26 października 2011, 09:03
Jaka forma jabłka będzie lepsza ?
Surowe czy pieczone ?
Mianowicie chodzi mi tu o zawartość minerałów.
Jak myślicie, które będzie zawierało więcej minerałów, witamin itd.?
Ile kcal w pieczonym a ile w surowym ?
- Dołączył: 2011-03-01
- Miasto: Piaseczno
- Liczba postów: 227
26 października 2011, 09:06
Nie wiem jak z wartością kaloryczną (choć indeks glikemiczny powinien być większy w pieczonym)
Obróbka termiczna zawsze wpływa niekorzystnie na wartości odżywcze produktu= wszystko co surowe będzie zdrowsze ;)
- Dołączył: 2008-11-20
- Miasto: Kenia
- Liczba postów: 1004
26 października 2011, 09:08
Tak własnie jak poprzedniczka indeks glikemiczny w pieczonym jest wyzszy co sprawia ze bedziesz chciała zjesc wiecej.... po za tym wszystkie (prawie) przetwarzane owoce wazywa itp traca minerały i witaminy.... takze ja proponuje surowe
26 października 2011, 09:13
niby tak, ale słyszałam, że w surowym są zawarte jakieś kwasy, które dają uczucie głodu
- też to stwierdzenie może być złe - nie wiem.
Ale tak od czasu do czasu to by jakoś zaszkodziło ?
Bo czasami to mam już dość jedzenia surowych jabłek i innych owoców ;)
dodam, że dziennie jem 2 surowe jabłka.
26 października 2011, 09:20
ja generalnie uwielbiam jabłuszka chociaz zawsze po nich najpierw mam uczucie zapchania zoladka a potem czuje sie glodna. Kalorycznosc sie nie zmienia przy pieczeniu, ale pieczone bedzie mialo wiekszy indeks glikemiczny wiec rowniez uwazam ze lepsze surowe. Moze zagryzaj je surowa marchewka - ma duzo blonnika i glod tak szybko nie powinien cie dopasc. Ja do pracy w pudeleczku zabieram czasem pokrojone jablko i marchewke i tak jem.
26 października 2011, 09:36
kalorycznosć moim zdaniem się nie zmienia
wolę pieczone, jest słodsze ;)
- Dołączył: 2007-09-10
- Miasto: To Tu To Tam
- Liczba postów: 8155
26 października 2011, 10:12
pieczone jest zdrowsze na żołądek i nie powoduje wzdęć. Dobry pomysł! chyba już sezon wrócić do tego przysmaku (z cynamonem...) :)
Edytowany przez patasola 26 października 2011, 10:13
- Dołączył: 2005-12-23
- Miasto: Daleko
- Liczba postów: 1579
26 października 2011, 10:20
ja jestem uczulona na jablko i tylko pieczone moge jesc niestety:P
- Dołączył: 2011-06-25
- Miasto: Koluszki
- Liczba postów: 2059
26 października 2011, 10:51
wolę pieczone/gotowane ze względu na dolegliwości trawienne ;p
ale w smaku preferuje surowe
- Dołączył: 2011-09-29
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 6005
26 października 2011, 10:58
surowe ma dużo wiekszą wartość i najlepiej razem ze skórką :)