- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 października 2007, 13:34
Nie wiem czy już ktos to starał sie zrobić ale ja bym chciała aby tu każda wpisywała jakieś przepisy na dietetyczne jedzonko...
Chcę abyscie to pisały bo ja nie umiem gotować, nie umiem robić sałatek, ogólnie to mam dwie lewe ręce i poprostu chcę troszkę urozmaicić swoją dietę...
6 listopada 2007, 15:52
6 listopada 2007, 15:53
6 listopada 2007, 18:19
Rybka z porami |
Składniki: 4 filety z dorsza(po ok.15-20 dag) 50 dag porów 3 łyżki masła szklanka białego wina sól,biały piprz cytryna Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Połowę masła stopić, wrzucić pory i smażyć 5 minut. Podlać winkiem,oprószyć solą i pieprzem, wymieszać,dusić 5 minutek. Dorsza opłukać, skropić sokiem wyciśnietym z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem,ułożyć na porach. Na rybce ułożyć wiórki z reszty masła. Pozostałą cytrynę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzchu dania. Przykryć,dusić na małym ogniu. |
6 listopada 2007, 18:21
Rybka pachnąca estragonem |
1/2 kg filetów rybnych sok z 1 cytryny koperek 1 mała marchewka nieduży kawałek selera 1 łyżka masła sól, pieprz (najlepszy ziołowy) Sos: 1 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 mały jogurt naturalny 3 łyżki świeżego posiekanego estragonu (ew. może być suszony, ale wtedy troszkę mniej się go dodaje) 1 łyżeczka mąki 1 łyżka oleju sok z cytryny cukier, sól Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę i seler pokroić w drobniutką kostkę. Porcje ryby ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, obłożyć warzywkami i gałązkami koperku, na wierzchu ułożyć wiórki masła, przykryć i gotować ok. 25 - 30 minut. W tym czasie przygotować sos do ryby: mąkę leciutko zrumienić na oleju często mieszając, przestudzić, wlać kilka łyżek bulionu, wymieszać dokładnie, wlać pozostały bulion, przyprawić do smaku, zagotować, wlać jogurt, dodać estragon, wymieszać. 4 porcje po ok. 160 kcal (zależy jaką rybę weźmiemy). Smacznego |
160 kcal |
6 listopada 2007, 18:23
:) zycze smacznego :) a jesli macie, to prosze podzielcie sie przepisami na sniadania, bo ja zupelnie nie mam na nie pomyslu :(
7 listopada 2007, 12:00
7 listopada 2007, 12:38
na sniadanko jadam papke zak moj tatus to nazywa a więc tak na wodzie gotuje po 2 łyzki platkow owsianych, otrębów i siemienia lnianego, wkrajam do tego po 4 suszone sliwki i morelki, pare migdałów albo rodzynek i czekam az napecznieje do tego wystarczy juz pol jogurtu albo 100ml mleka i masz pyszne danie ktore trzyma cie na dlugo, a! oczywiscie cynamon do smaku uwielbiam go!
7 listopada 2007, 12:47