Temat: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko

kochane dzielcie sie ciekawymi potrawami
Składniki:
15 dag. cukinii
60 dag. mąki
opakowanie proszku do pieczenia
sól
cebula
2 jajka
2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:
Cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć z soku. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Cebulę posiekać i dodać do mąki. Wbić jajko i wlać olej. Wymieszać na gładkie ciasto dolewając niepełną szklankę wody. Dodać cukinię i wymieszać. Formę keksową natłuścić, włożyć ciasto, wierzch wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.
SZYBKIE CIASTO
Jesli była by któras zainteresowana ,podaje przepis
7jajek
półtorej szkl. cukru
półtorej szkl. mąki
pół szkl. maki ziemniaczanej
1łyzeczka proszku
3/4 szkl. oleju
jabłka (ok kilograma)
jaja ubic z cukrem na sztywno ,ciagle ubijajac dodawac na przemian po troche oleju i troche mąki (wymieszane z proszkiem)
wylac na blaszke i powrzucac pokrojone jabłka(moga byc inne owoce)
włozyc do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp ok. 200stopni ok 40 min.

SZYBKI I ŁATWY....NO I OCZYWISCIE PYSZNY !!!
ja dziś ze śliwkami piekę; i jak odzyskam aparat to fotkę odrzucę :)))
;) Obiecana fotka :))
a teraz obiecany ;) przepis dla Iwonki i nie tylko :))
POLEWA CZEKOLADOWA
5 łyzek cukru pudru
3 łyzki kakao
3 łyzki kwasnej,gestej smietany
0.5 kostki margaryny palmy
wszystko razem zagotowujemy cały czs mieszając, zdejmujemy z ognia i dodajemy
1 łyzke zelatyny rozpuszczoną w 1 łyzce goracej wody
lekko studzimy polewe i polewamy


GRZYBKI
0.5kg mąki
1 margaryna
1 szkl smietany-gęstej
zarobic ciasto i włozyc do lodówki na pół godziny
nastepnie rozwałkowac troche grubiej jak na pierogi i wykroic kapelusze,spody,i nózki(z podanej porcji wychodzi 20 grzybków)
tak to  mniej wiecej wyglada
nózki formujemy recznie, moczymy w jajku i otaczamy koniec w maku

po upieczeniu studzimy, w miedzy czasie szykujemy mase
ja robie taką jak do jeza, tylko bez princessy,
napełniamy kapeluszki przykrywamy spodem, wkładamy nózke i polewamy polewą (ja nózki wkładam tuż przed podaniem na stół)

Tarta ze szpinakiem
20dkg ciasta francuskiego
45 dkg szpinaku
2 lyzki cukru,
3/4 kostki masla
20 dkg serka wiejskiego
2 jajka ale oddzielone bialko od zoltka.
140ml smietanki gestej
Rozlozyc ciasto na plasko w formie i wlozyc do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec okolo 10-15 min
szpinak -liscie pociac umyc i gotowac na delikatnym ogniu az bedzie poltwardy-ciagle mieszajac, .nastepnie dodac    zoltko cukier, maslo. Na koniec dodac serek wiejski(odcedzony ) i smietanke. wszysko wymieszac. Bialko ubic na sztywno .i delikatnie wymieszac za szpinakiem. wszystko wylozyc na przygotowane ciasto . piec w temp 200 stopni ok 30 min.
przepis Basi
Ewa ja cię zamorduję normalnie ślinotok mam

> > Ja robiłam kieszonki z ciasta francuskiego ze>
> szpinakiemto dawaj przepis

Aniu kupujesz gotowe ciasto francuskie i wycinasz z niego kwadraty. W rondelku gorujesz szpinak, doprawiasz do smaku i studzisz. Kwadraty z ciasta francuskiego smarujesz żółtkiem z obu stron, na każdy kwadracik nakładasz szpinak i zlepiasz roku u góry. To wychodzą takie sakiewki :-) Tylko nie pamiętam na ile i w jakiej temepraturze piec te sakiewki. przepis Blondi

Tarta z leśnymi grzybami  (8 porcji-1 porcja280kcal)

Ciasto:
20dkg maki
10dkg masła
jajko
szczypta soli
kilka łyżek wody

Nadzienie:
35dkg leśnych grzybów
mała cebula
3/4 pojemnika gęstej śmietany
łyżka masła
gałązka zieleniny(pietruszka,dymka,szczypiorek
do smaku sól pieprz

    Do maki dodaj pokrojone masło ,posiekaj.Wbij jajko roztrzepane z wodą,posól.Zagnieć ciast,uformuj kulę i włóż do lodówki co najmniej na pół godziny.
    Oczyść grzyby.Obsmaż(5-10min),aż wyparuje z nich sok.Dodaj posiekaną cebulę i zieleninę.Dopraw,chwilę duś.
    Wyłóż ciastem tortownicę.Podpiecz ok. 20 min.
     na tarcie rozłóż grzybowe nadzienie,zalej śmietaną i wstaw do piekarnika na 5 minut.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.