Temat: Płaty śledziowe w zalewie - to dobry pomysł?

Mówi się, że rybki są zdrowe i że należy je często jeść. A co myślicie o takich wyrobach jak śledzie marynowane, z zalewy, w oleju czy w occie? Czy warto je jeść? Mam akurat w lodówce płaty śledziowe w zalewie octowo-korzennej Lisnera.
Kalorie w 100g - 141, białko 15g, tłuszcz 9 g, węglowodany 0 g.
chyba są w porządku.
lubię takie od czasu do czasu
Pasek wagi
W oleju odradzam, bo wlewają tam najtańszy, rafinowany,  kiepskiej jakości (=niezdrowy) tłuszcz np. olej słonecznikowy lub sojowy.
W zalewie octowej już są o wiele lepsze, ale nie polecam jeść często z powodu octu.
Proponuję kupić Ci śledzie solone w rybnym (są bardzo tanie jak na ryby, ok. 10 zł/kg), wymoczyć by usunąć z nich sól i przyrządzić jak chcesz. Np. takie śledzie w dobrej jakości jogurcie (bez mleka w proszku i innych dodatków) są dość niskokaloryczne i zdrowe.
Zresztą można w rybnych dostać mrożone tuszki i filety śledziowe, też bardzo tanio - 8-12 PLN/kg/.
jest dobrze
Pasek wagi
te w zalewie korzennej są fantastyczne, kupuję tylko te
i ryba jest zawsze dobrej jakosci - grube, całe płaty, bo w innych słoiczkach czasami ten śledź wygląda jakby go coś pogryzło
Tylko, że jak już pisałem ocet niezbyt zdrowy.
Śledzie w zalewie octowej moim zdaniem należy jeść z jego powodu nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. A śledzie w oleju nawet dla psa się nie nadają.
Za to solone śledzie (oczywiście po wymoczeniu) lub mrożone można jeść nawet codziennie.
Ja uwielbiam sledzie w zalewie z oleju i octu ale tylko te mojej mamy.  A może można takie zalac octem winnym lub jabłkowym? Co sądzicie?
Zalej jakim chcesz octem, byle Ci smakowało.
Tylko, że nie jedz śledzi w occie zbyt często.
Jeśli już masz ochotę na śledzie w oleju i nie możesz się pohamować zalej je oliwą..
Śledzie są pycha. :D Czemu miałabyś nie jeść? :P Ja akurat nie przepadam za takimi kupnymi, bo skład czasami przeraża, ale od czasu do czasu się zje. ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.