- Dołączył: 2011-08-03
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 10
3 sierpnia 2011, 20:11
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, co jest bardziej lekkostrawne: ryż/kasza czy makaron/kluski?
Pozdrawiam,
Wołodia
3 sierpnia 2011, 20:12
Mi się wydaje, że brązowy ryż z tego wszystkiego.
- Dołączył: 2011-08-03
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 10
3 sierpnia 2011, 20:17
Mnie też się wydaje, że ryż i kasza są bardziej lekkostrawne od makaronu/klusek, ale konkretniej mnie interesowało czy różnica jest duża i z czego dokładnie wynika.
3 sierpnia 2011, 20:20
ja słyszałam, że jak nawet zwykły makaron jest przyrządzony na bardziej twardo, to mniej tuczy niż taki rozgotowany
![]()
bo jest mniej przyswajalny
Edytowany przez Momoo 3 sierpnia 2011, 20:20
- Dołączył: 2011-06-25
- Miasto: Koluszki
- Liczba postów: 2059
3 sierpnia 2011, 20:23
lekkostrawne nie znaczy dietetyczne do odpowiedzi powyżej.
lekkostrawny jest biały ryż (;
3 sierpnia 2011, 20:29
ale napewno chodzi ci o lekkostrawne, czy najzdrowsze/dietetyczne?
- Dołączył: 2010-01-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 295
3 sierpnia 2011, 20:44
Najbardziej lekkostrawny: ryż. Najmniej: kasza.
Polecane przy diecie/zdrowym odżywianiu: kasza, brązowy ryż, ew. makaron z pełnego ziarna. Dobrze, gdy nie zostaną mocno rozgotowane.
- Dołączył: 2011-08-03
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 10
4 sierpnia 2011, 11:20
Mnie chodzi o lekkostrawność. Z czym żołądek się szybciej upora? Z 200g ryżu/kaszy czy makaronu/klusek? I czy ta różnica będzie duża?