Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Dzięki Basiula zrobię ale z grzybami problem zrobię z pieczarkami zobaczymy jak wyjdzie
Jak się robi tę masę do jeżą czy do prinseccy?? Bo właśnie spisałam sobie ten przepis na grzybki :-)
Tort Daria - konkurs

Średnia ocena potrawy

9 głosów

Tort Daria - konkurs - składniki
  • jaja
  • mąka pszenna
  • cukier kryształ
  • proszek do pieczenia
  • mleko skondensowane w puszce - niesłodzone
  • galaretki: cytrynowa i wiśniowa
  • śmietana tortowa 36% tłuszczu
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy
  • mango - obrane i pokrojone
  • ananas z puszki pokrojony w kostkę
  • wiśnie z kompotu dobrze osączone
  • bardzo miałki cukier puder
  • białko jajka
  • barwniki spożywcze
  • dżem wiśniowy i ananasowy
  • jasny sok owocowy
Tort Daria - konkurs - sposób przygotowania
Witam!Na początek weźmy sporą dawkę dobrego humoru, bo tort choć niełatwy to efektowny i pyszny jest!
Parę dni przed zrobieniem tortu zróbmy dekoracje np. różyczki i listki.
W tym celu bierzemy białko, dodajemy bardzo miałki cukier puder i mieszamy. Robimy tak do czasu, aż uzyskamy konsystencję plasteliny, wtedy dzielimy masę na parę kawałków np. 3 i do każdej dodajemy inny barwnik, formujemy kwiatki, listki i odstawiamy do wyschnięcia.
Teraz przystępujemy do wykonania tortu, jeśli nie zniechęciło nas wykonanie dekoracji :-)
Musimy upiec 3 biszkopty, a w tym celu ubijamy 3 białka z 3 łyżkami cukru kryształu, dodajemy żółtka i 3 łyżki mąki oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pieczemy w 180oC ok. 20 minut. Tak pieczemy 3 biszkopty i studzimy. Pierwszy biszkopt nasączamy sokiem, smarujemy dżemem wiśniowym.
Teraz robimy masę: 1 galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć ubijamy połowę mleka z puszki na puch, wlewamy tężejącą galaretkę. Do masy dodajemy osączone wiśnie, mieszamy, wykładamy na posmarowany biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem, nasączonym sokiem. Smarujemy dżemem ananasowym i robimy drugą masę dokładnie tak, jak poprzednią używając cytrynowej galaretki i dodając na końcu pokrojone mango i ananasy.
Przykrywamy trzecim biszkoptem nasączonym sokiem. Ubijamy 0.5 litra śmietany tortowej z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru (możemy dodać barwnik). Smarujemy i dekorujemy śmietaną cały tort.
Oczywiście na końcu dekorujemy własnoręcznie przygotowanymi dekoracjami. Smacznego!
Uwaga tort uzależnia i idzie w biodra ale jest pyszny! Mój tort ze zdjęcia był dla 50 osób, tutaj podaję przepis oczywiście na mniejszy tort!S tarczy spokojnie dla 6-10 osób.Smacznego!
Tort lekki jak chmurka - konkurs

Średnia ocena potrawy

17 głosów

Tort lekki jak chmurka - konkurs - składniki
  • biszkopt: 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietany 36%
  • 20 dkg białego sera
  • galaretka cytrynowa
  • cytryna (sok i otarta skórka)
  • cukier wanilinowy
  • 4 łyżki cukru pudru
Tort lekki jak chmurka - konkurs - sposób przygotowania
Piekarnik elektryczny nastawiamy na 180 stopni. Miksujemy na puszystą masę szklankę cukru i 4 jajka. Do puszystej masy dodajemy szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem. Podczas gdy biszkopt się piecze robimy masę. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 100 ml wrzącej wody, studzimy. Ucieramy 20 dag białego sera z 4 łyżkami cukru pudru, cukrem wanilinowym, sokiem i skórką otartą z cytryny, łączymy z ostudzoną galaretką. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę 36%. Wlewamy masę serową do ubitej śmietany. Lekko stężoną mieszaninę wykładamy na ostudzony biszkopt przekrojony na 2 lub trzy blaty. Na wierzchu również wykładamy masę. Dekorujemy wg uznania - owocami lub kwiatuszkami z cukru. Tort znika po pierwszym rozdaniu :)
Torcik biedronka - konkurs

