Temat: maślanka/kefir/jogurt/mleko/zsiadłe mleko a wapń

Po pierwsze co z wymienionych wyżej tj. maślanka, kefir, jogrut, mleko a może zsiadłe mleko  jest najzdrowsze?

Po drugie co z wymienionych ma najwięcej wapnia?

I po trzecie jakiej firmy polecacie dane produkty? - najwiecej wartości odrzywczych wlasnie wapnia itp. wiem ze piatnicy 0% lekki jest lepszy chyba od danone

dzieki pozdrawaim

Najwięcej wapnia ma oczywiście mleko :-)
mi smakują jogurty naturalne dr oetker'a, maslanke pije z łowicza, kefiry różne. jesli chodzi o wapn to chyba w kazdym z tych produltow jest podobna ilosc :>, wszystkie produkty z mleka sfermentowanego są zdrowe, tylko popatrz na skład, idealnie powinno być: mleko, żywe kultury bakterii, bez zbędnych zagęstników.
Dorosły człowiek nie powinien pić mleka, jedynie jest ono wskazane dla dzieci. A najwięcej wapnia z wymienionych przez Cie produktów ma jogurt (ogólnie najwięcej parmezan(30g) zawiera 336mg wapnia)


Pasek wagi
Czachadymi powtarzasz mit, ktory jest już obalany od ładnych paru lat ;)
mleko na 100g ma tylko 120mg, jogurt 170, a kefir 103mg
Pasek wagi
jogurt naturalny z Jovi, maślanka Mrągowska, kefir w zasadzie mało pije, jak już to z piątnicy
1200 MG WAPNIA – dzienna porcja
- plasterek żółtego sera – ok. 300 mg
- kubeczek jogurtu – 195 mg
- puszka sardynek (z ośćmi) – 330 mg
- szklanka mleka – 275 mg
- 100 g twarogu – 55 mg
W mleku znajdują się laktoniny i mleczany (związki wapnia ze słabymi kwasami organicznymi tzw chelaty) najlepiej wchłaniane w przewodzier pokarmowym
nigdy nie kupiłbym zsiadłego mleka .. jak już to tylko 'domowe'
jogurt naturalny bardzo dobry z danone jest i z bakomy.
Jeśli chodzi o mnie to wolę kefir i nie ważne jaka firma. Sprawdzam skład, jesli jest dużo syfu to odkładam. Naoglądałam się Wiem co jem i teraz sprawdzam co jem ;)
Z tych wszystkich produktów zdecydowanie najbardziej lubię kefir.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.