26 lipca 2011, 16:50
Witam. Od dawna kupuję serki wiejskie, które początkowo są płynne, ale po dłuższym przechowywaniu w lodówce zawsze twardnieją. Czy to zależy od temp w lodówce? Dziękuję za odp :)
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Costa Brava
- Liczba postów: 1910
26 lipca 2011, 16:53
Dlatego najlepiej kupować je na bieżąco :) Nienawidzę takich serków i zawsze przed kupne dokładnie je potrząsam. I muszę powiedzieć że Piątnica strasznie się "skiepściła" :)
- Dołączył: 2010-12-29
- Miasto: Tarnobrzeg
- Liczba postów: 3434
26 lipca 2011, 17:00
mam to samo.
najlepiej kupowac takie swieze.
FetiFet, tez uwazam, ze Piątnica miala kiedys inne te serki.
- Dołączył: 2011-01-05
- Miasto: Zielony Przylądek
- Liczba postów: 2230
26 lipca 2011, 17:04
A ja uwielbiam serki ze szczypiorkiem, właśnie Piątkicy, tylko mi podchodzą bardzo wodą i robią się rzadsze ;|
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
26 lipca 2011, 17:07
Wydaje mi się, że serki Piątnicy tracą dużo na jakości przez złe przechowywanie w sklepach, albo może zły transport. W zimę nigdy się coś takiego nie zdarza, a latem nagminnie. Podobnie jest z mlekiem - latem, oczywiście trzymane w lodówce, mimo wszystko dużo szybciej się psuje.
- Dołączył: 2010-12-29
- Miasto: Tarnobrzeg
- Liczba postów: 3434
26 lipca 2011, 17:09
wlasnie najwiekszy problem z produktami mlecznymi jest latem, to chyba przez te temp., bo przeciez jak dowoza, to chyba nie w lodowkach, tylko w pudelkach i one wtedy robia się cieple, a potem na nowo do lodkowki, gdzie sa znow chlodzone.A w ziemie to temp. niska jest.
26 lipca 2011, 17:12
ożnie jest z tymi serkami...kiedys znajomy z technologii żywienia mowil mi ze najlepsze nabialowe produkty sa z mlekowity- wszystkie testy przeszla pozytywnie, w przeciwienstwie do innych producentow..ale ogolnie rzecz boorąc podobno serki wiejskie to straszny syf...duzo koserwantow, dluga obróbka sera w ziarnisty..ehhh, sama je jadam, ale wiem, ze lepszy zwykly twarog w kostce. a z ta smietana w serkach to nie wiem , jak to jest.Czasem kupie 2 razem z ta sama datą, jeden ma smietanke plynną i jest jakby slodkawy,a drugi kwaskowaty i scięty....
Edytowany przez inka9997 26 lipca 2011, 17:13
- Dołączył: 2011-06-27
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2942
26 lipca 2011, 17:14
No niestety, ostatnio coraz częściej takie dopiero co kupione serki są już trochę twardsze :/
- Dołączył: 2010-04-27
- Miasto:
- Liczba postów: 1676
26 lipca 2011, 17:14
ja lubię jak są takie bardziej "zbite". Wkurza mnie, jak w serku jest pełno wody i jest taki płynny, robi się tak zazwyczaj jak go trzymam w ciepłym - zauważylam.
- Dołączył: 2009-10-24
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 191
26 lipca 2011, 17:30
To,że teraz serki są twardsze zależy chyba od pory roku;)Latem jak jest cieplej takie produkty szybciej się ścinają,np.kwaśne mleko-zawsze tak jest:)W zimie znowu serki wiejskie będą bardziej płynne;)