Temat: Serek wiejski

Witam. Od dawna kupuję serki wiejskie, które początkowo są płynne, ale po dłuższym przechowywaniu w lodówce zawsze twardnieją. Czy to zależy od temp w lodówce? Dziękuję za odp :)
Dlatego najlepiej kupować je na bieżąco :) Nienawidzę takich serków i zawsze przed kupne dokładnie je potrząsam. I muszę powiedzieć że Piątnica strasznie się "skiepściła" :)
mam to samo. 
najlepiej kupowac takie swieze. 
FetiFet, tez uwazam, ze Piątnica miala kiedys inne te serki.
A ja uwielbiam serki ze szczypiorkiem, właśnie Piątkicy, tylko mi podchodzą bardzo wodą i robią się rzadsze ;|
Wydaje mi się, że serki Piątnicy tracą dużo na jakości przez złe przechowywanie w sklepach, albo może zły transport. W zimę nigdy się coś takiego nie zdarza, a latem nagminnie. Podobnie jest z mlekiem - latem, oczywiście trzymane w lodówce, mimo wszystko dużo szybciej się psuje.
Pasek wagi
wlasnie najwiekszy problem z produktami mlecznymi jest latem, to chyba przez te temp., bo przeciez jak dowoza, to chyba nie w lodowkach, tylko w pudelkach i one wtedy robia się cieple, a potem na nowo do lodkowki, gdzie sa znow chlodzone.A w ziemie to temp. niska jest.
ożnie jest z tymi serkami...kiedys znajomy z technologii żywienia mowil mi ze najlepsze nabialowe produkty sa z mlekowity- wszystkie testy przeszla pozytywnie, w przeciwienstwie do innych producentow..ale ogolnie rzecz boorąc podobno serki wiejskie to straszny syf...duzo koserwantow, dluga obróbka sera w ziarnisty..ehhh, sama je jadam, ale wiem, ze lepszy zwykly twarog w kostce. a z ta smietana w serkach to nie wiem , jak to jest.Czasem kupie 2 razem z ta sama datą, jeden ma smietanke plynną i jest jakby slodkawy,a drugi kwaskowaty i scięty....
No niestety, ostatnio coraz częściej takie dopiero co kupione serki są już trochę twardsze :/
ja lubię jak są takie bardziej "zbite". Wkurza mnie, jak w serku jest pełno wody i jest taki płynny, robi się tak zazwyczaj jak go trzymam w ciepłym - zauważylam.
To,że teraz serki są twardsze zależy chyba od pory roku;)Latem jak jest cieplej takie produkty szybciej się ścinają,np.kwaśne mleko-zawsze tak jest:)W zimie znowu serki wiejskie będą bardziej płynne;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.