Temat: wielkość porcji obiadowych

mam pytanie do dziewczyn, które mają wagę kuchenną lub po prostu orientują się w wielkości porcji. jeśli jecie tradycyjny obiad, to ile g ma powiedzmy mięso, a ile sałatka/surówka? bo mi się wydaje że jem za dużo. wiem jaka jest proporcja poszczególnych składników, ale właśnie, ta wielkość?
Pasek wagi
ja na 1200 kcal jem tak:

100 g mięsa
35 g suchego makaronu / ryżu / kaszy
warzywa bez ograniczeń tzn. tak na oko, na ile mam ochotę :)
Pasek wagi
dzięki, to widzę że ostro przeginam z warzywami do obiadu, bo jem koło 300, w porywach do 400g
i jeszcze jedno głupie pytanie - czy mięso drobiowe  po obróbce termicznej  traci na wadze czy zyskuje?
Pasek wagi
czyli nie przejmować się ilością zjadanych warzyw? :)

Pasek wagi
mięsa, ryby - 150-200g
makaronu/kaszy/ryżu 50g (na sucho)
warzyw do oporu, byle jak najwięcej;)
dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
i jeszcze dopytam, by być pewną - owoce 1-2 razy dziennie?
Pasek wagi
mięsko ok 120-170 gram
węgle (kasza, ziemniaki, ryż itp.) po ugotowaniu ok 200 gr
warzywa ile wlezie, nawet 400 gram :P  kocham brokuły!! 
Pasek wagi
150 mieso
50 wegle
surowka dowolna ilosc
150-200g mięso/ryba
150-200g warzywa

wypełniacze chwilowo niestety wyeliminowałam z jadłospisu, ale powoli wprowadzę tylko że wtedy zmniejszę o 50g i rybę i warzywa
> - owoce 1-2 razy dziennie?
kiedy tylko mam ochotę (ale w ramach posiłku) jadłam też na diecie, często na kolację i waga spadała

najlepsze na diecie są owoce jagodowe, te co maja pesteczki: maliny, jagody, borówki, truskawki. Mało kalorii a te pestki wymiatają z przew. pok. zbędne "śmieci"

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.