Temat: Jabłko pieczone czy surowe ?

Jaka forma jabłka będzie lepsza ?
Surowe czy pieczone ?
 Mianowicie chodzi mi tu o zawartość minerałów. 
Jak myślicie, które będzie zawierało więcej minerałów, witamin itd.?

Ile kcal w pieczonym a ile w surowym ? 

Nie wiem jak z wartością kaloryczną (choć indeks glikemiczny powinien być większy w pieczonym)

Obróbka termiczna zawsze wpływa niekorzystnie na wartości odżywcze produktu= wszystko co surowe będzie zdrowsze ;)

Tak własnie jak poprzedniczka indeks glikemiczny w pieczonym jest wyzszy co sprawia ze bedziesz chciała zjesc wiecej.... po za tym wszystkie (prawie) przetwarzane owoce wazywa itp traca minerały i witaminy.... takze ja proponuje surowe

 

niby tak, ale słyszałam, że w surowym są zawarte jakieś kwasy, które dają uczucie głodu
- też to stwierdzenie może być złe - nie wiem. 

Ale tak od czasu do czasu to by jakoś zaszkodziło ?
Bo czasami to mam już dość jedzenia surowych jabłek i innych owoców ;)

dodam, że dziennie jem 2 surowe jabłka. 
ja generalnie uwielbiam jabłuszka chociaz zawsze po nich najpierw mam uczucie zapchania zoladka a potem czuje sie glodna. Kalorycznosc sie nie zmienia przy pieczeniu, ale pieczone bedzie mialo wiekszy indeks glikemiczny wiec rowniez uwazam ze lepsze surowe. Moze zagryzaj je surowa marchewka - ma duzo blonnika i glod tak szybko nie powinien cie dopasc. Ja do pracy w pudeleczku zabieram czasem pokrojone jablko i marchewke i tak jem.
kalorycznosć moim zdaniem się nie zmienia
wolę pieczone, jest słodsze ;)
pieczone jest zdrowsze na żołądek i nie powoduje wzdęć. Dobry pomysł! chyba już sezon wrócić do tego przysmaku (z cynamonem...) :)
ja jestem uczulona na jablko i tylko pieczone moge jesc niestety:P
Pasek wagi
wolę pieczone/gotowane ze względu na dolegliwości trawienne ;p
ale w smaku preferuje surowe
surowe ma dużo wiekszą wartość i najlepiej razem ze skórką :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.