- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
18 września 2011, 16:18
Olej rzepakowy uchroni za najzdrowszy olej, przewyższający nawet oliwę z oliwek.
Poleca się go do wszystkiego - surówek, smażenia, gotowania, duszenia, pieczenia, grillowania. Jednak prawda jest zupełnie inna. Olej rzepakowy jest jednym z najgorszych tłuszczy, nie mogący pod żadnym względem rywalizować z oliwą ani nawet zwykłym smalcem.
Olej rzepakowy został wyprodukowany jako tania alternatywa dla oliwy z oliwek, której produkcja na światową skalę byłaby bardzo kosztowna i mało opłacalna. Jednak początkowo promowany olej rzepakowy zawierał dużo kwasu erukowego, powodującego wiele komplikacji zdrowotnych np. nowotworowy. Dlatego w latach siedziemsiątych dwaj kanadyjscy hodowcy na drodze manipulacji genetycznych wyhodowali niskoerukową odmianę rzepaku. W krótkim czasie zaczęto olej wyprodukowany z niej zwany LEAR zaczęto produkować na dużą skalę.
W 1979 badacze z kanadyjskiego Instytutu Nauki i Technologii zebrali wyniki 23 badań nad niskoerukowym olejem rzepakowym (LEAR). We wszystkich stwierdzono związek między jego spożyciem, a uszkodzeniami serca, Udowodniono także, że kwasy tłuszczowe nasycone (palmitynowy i stearynowy) chronią przed zniszczeniami serca, którym sprzyja nadmierne spożycie omega3.
W 1982 ci same naukowcy opublikowali wyniki innego eksperymentu. Kiedy do diety szczurów karmionych początkowo LEAR i olejem sojowym dodano duże ilości nasyconego masła kakaowego, zanotowano spadek liczby patologii serca oraz jego lepszy rozwój.
W 1998 wykazano, że olej rzepakowy powoduje znaczne zmniejszenie ilości oraz rozmiarów trombocytów u świń. Świnie, którym go podawano miały problemy z krzepliwością krwi i dopiero dodatek dużych ilości tłuszczy nasyconych w postaci oleju kokosowego lub masła kakaowgo do diety je naprawiło.
Wreszcie w 2000 Ratnayake i współpracownicy dowiedli, że szczury karmione niskoerukowym olejem rzepakowym mają wyższe ciśnienie krwi oraz żyją krócej niż te, które podawano inne tłuszcze.
Duże ilości oleju rzepakowego spożywa się w Chinach i Indiach oraz Japonii. Panuje tam wysoka zapadalność na chorobę Kenshana objawiającą się uszkodzeniami serca.
Badania z ostatnich dwudziestu lat dowodzą, że zastąpienie naturalnych, bardziej nasyconych tłuszczy jak smalec, masło czy olej kokosowy olejem rzepakowym sprzyja występowaniu chorób serca.
W 1995 w badaniu opublikowanym na łamach Wall Street Journal wykazano, że kobiety spożywające olej rzepakowy częściej zapadają na raka płuca niż niejedzące go.
Olej rzepakowy ze względu na wysoką zawartość tłuszczy wielonienasyconych (30%) nie nadaje się do smażenia.
Co zamiast oleju rzepakowego ?
Zamiast oleju rzepakowego spożywaj naturalne tłuszcze, używane przez zdrowe populacje przez tysiące lat.
Do smażenia/pieczenia/grillowania/gotowania:
-olej kokosowy tłoczony na zimno
-olej palmowy tłoczony na zimno
-masło klarowane
-łój
-smalec wieprzowy
Do spożywania na zimno:
-smalec gęsi i kaczy
-oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
-olej lniany tłoczony na zimno
-tran nierafinowany
W oparciu o teksty fundacji Westona Price.
- Dołączył: 2010-08-22
- Miasto: Macondo
- Liczba postów: 247
18 września 2011, 16:31
strach lodówkę otworzyć. :D
a tak serio to w sumie nie używam, więc ok. tylko kurczę, po co się w takim razie tak promuje olej rzepakowy?
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
18 września 2011, 16:34
Wchodzą w grę czynniki finansowe oraz niewiedza połączona z ignorancją.
Oleje roślinne zaczęto promować kiedy na rynku USA ceny tłuszczy zwierzęcych wzrosła, a popyt na nie był duży, tymczasem rynek olei podupadał.
- Dołączył: 2011-03-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4247
18 września 2011, 16:37
no to żegnam się powoli z wami, bo używam głównie rzepakowego do smażenia, *kaput* x_x
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
18 września 2011, 16:40
a sól to biała śmierć
może poszukajmy też innych kolorów śmierci
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
18 września 2011, 16:42
Tytułem nawiązałem do bezsensownej, niczym nie popartej antymlekowej kompanii.
Sól jest kontrowersyjna, o czym można przeczytać tu:
http://nowadebata.pl/2011/05/08/czy-spozycie-soli-wywoluje-nadcisnienie/
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
18 września 2011, 16:45
boże....
kupiłam olej z pestek winogron - okazał się fatalnym wyborem
zamieniłam na rzepakowy z pierwszego tłoczenie - też zły wybór
chyba poszukam tego palmowego, albo masło klarowane
oliwę używam, ale tylko na zimno :)
:(
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
18 września 2011, 16:58
Najlepiej kup "normalne" masło i je sklaruj np. wg tego przepisu:
http://zajadamy.blox.pl/2009/07/Klarowanie-Masla.html
Z olejem palmowym może być problem, bo ile rafinowany czy utwardzony jest wszędzie, to zimnotłoczony trudno znaleźć.
18 września 2011, 17:16
u mnie tez smazy sie albo na slonecznikowym albo rzepakowym:( siet:(
- Dołączył: 2011-02-14
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 2756
18 września 2011, 17:25
a co w tym czasie nie jest trujące, nie zdrowe, nie przetworzone?
masakra..strach jeść..