- Dołączył: 2011-06-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1640
28 czerwca 2011, 12:44
Wiele razy czytalam ze makaron jest bardzo tuczacy i ze wiele osob rezygnuje z niego na diecie. Pisano tez ze makaron sam w sobie nie jest tak bardzo kaloryczny, duzo kcal ma wtedy jezeli spozywamy go z sosami czy miesem. To jak to w koncu jest? Czy jecie makaron na diecie? Jeżeli tak to jaki jest najzdrowszy i z czym go jecie?
Nie wiem czy był już taki wątek, jezeli tak to z gory przepraszam i prosze o skierowanie w odpowiednie miejsce :)
28 czerwca 2011, 12:45
Proponuję jeść makaron pełnoziarnisty ;)
Może nie jest mniej kaloryczny, ale za to bardziej syci i jest zdrowszy ;)
Ja makaron pełnoziarnisty jak jem to albo do zupki, albo jako spaghetti light ;)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
28 czerwca 2011, 12:47
makaron pełnoz./orkiszowy/razowy nie tuczy jeśli nie zjesz na raz pół opakowania i zrobisz lekki sos z pomidorów,szpinaku czy twarogu i owoców
28 czerwca 2011, 12:52
makaron z twarogiem, jogurtem naturalnym i słodzikiem/cukrem - pycha.
albo makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami lub jakimiś innymi owocami.
to takie zdrowsze pomysły na obiad.. makaron raz na jakiś czas nie jest zły, bez przesady:P
28 czerwca 2011, 12:53
Ja staram się unikać makaronu, wydaje mi się, że poprawnie. :P
- Dołączył: 2007-11-24
- Miasto:
- Liczba postów: 9275
28 czerwca 2011, 12:54
Tuczą głównie tłuste sosy. Pełnoziarnisty, ugotowany al dente, świetnie syci i dzięki węglowodanyom złożonym, dostarcza nam energii.
- Dołączył: 2011-06-14
- Miasto: Uk
- Liczba postów: 348
28 czerwca 2011, 12:56
ja mam mniejszy problem, nie jem makaronu, bo po prostu go nie lubię. Zastępuję go ryżem . Może i Ty byś tak spróbowała ?
- Dołączył: 2011-06-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1640
28 czerwca 2011, 12:58
Ja ogolnie tez rzadko jem makaron ale czasami nudzi mi sie jesc ryż,kasze itp. Chcialabym zjesc od czasu do czasu makaron i dzieki wam wiem ktory wybrac najlepiej i z czym go jesc:)
Dzieki wielkie :)
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5210
28 czerwca 2011, 13:00
Jem niemal codziennie! Uwielbiam, ubóstwiam, żadne sosy i dodatki nie są mi nawet potrzebne, bo potrafię wcinać bez niczego. Padły już madre rady odnośnie mąki pełnoziarnistej, unikania tłustych dodatków itp. Ze swojej strony dodam, że najbardziej wartościowy jest makaron z mąki durum (na szczęście nie trzeba już wykosztowywać się na włoskie oryginały, bo w większości sklepów można kupić przyzwoity makaron w normalnej cenie), bezjajeczny, gotowany al dente, czyli połowę czasu podanego na opakowaniu (potem można odłączyć gaz/prąd i pozwolić mu dojść chwilę pod przykryciem)
Ja jestem na diecie opartej o IG, więc także przy makaronie kieruję się tym wskaźnikiem, pilnując, żeby go jak najbardziej obniżyć - oprócz wyżej wymienionych porad stosuję też inne patenty - schłodzenie ugotowanego makaronu (zainteresowanym polecam wyguglać sobie hasło "skrobia oporna") i w miarę możliwości jedzenie go na zimno, np. w sałatkach. Gwarantuję, że utyć od tego nie można!
- Dołączył: 2009-01-20
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 631
28 czerwca 2011, 13:11
Makaron razowy lub pełnoziarnisty. Z mąki durum . No i oczywiście al dente xD