Temat: twaróg czy serek wiejski?

Cześć :) Wiem, że twaróg ma najwięcej białka, mało węgli, serek wiejski mniej białka. Tylko co jest smaczniejsze? Naprawdę, nigdy w życiu nie jadłam ani tego, ani tego. Właściwie to podjadłam kiedyś mamie serek wiejski z Piątnicy, ale to było kilka lat temu i straszliwie mi nie smakował, no ale może się coś zmieniło hehe ;-) Co do nich dodawać, żeby były smaczniejsze (słodsze!), oprócz płatków? Kiedyś robiłam tacie rogaliki właśnie z twarogiem, dodałam do niego cukru, tak dwie łyżeczki z tego co pamiętam i był przecudownie pyszny - rogaliki smakowały jak te sklepowe z serem :) Czy twaróg lekki (0%, tak to się nazywa?) też może być taki smaczny?
Twaróg jem na słodko ( cukier, odrobina cytryny i mleczka), z kolei serek uwielbiam z warzywami - pomidory, papryka, ogórek :-) 
ja jem i twaróg i wiejskie
uwielbiam z kakao lub z owocami:)
ooo albo serniczki z chudego twarogu:)



> ... to tak samo dziwaczne jak chleb z
> owocami ( z truskawkami ludzie chyba jedzą ..) :P
uwielbiam chleb z twarogiem i truskawkami/kiwi/bananem/pomarańczą/gruszka/etc
hahaha  Małysz ponoć bułke z bananem jadł :P

Ja lubiłam bułkę zagryzać jabłkiem :)
Ja jem twaróg wiejski z piątnicy, uwielbiam go! Serka nie lubię.
Czytam, czytam... i nie przekonuję się do tych na słodko.
A co do serek/twarożek to właśnie piątnica ma 2 rodzaje - serek wiejski (bardziej lejący) i twarożek domowy (bardziej twaróg, ale nie trzeba go już z niczym rozrabiać). I ja wolę ten drugi :)

A takich gotowych serków na słono próbowałyście? Z warzywami wkrojonymi w środku. Bo ja sobie czasem brałam na uczelnię np... A piątnica chyba tylko na słodko robi
sa teraz takie twarożki z wkrojonymi warzywami Hochland i nic by w tym nie było ciekawego, ale jeden smak jest dość oryginalny mianowicie twarożek z wkrojonymi ogórkami kiszonymi. Jak się go jeszcze dopieprzy, to jest naprawde ok. Pasowałoby jako przystawka w restauracji "swojskie jadło". Nawet ma napisane na opakowaniu "robiony jak w domu" czy coś podobnego. Mogliby napisać "swojski twarozek" ale logotyp jest zastrzeżony. Nawet ostatnio był felieton w GW że wszelkie słowa swojskie, chłopskie etc są pozastrzegane i restauratorzy mają kłopot z zapisem dań w menu - muszą wymyslać odpowieniki i sytuacja robi sie groteskowa :)  
Jak już bym miała jeść serek wiejski z dodatkami na słono, to sama bym te dodatki wkrajała.. takie kupne to sama chemia, mnie to obrzydza :P
Ja czasem dodaję wieśniaka do warzyw na patelnię...fajnie się topi :)
Wiesz, też tak myślałam początkowo póki nie spróbowałam. Jak dla mnie w smaku dorównuje domowemu, a mogę zaoszczędzić czas, bo zalatana kobieta jestem ;)

Wiejski na patelnię do warzyw? Ale jak ty to robisz? Zastanawia mnie jak to smakuje - jak dodatek typu śmietana do sosu?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.