13 czerwca 2011, 19:52
oczywiście tym bez cukru ; )
- Dołączył: 2010-06-24
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 5502
13 czerwca 2011, 20:04
Wielki słownik ortograficzny PWN pod red. prof. Edwarda Pogańskiego każe pisać "kiślu"
Chyba obie formy poprawne, pierwsza "kisielu" popularniejsza
- Dołączył: 2010-03-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1204
13 czerwca 2011, 20:06
ja robię sama kisiel bez zadnych niezdrowych slodzikow ,konserwantow etc
13 czerwca 2011, 20:12
kocham <3 zamiast cukru-miód pyszotka !
- Dołączył: 2011-02-17
- Miasto:
- Liczba postów: 2364
13 czerwca 2011, 20:15
ja lubię ;D i pozwalam sobie na ten z cukrem... oczywiscie raz na jakiś czas
13 czerwca 2011, 20:19
właśnie jak, powiedz nam ;d podziel się tym cudem ; )
13 czerwca 2011, 20:20
już wolę zjeść z cukrem, chociaż jestem zadowolony ze smaku.
wielkiej różnicy w kaloriach też nie ma..
13 czerwca 2011, 20:25
Ja kocham kisiel, ale robiony własnoręcznie :P
Biorę szklankę wody odlewam pół do garnka i gotuje. Do reszty dodaje łyżkę skrobi ziemniaczanej. Jak woda w garnku zacznie wrzeć wlewam i mieszam. Później dodaje owoce, orzechy itp Mój kisiel zazwyczaj ma około 200 kcal z czego sam kisiel to 50-60 kcal :P
Można się tym najeść :D
- Dołączył: 2010-03-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1204
13 czerwca 2011, 20:29
Ja robie inaczej :) Wyciskam sok np ze swiezych pomaranczy i gotuje w garnku ,w malej ilosci wody mieszam lyzke skrobi i wlewam caly czas mieszajac do gotujacego sie soku w garnku. Momentalnie gestnieje ,opcjonalnie jesli pomarancze nie sa slodkie daje lyzeczke fruktozy ,mozna to zrobic z kazdego soku. Musze kiedys sprobowac cos takiego zrobic z owocowej herbaty ,tylko po prostu mocnej zeby byl wyczuwalny smak i poslodzic lyzeczka fruktozy + skrobia :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
14 czerwca 2011, 09:21
ani się tym nie najem ani mi zbytnio nie smakuje, więc nie jem;) w sumie nigdy nie przepadałam
strasznie razi mnie odmiana słowa "kisiel" na "kiślu" ehhhh