Temat: ryby w puszce

Czy według Was ryby w puszce, typu makrela w sosie pomidorowym itp można jeść na diecie?

Np:

http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Filety-z-makreli-w-sosie-pomidorowym-curry-King-Oscar.html

 

Z tego co widze to nie mają dużo kalorii. To jak to z nimi jest?

Ryb w sosach, olejach nie polecam. Zwykle ryby jest tam mało, dodawany jest cukier i oleje najniższej jakości np. sojowe.
Jak już to tylko w sosie własnym. Jak na razie zauważyłem łososia i tuńczyka w sosie własnym w puszkach.
Ja jestem za świeżymi Naaaaajlepsze na świecie
Tez proponuje swieze ryby :) Wiadomo od czasu do czasu mozesz zjesc puszke, ale jako staly element diety odpada.
a na przykład makrela wędzona?
Wędzone są w większych ilościach karcynogenne. Zresztą niestety często wędzi się chemicznie tj. zanurza ryby w koncentracie nadającym  jej smak i zapach wędzarniczy. Ryba wędzona 1-2 razy w tygodniu jest ok, częściej nie polecam.
Zawsze można samemu uwędzić a tak na serio to zawsze mi się wydawało, że makrela jest tłuuuusta



Nazwa produktu Ocena Opinii kcal/100g Producent
Makrela świeża 28 181 kcal -
Makrela wędzona 88 221 kcal -

Bo jest tłusta. Raz Wachowicz w "Ewa gotuje" przedstawiała wędzenie w domu tanim sposobem. Do garnka nasypywała trocin drzew liściastych (iglaste odpadają ze względu na żywicę),  nad trocinami umieszczała folię, na folii łososia, rozgrzewała garnek, kiedy zaczęło się dymić zdejmowała z ognia i trochę czekała (nie pamiętam ile). Ale fakt faktem łosoś pięknie się uwędził.


E tam dużo moja ma 85g i ma 132kcal  dzis nawet ja jadłam jest smaczna i jakoś przez nią nie tyłam a często ją jem ;)

Paprykarz wg mnie jest w porządku:)

resztę odstawiłam na bok.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.