Średnia ocena potrawy

7 głosów

Torcik biedronka - konkurs - składniki
  • Biszkopt: 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/8 szkl. mąki ziem.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Krem kawowy: 1
  • 2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 puszka owoców.
  • Masa do pokrycia: 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl. wody
  • 2 szkl. maki
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 4 barwniki spożywcze (żółty
  • czerwony
  • zielony
  • brązowy)
  • Brązowy pisak spożywczy do dekoracji.
Torcik biedronka - konkurs - sposób przygotowania
Biszkopt: cukier i jajka ubić, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, piec w tortownicy 20 min w temp. 175 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół i jedna połowę włożyć do miski aby nabrała wypukłego kształtu. Krem: ugotować bardzo gęsty budyń używając do tego 1 szkl. mleka, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i kawą, pod koniec ucierania dodawać po łyżce budyniu. Po wyrobieniu kremu dodać owoce z puszki. Masa: wodę zagotować z tłuszczem, po zagotowaniu wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i chwilę prażyć, zdjąć z ognia dodać cukier puder i wyrobić na gładką masę, podzielić na cztery części: (pierwsza część wielkości jednej łyżki do niej dodać barwnik żółty, druga część trzy łyżki do niej dodać barwnik brązowy, pozostałą część podzielić na połowę i dodać do jednej barwnik czerwony a do drugiej zielony) Następnie rozwałkować zielona masę wykrawając nożem liść jako podstawa do biedronki, na to położyć jedna część biszkoptu, wyłożyć na nią krem z owocami i przykryć częścią biszkoptu wyłożoną do miski. Rozwałkować brązową masę i przykryć jedną część tortu jako podkład pod rozchodzącymi się skrzydełkami i drugą przeciwną stronę jako buźka biedronki z pozostałej części wykroić kółeczka, które będą wykorzystane do położenia na skrzydełka, a resztki rozwałkować na nóżki biedronki. Następnie rozwałkować czerwoną część masy, wykroić skrzydełka i położyć na tort, na to brązowe kółeczka i nóżki biedronki. Z żółtej masy uformować oczka, buźkę i czułki biedronki. Oczy i listki przyozdobić brązowym pisakiem. Całość włożyć na 3 godz. do lodówki. Smacznego
Kremówka
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Średnia ocena potrawy

93 głosy

Kremówka - składniki
  • Ciasto maślane:
  • 30 dag masła
  • 10 dag mąki

    Ciasto kluskowe:
  • 20 dag mąki
  • 1/2 jajka
  • 1/2 łyżki octu (6-proc.)
  • woda

    Krem waniliowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 8-10 dag cukru
  • rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
  • 3 dag mąki ziemniaczanej

    oraz:
  • 3 dag cukru pudru z wanilią
Kremówka - sposób przygotowania
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
robię to z tą różnicą ,że nie robię dwuch ciast a wszystkie składniki na ciasto siekam długo nożem ,prawie się ze sobą połącza to w tedy szybko resztę dogniatam i na 30 minut do lodówki i piekę 2 placki
/ torty
  • kuchnia polska
  • autor: greenpeace3
    Torcik wiśniowy

