Temat: Olej rzepakowy - cichy morderca, żółta śmierć

Olej rzepakowy uchroni za najzdrowszy olej, przewyższający nawet oliwę z oliwek.
Poleca się go do wszystkiego - surówek, smażenia, gotowania, duszenia, pieczenia, grillowania. Jednak prawda jest zupełnie inna. Olej rzepakowy jest jednym z najgorszych tłuszczy, nie mogący pod żadnym względem rywalizować z oliwą ani nawet zwykłym smalcem.

Olej rzepakowy został wyprodukowany jako tania alternatywa dla oliwy z oliwek, której produkcja na światową skalę byłaby bardzo kosztowna i mało opłacalna. Jednak początkowo promowany olej rzepakowy zawierał dużo kwasu erukowego, powodującego wiele komplikacji zdrowotnych np. nowotworowy. Dlatego w latach siedziemsiątych dwaj kanadyjscy hodowcy na drodze manipulacji genetycznych wyhodowali niskoerukową odmianę rzepaku. W krótkim czasie zaczęto olej wyprodukowany z niej zwany LEAR zaczęto produkować na dużą skalę.

W 1979 badacze z kanadyjskiego Instytutu Nauki i Technologii zebrali wyniki 23 badań nad niskoerukowym olejem rzepakowym (LEAR). We wszystkich stwierdzono związek między jego spożyciem, a uszkodzeniami serca, Udowodniono także, że kwasy tłuszczowe nasycone (palmitynowy i stearynowy) chronią przed zniszczeniami serca, którym sprzyja nadmierne spożycie omega3.

W 1982 ci same naukowcy opublikowali wyniki innego eksperymentu. Kiedy do diety szczurów karmionych początkowo LEAR i olejem sojowym dodano duże ilości nasyconego masła kakaowego, zanotowano spadek liczby patologii serca oraz jego lepszy rozwój.

W 1998 wykazano, że olej rzepakowy powoduje znaczne zmniejszenie ilości oraz rozmiarów trombocytów u świń. Świnie, którym go podawano miały problemy z krzepliwością krwi i dopiero dodatek dużych ilości tłuszczy nasyconych w postaci oleju kokosowego lub masła kakaowgo do diety je naprawiło.

Wreszcie w 2000 Ratnayake i współpracownicy dowiedli, że szczury karmione niskoerukowym olejem rzepakowym mają wyższe ciśnienie krwi oraz żyją krócej niż te, które podawano inne tłuszcze.

Duże ilości oleju rzepakowego spożywa się w Chinach i Indiach oraz Japonii. Panuje tam wysoka zapadalność na chorobę Kenshana objawiającą się uszkodzeniami serca.

Badania z ostatnich dwudziestu lat dowodzą, że zastąpienie naturalnych, bardziej nasyconych tłuszczy jak smalec, masło czy olej kokosowy olejem rzepakowym sprzyja występowaniu chorób serca.

W 1995 w badaniu opublikowanym na łamach Wall Street Journal wykazano, że kobiety spożywające olej rzepakowy częściej zapadają na raka płuca niż niejedzące go.

Olej rzepakowy ze względu na wysoką zawartość tłuszczy wielonienasyconych (30%) nie nadaje się do smażenia.

Co zamiast oleju rzepakowego ?

Zamiast oleju rzepakowego spożywaj naturalne tłuszcze, używane przez zdrowe populacje przez tysiące lat.


Do smażenia/pieczenia/grillowania/gotowania:
-olej kokosowy tłoczony na zimno
-olej palmowy tłoczony na zimno
-masło klarowane
-łój
-smalec wieprzowy


Do spożywania na zimno:
-smalec gęsi i kaczy
-oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
-olej lniany tłoczony na zimno
-tran nierafinowany


W oparciu o teksty fundacji Westona Price.

strach lodówkę otworzyć. :D
a tak serio to w sumie nie używam, więc ok. tylko kurczę, po co się w takim razie tak promuje olej rzepakowy?
Pasek wagi
Wchodzą w grę czynniki finansowe oraz niewiedza połączona z ignorancją.
Oleje roślinne zaczęto promować kiedy na rynku USA ceny tłuszczy zwierzęcych wzrosła, a popyt na nie był duży, tymczasem rynek olei podupadał.
no to żegnam się powoli z wami, bo używam głównie rzepakowego do smażenia, *kaput* x_x
a sól to biała śmierć

może poszukajmy też innych kolorów śmierci
Tytułem nawiązałem do bezsensownej, niczym nie popartej antymlekowej kompanii.
Sól jest kontrowersyjna, o czym można przeczytać tu:
http://nowadebata.pl/2011/05/08/czy-spozycie-soli-wywoluje-nadcisnienie/
boże....
kupiłam olej z pestek winogron - okazał się fatalnym wyborem
zamieniłam na rzepakowy z pierwszego tłoczenie - też zły wybór
chyba poszukam tego palmowego, albo masło klarowane

oliwę używam, ale tylko na zimno :)
:(
Pasek wagi
Najlepiej kup "normalne" masło i je sklaruj np. wg tego przepisu:
http://zajadamy.blox.pl/2009/07/Klarowanie-Masla.html

Z olejem palmowym może być problem, bo ile rafinowany czy utwardzony jest wszędzie, to zimnotłoczony trudno znaleźć.

u mnie tez smazy sie albo na slonecznikowym albo rzepakowym:( siet:(
a co w tym czasie nie jest trujące, nie zdrowe, nie przetworzone?
masakra..strach jeść..
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.