1. Mówi się, że współczesne człekokszałtne są roślinożerne. Ale najbliższej z nami spokrewnionego szympansa dzieli od nas 6-7 milionów lat odrębnej ewolucji, więc to chyba niezbyt dobry Po za tym W diecie szympansów np. 15% pokarmu to mięso. Również inne człekokszałtne np. orangutany, goryle, bonobo okazjonalnie jedzą mięsa. Tak więc nawet u naszych odległych krewnych widać skłananie się ku mięsa. Tymczasem jak zaraz wykażę w linii prowadzącej do człowieka doszło do ewolucji ku mięsożerności. Ponadto analiza uzębienia pierwszych naczelnych dowodzi owadożerności.
2. Bezpośrednim przodkiem człowieka był australopitek. Badania stosunku wapnia do strontu w jego zębach dowodzi mięsożerności. Przy szczątkach jednego z gatunków australopiteka - A. garhi odkryto kości zwierząt oraz prymitywne narzędzia. Ślady na kościach dowodzi, że australopiteki kroiły zwierzynę na części oraz rozbijały kości w tym czaszkę w celu wybobycia wysokotłuszczowego móżgu i szpiku. Zęby australopiteka świadczą, że jadł on jeszcze orzechy, owoce i ziarna. Tak więc bezpośredni przodek człowiek był wszystkożerny, choć produkty pochodzenia zwierzęcego miał w jego diecie bardzo duży udział.
3. 3-4 miliony lat temu doszło w Afryce do zmian klimatycznych. Wielkie lasy tropikalne wymierały ustępując miejsca sawannie. Na sawannie trudno o pokarm pochodzenia roślinnego - przecież istnieje tam wiele roślinożerców - a człowiek trawy nie może jeść. Pozostałoby więc odżywianie się pokarmami pochodzenia zwierzęcego. Warto zauważyć, że te wielkie zmiany klimatyczne zmuszające już mięsożerne australopiteki ku jeszcze mocniejszemu odejściu od pokarmów pochodzenia roślinnego zbiegł się w czasie z powstawaniem pierwszego gatunku ludzkiego - Homo habillis.
4. Przy szczątkach ludzkich znalezionych w Afryce często odkrywa się narzędzia przystosowane do krojenia mięsa oraz kości zwierząt z śladami krojenia i cięcia. Brakuje natomiast dowodów na spożycie roślin przez ludzi pierwotnych, co znaczy, że jedli ich niewiele lub w ogóle.
Nie wiemy czy pierwsi ludzie i australopiteki polowały - mogły polować na drobną zwierzynę jak owady, jaszczurki czy gryzonie oraz spożywać padlinę, od której odpędzili większych łowców np. rzucając w nich kamieniami. Po co mieliby się uganiać za roślinami, skoro mieli pod ręką wysokobiałkową, wysokotłuszczową i wysokoenergetyczną strawę pochodzenia zwierzęcego ? 100 g szpiku to 82 g tłuszczu oraz 3,2 g białka. 100 g łoju podobnie. Chodząc za owocami więcej kalorii praludzie by stracili niż zyskali.
5. Odkrycie ognia 1,5 Ma. Jak myślicie co piekli nad ogniem ? Owoce ?
6. Narzędzia do krojenia zwierząt w toku ewolucji człowieka stają się coraz bardziej zaawansowani. Homo ergaster prawdopoobnie używał już dzid. Po co dzidy wegetarianowi ? Konflikty między plemionami są mało prawdopodobne, gdyż ciągle wędrując za żywnością praludzie żyli ciągle w innym miejscu. Prawdopodobnie Homo ergaster polował już grupowo na dużą zwierzynę.
7. Epoka lodowcowa. Co nasi przodkowie oraz neandertalczycy mieli przez trwającą większość roku zimą ? Skąd brali rośliny ? W lecie możan było zjeść trochę jagód, ale było ono raczej krótkie. A co w zimie ? Wygrzebywali trawę spod śniegu i jedli razem z mamutami ? Ja bym tam na miejscu neandertalczyka wolał polować na mamuty niż wygrzebywać rośliny spod śniegu i zjadać raczem z nimi.
8. 10-15 tysięcy lat temu człowiek zaczął uprawiać zboże, a więc także je spożywać. Średnia wzrostu spadła wtedy o średnio 15 cm, kościec stał się bardziej kruchy, na kościach są ślady osteoporozy, krzywicy, próchnicy. Wcześniej na nic takiego nie natrafiano.