    Średnia ocena potrawy

    6 głosów

    Torcik wiśniowy - składniki
    • Oto przepis na pyszny tort wiśniowy. Moja córka go uwielbia. Spałaszowała spory kawałek w dniu swoich urodzin... Tak więc potrzebujemy:
    • Na ciasto:
    • 4 jajka
    • 8 łyżek cukru
    • 7 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki cynamonu
    • Na nadzienie:
    • 700ml śmietany kremówki
    • 1 słoik wiśni w kompocie
    • 8 dag orzechów włoskich
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • starta skórka z 1 cytryny
    • 1 opakowanie wiórków czekoladowych.
    Torcik wiśniowy - sposób przygotowania
    Przygotowujemy następująco: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 4 łyżki wody, ubić na sztywna pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia oraz cynamon. Przesiać do piany i całość dobrze wymieszać. Ciasto włożyć do formy (śr. 24cm) wyłożonej pergaminem i piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Biszkopt przeciąć poziomo na 4 części, wokół dolnej warstwy zapiąć brzeg tortownicy. Do 25 ml śmietany dodać cukier waniliowy i ubić na sztywno. Połową śmietany posmarować pierwszą warstwę, resztę wstawić do lodówki. Położyć drugą warstwę biszkoptu. Wiśnie osączyć, 2 łyżki zostawić do przybrania, a resztę owoców rozłożyć na biszkopcie. Do soku z wiśni dodać 2 łyżki cukru i skórkę z cytryny, zagotować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody, wymieszać. Dwoma łyżkami soku polać odstawione do lodówki wiśnie, resztę wylać na wiśnie rozłożone na biszkopcie. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu i posmarować resztą śmietany. Położyć czwartą część ciasta i odstawić tort do lodówki na 1h. Do pozostałej śmietany dodać resztę cukru, ubić na sztywno. Zdjąć brzeg tortownicy i posmarować górną warstwę biszkoptu połową śmietany. Brzeg udekorować orzechami, ozdobić bitą śmietaną, wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Życzę wszystkim SMACZNEGO. A w szczególności wszystkim dzieciaczkom,które uwielbiają wszystkie słodkości . Moja córka mówi:Brzusio mówi pycha...

    Czerwony Kapturek

    Składniki:

    Ciasto:
    150 g miękkiego masła
    150 g cukru pudru
    1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
    3 jajka
    180 g mąki tortowej
    2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
    3 łyżeczki stołowe startej czekolady
    100 ml kompotu wiśniowego
    Krem:
    250 ml śmietanki (30% tłuszczu)
    1 Krem do tortów czekoladowy Dr. Oetkera
    Polewa:
    250 ml śmietanki (30% tłuszczu)
    1 łyżka cukru pudru
    1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
    Do dekoracji: 
    1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
    kilka truskawek

    Sposób przygotowania:

    Masło, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć na gładką masę, dodawać po 1 jajku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać z czekoladą i kompotem wiśniowym. Nałożyć do tortownicy o średnicy 24cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut.

    Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany)
    Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany)

    Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodawać po trochu krem czekoladowy miksując. Na dolną część ciasta nałożyć krem. Nałożyć drugą część ciasta. Do posmarowania tortu ubić śmietankę, w trakcie ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżeczkę ubitej śmietany odłożyć na nosek). Posmarować wierzch i boki tortu.
    Z odłożonej śmietany ukształtować nos. Polewę rozpuścić, odciąć mały rożek opakowania. Wycisnąć czekoladową grzywkę, warkocze, oczy i usta. Wykałaczką nałożyć piegi. Truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich czapeczkę i kokardki.

    Stopień trudności:

    Potrzebne produkty:

    Stopień trudności:

    Łatwy przepis

    Trudny przepis

    Bardzo trudny przepis

    Top 10 przepisów:

    Wszystkie kategorie

    Kokosowe kuleczkipowiększ

    Kokosowe kuleczki

    Składniki na około 25 kulek:
    200 g wiórków kokosowych
    100 ml kremówki
    70 g cukru pudru
    70 g masła
    opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
    200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g)

    W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.

    Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.

    Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).

    Przechowywać w lodówce -jeśli coś zostanie ;-)

    Smacznego :)

    © Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.