26 października 2011, 09:03
Jaka forma jabłka będzie lepsza ?
Surowe czy pieczone ?
Mianowicie chodzi mi tu o zawartość minerałów.
Jak myślicie, które będzie zawierało więcej minerałów, witamin itd.?
Ile kcal w pieczonym a ile w surowym ?
- Dołączył: 2011-01-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 574
26 października 2011, 11:05
poczytałam wszystkich i mogę podsumować
![]()
No więc tak, z tymi wzdęciami po surowych jabłkach to jakiś mit, bo jabłko na surowo podaje się już 6-cio miesięcznym dzieciom. Gdyby było jak piszecie, dzieci miałby non stop problemy z żołądkiem.
Wzdęcia powodują toksyny z innych potraw, szczególnie mięsnych, które jabłka próbują wyrzucić z waszych organizmów.
Co do zdrowotności jabłek pieczonych, to pod względem zawartych w nich pektyn (to właśnie powoduje, że jesteście głodne - pektyny przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm) oraz zawartości błonnika nic się nie zmienia.
Pod wpływem temperatury ginie tylko zawarta w nich wit. C, której w jabłku tak naprawdę jest niewiele.... ale..........jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania przez organizm żelaza, którego znowu w jabłku jest sporo.
Co do kwasów organicznych (kwasu jabłkowego) zawartych w jabłku to fakt, lepiej surowych jabłek nie jeść przed samym snem. Kwasy te mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, a zawarte w jabłkach cukry się rozkładają. Jako, że podczas snu metabolizm działa wolniej jabłka dłużej zalegają w żołądku.
Pod wpływem temperatury one co prawda nie znikają, ale jabłko przyjmuje formę lżejszą do strawienia i szybciej organizm je przerabia.
Tak więc proponuję w dzień na surowo, na kolacyjkę np pieczone, albo mus jabłkowy duszony np do jogurtu
![]()
Aaaa i pytanie o kaloryczność. Jeśli weźmiesz jabłko, zważysz je na surowo i policzysz ilość kalorii - tyle samo jabłko to będzie miało po upieczeniu.
Jeśli jednak weźmiesz 100 g surowego jabłka i 100 g pieczonego - pieczone będzie miało tych kalorii więcej.
Dlaczego? Bo w czasie pieczenia jabłko traci wodę. I przez to jabłko po upieczeniu wydaje się słodsze.
Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam!
Edytowany przez Pyniowa 26 października 2011, 11:40
- Dołączył: 2014-01-14
- Miasto: kielce
- Liczba postów: 4
14 stycznia 2014, 16:49
Witam.
Wydaje mi się, że nie pomogłaś.
Jabłko surowe ma odczyn zasadowy, więc nijak się to ma do Twojego stwierdzenia, że jabłko powoduje wzrost kwasów żołądkowych. Wręcz przeciwnie.
I co do zalegania w żołądku....jabłko jest w nim tylko pół godziny, więc przed snem śmiało można go zjeść, właśnie na zdrowie :)
Piszcie tylko sprawdzone informacje.
Pozdrawiam.
Edytowany przez bo-na 14 stycznia 2014, 16:54
- Dołączył: 2013-11-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 106
14 stycznia 2014, 19:45
BrzydUlaaaa napisał(a):
Jaka forma jabłka będzie lepsza ?Surowe czy pieczone ? Mianowicie chodzi mi tu o zawartość minerałów. Jak myślicie, które będzie zawierało więcej minerałów, witamin itd.?Ile kcal w pieczonym a ile w surowym ?
Myślę że jabłko surowe będzie zawierało zdecydowanie więcej witamin aniżeli jabłko pieczone.
- Dołączył: 2014-01-14
- Miasto: kielce
- Liczba postów: 4
15 stycznia 2014, 14:56
Jabłka sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g).Pieczone jabłko ma 99 kcal w 100g. Ale jak wiemy 100g surowych nie równa się 100g pieczonych.
Jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają
sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g.
Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.
Pieczone jabłko, jak wszystko co przetwarza się termicznie traci na wartości. Szczególnie witamina C jest wrażliwa na temperaturę
A to kilka rad dietetyka:
"Ludowe porzekadła przekonują, że powinno się jeść dwa jabłka dziennie- rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia - i jest w tym dużo prawdy. Jabłka działają antywirusowo, antybakteryjnie i hamują rozwój nowotworów. Zawierają witaminy A i C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, wapń, krzem, żelazo, cynk, miedź. Mają dużo błonnika (w postaci pektyn), który obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, regulują florę bakteryjną jelit. Surowe gryzione jabłka, właśnie dzięki dużej zawartości pektyn, pobudzają ruchy jelit zapobiegając zaparciom, a gotowane proponuje się przy biegunkach. Obecny w jabłkach przeciwutleniacz (kwercetyna) uszczelnia naczynia krwionośne. Surowe jabłka zmniejszają ryzyko zawału, wzmacniają układ nerwowy i poprawiają pracę wątroby. Rajskie owoce służą także urodzie: wzmacniają włosy, paznokcie, poprawiają cerę a nawet figurę - są wykorzystywane w dietach odchudzających, ponieważ dają uczucie sytości, choć mają mało kalorii. "
Pozdrawiam
Edytowany przez bo-na 15 stycznia 2014, 15:01