- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Wielonek
- Liczba postów: 237
17 października 2011, 21:39
Jak w temacie, jakiej oliwy używacie, ja kiedyś kupiłam i była jakaś gorzka, teraz staje w sklepie i nie kupuje żadnej bo nie wiem którą?:)
pozdro:)
17 października 2011, 21:43
Monini
- Dołączył: 2011-06-28
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 535
17 października 2011, 21:43
podbijam,
a inne oliwy np z pestek winogron czy cos? czy jednak najlepsza z oliwek?
17 października 2011, 21:52
W tym roku z Grecji przywiozłam tłoczoną przez mieszkańców oliwę z oliwek i porównałam ją z tą, która miałam z marketu w domu - różnica kolosalna, ta ze sklepu po prostu waliła chemią i plastikiem pomimo swoich cuda niewidy certyfikatów jakości, chociaż dałam za nią 2x więcej niż za tą co przywiozłam z wakacji. Albo przywieźć taką swoją (duża butelka starcza na lata), albo szukać po sklepie czegoś lepszej jakości.
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 9992
17 października 2011, 21:59
oliwa nie może "starczać na lata".....
po otwarciu kilka miesięcy, w temperaturze pokojowej i w ciemnej szafce, i koniec
nie chowac do lodówki !
od kilku lat przywożę sobie co roku litr do 3 litrów z Grecji
kupowane na wyspach u małych producentów
jest o wiele lepsza od monini czy innych certyfikowanych
- Dołączył: 2005-12-28
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 314
17 października 2011, 22:22
najważniejsze, żeby była extra virgin i faktycznie nie może stać lata tylko kilka miesięcy od produkcji
- Dołączył: 2005-12-28
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 314
17 października 2011, 22:23
marka monini
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
17 października 2011, 22:29
Polecam hiszpanskie "Borges", "Carbonell", "Koipe"... Oczywiscie, zawsze virgen extra. To nie sa marki "z gornej polki", ale sa bardzo ok. Wydaje mi sie, ze widzialam je w polskich supermarketach. Z kolei z calego serca NIE POLECAM oliwy "Goya", szczegolnie light. Co to w ogole jest oliwa light??? Biedny Goya to sie w grobie pewnie przewraca... A tak lubil dobra oliwe...
Oczywiscie, zadnego przechowywania w lodowce!!!
Edytowany przez nanuska6778 17 października 2011, 22:29
- Dołączył: 2011-08-05
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2752
17 października 2011, 22:29
Na lata? Oliwa z oliwek może stać góra 3 miesiące.
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
17 października 2011, 22:55
Jeszcze cos mi sie przypomnialo: "acidez", czyli "kwasnosc" oliwy. Im wieksza, tym oliwa ma "silniejszy" smak, jest wlasnie nieco gorzka. Kwasnosc podaje sie w stopniach, nr i takie malutkie º. Virgen extra nie powinna miec wiecej, niz 0.8º. Jesli ma wiecej, to juz nie jest extra virgen, tylko virgen, albo rafinowana.