20 maja 2011, 15:20
orientujecie się, ile kalorii ma udko lub pierś z kurczaka z rożna? bez skóry oczywiście.
20 maja 2011, 15:25
nie no, kurczak po wysmażeniu traci na wadze, więc to nie może być niestety prawda. ;)
- Dołączył: 2010-05-14
- Miasto:
- Liczba postów: 4034
20 maja 2011, 15:28
porcja 200 g nie może mieć ~ 200 kcal?
jak uważasz ;)
20 maja 2011, 15:30
tyle to ma surowa pierś, ale podczas grillowania kurczak 'pozbywa się' wody i jest go zasadniczo mniej. sprawdź kiedyś z ciekawości, ile waży kawałek mięsa przed i po smażeniu, albo gotowaniu. ;p
- Dołączył: 2010-05-14
- Miasto:
- Liczba postów: 4034
20 maja 2011, 15:33
ok, już rozumiem o co Ci chodzi. skoro pozbył się wody to waży mniej, ale kalorii ma tyle samo.
a ile waży to nie wiem, nie ważę mięsa po usmażeniu, więc nie umiem pomóc ;)
20 maja 2011, 15:35
eh, no to niestety problem, że nie można zważyć kurczaka z rożna, zanim stał się on grillowany. xD a orientacyjnej kaloryczności nigdzie nie mogę znaleźć, a jeśli już, to różnice w odpowiedziach sięgają i 300 kcal.
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
20 maja 2011, 16:05
Niemożliwe, sama gotowana pierś ma 100 g 151 kcal, a więc z rożna musi być podobnie. Ponadto często jest on polewany jakimś tłuszczem, co zwiększa kaloryczność. Tłuszcz ze skóry tez wytapia się: częściowo na zewnątrz, częściowo do skóry. Przyjąłbym więc dla piersi wartości ok. 200 kcal/100 g, a udka mniej więcej 300/100 g.
Edytowany przez atrociraptor 20 maja 2011, 16:05
- Dołączył: 2011-04-13
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 1122
20 maja 2011, 16:08
> Niemożliwe, sama gotowana pierś ma 100 g 151 kcal,
> a więc z rożna musi być podobnie. Ponadto często
> jest on polewany jakimś tłuszczem, co zwiększa
> kaloryczność. Tłuszcz ze skóry tez wytapia się:
> częściowo na zewnątrz, częściowo do skóry.
> Przyjąłbym więc dla piersi wartości ok. 200
> kcal/100 g, a udka mniej więcej 300/100 g.
100 gram to - 121 kcal, a nawet spotkałam się z programem w tv, gdzie mówili, że ma 100kcal na 100 gram, nigdy nie uwierzę, że ma 151, bo to już zbyt wielka rozpiętość według mnie
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
20 maja 2011, 16:18
Sprawdzili to empirycznie na ileważy
Tyle kcal, bo mięso traci sporo wody podczas gotowania.