blaszke.ma to wygladac jak biszkopt, kruche ciast-no jak podloze.wkladamy do lodowki na 30 min az maslo stwardnieje. smietane ubijamy z cukrem i kawa(musi byc rozpuszczona w niewielkiej ilosci goracej wody-w jednej lyzeczce). Na przygotowany spod wykladamy zawartosc puszek. powinien to byc sztywny karmel na tym ukladamy talarki z bananow i bita smietane. wszystko posypac tarta gorzka czekolada. gotowe.
> jak ktoś zainteresowany to podam przepis

Erwinko ja jestem zainteresowana przepisem na to ciasto
wczoraj poczynilam pierwsze kroki do Bannoffi pie i puszeczki juz ugotowane studza sie w lodowce
Basik cycorki będą chyba jutro no naj póżniej pojutrze bo nie wiem czy jutro kupię hihihi ,ryba to potem a deser no cóż chyba na sobotę hihihibo już mi ślinka leci
Ciasto śliwkowo-jabłkowe zdjęcia zamieszczone wcześniej
1,5szkl.mąki
3jajka
1łyż.proszku do pieczenia
1cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny
1/4 szkla.cukru
2 jabłka
0,5kg.śliwek
1łyz.cynamonu
1budyń czekoladowy
1łyzka kakao
płatki migdałów do posypania
Mąka,żółtka,cukier,wanilia,proszek,margaryna zagniatamy ciasto.Blaszke 28/24 wysmarować masłem wyłożyc ciasto na to wypestkowane śliwki i kawałki jabłek pomiędzy śliwki posypać łyzeczką cynamonu .Pianę ubić z odrobiną soli dodać 1/4 szklanki cukru i dalej ubijać dadać budyń i kakao wylać to na owoce i posypać wierzch migdałami .Piec w temp.180c 50-60 min.
Pasek wagi

Kilinandżaro

ciasto ciemne

8 jaj

20dkg cukru

6 łyżek mąki pszennej

4 łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

zrobić biszkopt i po upieczeniu przekroić

masa jabłkowa

1 kg jabłek (ja dałam mus jabłkowo -brzoskwiniowy ze słoika)

2 galaretki

1 łyżka masła

jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,masło roztopić dopać jabłka i chwikę smażyć,dodać suchą galaretkę ,wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

masa bydyniowa

1/2 l mleka

1/2 szkl,cukru

2 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

z mleka,cukru,żółtek ,mąki ugotować budyń .Masło utrzeć i dadać zimny budyń.

przełożenie

na ciasto kłaść kupkami masę budyniową a w puste miejsca masę jabłkową ,przykryć drugą połówką ciasta i lekko przycisnąć.Polać polewą i udekorować wedle uznania.Robiłam pierszy raz ale mówię wam wszyscy się zajadali DSCF0029.jpg Fotki Zdjęcia Obrazki wygląda mniej więcej tak

Jarzyny na sałatkę juz się gotują
BEATA - pytałaś co ze śliwek , to podam Ci wypróbowany osobi ście przepis
Anka jak masz czas to skopiuj na przepisy nasze
NUTELLA ŚLIWKOWA
2.5 Kg wypestkowanych śliwek zemleć przez maszynkę do mięsa
1 kg cukru
razem gotować na wolnym ogniu jakieś 2 godz.
potem dodać 15 dkg kakao (najlepsze z wiatrakiem )
pogotowac chwilę jeszcze i przełożyc do słoiczków

Roboty prawie nic a smaczne i do wielu rzeczy można wykorzystać (ciastka, naleśniki, moja znajoma to nawet na chleb daje dzieciom )
Wychodzi z tej porcji 8 słoiczków po przecierze i jeszcze ciut zostaje
Znajoma nie pasteryzuje tylko gorące daje i dnem do góry , ja jednak dla pweności na 5 minut dałam

Ewa dla ciebie wszystko

Ryba w zalewie

składniki

60 dkg filetów rybnych

cebula,ogórek kiszony,papryka marynowana albo surowa-te składniki muszą być w jednakowej proporcji.

Cebule pokroić w paski i spażyć.Ogórki pokroić w półtalarki.Paprykę skroić w paski..Wymieszć warzywa.Filety opanierować i usmażyć ,następnie naprzemian przełożyć rybę warzywami.Całość zalać zimną zalewą.

Zalewa

1 mały przecier pomidorowy

mały słoiczek łagodnego keczapu

ziele angielskie

liść laurowy

2 szkl wody

6 łyżek octu

1/2 szkl.oleju

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

pieprz   wszystko wynieszać i zagotować .Bardzo dobre wychodzi ,nadaje się na imprezki i Boże Narodzenie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.