- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 lipca 2024, 11:52
Ile trzeba pomarańczy na 2 szklanki soku. Ile jabłek? Ile marchwi? Z czego jeszcze /owoce/ można zrobić sok w sokowirówce?
26 lipca 2024, 11:58
to nie prosciej zrobic i zobaczyc,wszystko tez zalezy od owocow. Przymysl dobrze czy warto robic sok, ktory dla osob z problemami z glukoza i insulina dziala jak bomba fruktozowa.
26 lipca 2024, 11:59
to nie prosciej zrobic i zobaczyc,wszystko tez zalezy od owocow. Przymysl dobrze czy warto robic sok, ktory dla osob z problemami z glukoza i insulina dziala jak bomba fruktozowa.
domowe soki można...
26 lipca 2024, 12:14
to nie prosciej zrobic i zobaczyc,wszystko tez zalezy od owocow. Przymysl dobrze czy warto robic sok, ktory dla osob z problemami z glukoza i insulina dziala jak bomba fruktozowa.
domowe soki można...
Araksol, mylisz się niestety. Jak masz problemy z cukrem i insuliną, to generalnie powinnaś ograniczać owoce (dozwolone są kwaśne typu jagody itp, niewskazane banany, szczególnie dojrzałe, winogrona, arbuz - nie pamiętam co jeszcze, możesz sprawdzić w necie). Ale soki takie klarowne z wyciskarki to absolutnie nie bo to sam cukier prosty i nie ma znaczenia czy kupne czy domowe w przypadku glukozy. Warzywne z kolei jak najbardziej możesz pić - marchew, seler itp. Ewentualnie możesz dorzucić jakiś owoc jak wolisz słodkawe smaki, ale mimo wszytko to jako dodatek a nie podstawa soku. Smoothie też są lepsze tak ogólnie niż wyciskany sok w formie klarownej. Zresztą jak masz problemy z cukrem, to powinnaś dostać za darmo glukometr i sobie mierzyć te cukry. Wtedy sama zobaczysz jaki wpływ mają na ciebie poszczególne posiłki. Ja np mam wyższy cukier po pełnoziarnistym makaronie niż po zwykłym, co jest generalnie nielogiczne i nie wytłumaczalne, ale tak mam i sprawdzone wielokrotnie :P Tak samo np jak zazwyczaj cukier na czczo mam w granicach 100, to 2 razy po wypitym wieczorem około 20.00 smothie z banana, jabłek i całej garści rukoli, jarmużu, szpinaku itp zawsze miałam minimum 120 rano, choć minęło jakieś 12 godzin od wypicia, więc wyobraź sobie co się działo z tym cukrem w międzyczasie.
Edytowany przez Karolka_83 26 lipca 2024, 12:16
26 lipca 2024, 12:15
to nie prosciej zrobic i zobaczyc,wszystko tez zalezy od owocow. Przymysl dobrze czy warto robic sok, ktory dla osob z problemami z glukoza i insulina dziala jak bomba fruktozowa.
domowe soki można...
no niestety, domowe czy nie owoce to fruktoza i osoby zagrozone cukrzyca nie powinny pic sokow, ewentualnie caly owoc i nie zbyt czesto. Sama pilam soki- po pol szklanki takiego soku musialam sie polozyc tak zle sie czulam. Wtedy zaczelam sie interesowac i czytac dlaczego tak " zdrowy" sok mnie zabija.
Edytowany przez Berchen 26 lipca 2024, 12:16
26 lipca 2024, 12:33
a sok z blendera np. marchew plus jabłko lub pomarańcza?
Na pewno będzie lepszy niż wyciskany. Jeszcze zależy jakie proporcje marchwi do np jabłek. Im więcej warzyw w stosunku do owoców, tym lepiej. Ja niestety samego warzywnego (no może oprócz marchwiowego) to nie wypiję i musze dodać coś owocowego, żeby mi przeszło przez gardło. Z tego powodu pijam po prostu rzadziej. Nawet jak mam tą insulinooporność, to myślę, że szklanka soku raz na jakiś czas mnie nie zabije, ale nie zdecydowałabym się na pewno na regularne codzienne picie, bo to już za dużo by było dla mojej trzustki.
26 lipca 2024, 13:33
No to może ja powiem, choruje na cukrzycę więc tak ogólnie owoce nie są wskazane jeśli już to jagodowe ale to nie jest tak że jeśli można to zjesz czy tam zbledniesz kilogram najlepiej ok 50g i zbilansować najlepiej np jogurtem naturalnym lub orzechami. Każdy jposiłek powinien być zbilansowany i zawierać i białko i tłuszcze i węglowodany oczywiście w odpowiednich proporcjach. Powinno się unikać np marchwi buraków ziemniaków. Nabiału też nie zaduzo no bo laktoza i niestety wszystko trzeba sprawdzać na sobie bo dla jednego będzie coś ok a u ciebie czy męża cukier wywali w kosmos.
cukrzyca to poważna i trudna choroba moja mama chorowała (u nas chyba obciążenie genetyczne bo od strony mamy wszyscy chorzy i oczywiście złe nawyki żywieniowe i w wieku 62 lat zdiagnozowano u niej Alzheimera który nazywany jest cukrzycą typu 3
26 lipca 2024, 13:40
Aha i jak już zdecydujesz się na taki sok czy coś takiego to traktujesz to jako posiłek
26 lipca 2024, 13:58
jest taka książka glukozowa rewolucja lub metoda glucose goddes, jej autorka ma na Instagramie też profil, glucosegoddess, babka na sobie robiła badania od czego skacze jej glukoza, była ciągle podłączona do glukometru i widziała po czym dokładnie cukier wzrasta. Zobacz sobie jej profil.
po sokach jest duży skok i szybki spadek.
i moim zdaniem sok po posiłku, nie jako posiłek, właśnie przed trzeba zjeść posiłek z białkiem, tłuszczami, zieloną sałatkę z blonnikiem żeby ten cukier tak nie skoczył i potem nie było nagłego spadku, nie na czczo i nie pierwszy i nie sam.
tak samo z deserami, jak deser zjesz po posiłku to cukier tak nie skoczy, ale też ważne żeby to był posiłek w którym nie dominują węglowodany. Popatrz na grafiki które wstawiłam.
Edytowany przez Użytkownik4304346 26 lipca 2024, 14:10