Temat: Picie oleju lnianego na czczo - zdrowe czy nie?

Jak w tytule. Ktoś praktykował?

krolowamargot1 napisał(a):

Milosniczka! napisał(a):

Mąż pije codziennie od kilku lat łyżkę oleju na czczo, ale zwykle nie lnianego, tylko z lnianki (len i lnianka to nie to samo). Jest drugą znaną mi osobą, która twierdzi, że to pomogło na bark bolący długo po urazie. 

Z lnianki to olej rydzowy:-)

Tak, to inaczej rydzowy. 

Pasek wagi

Jakbym miała używać oleju lnianego, to tylko Budwigowego z lodówki. Niestety olej lniany należy do rodzaju tłuszczów wielonienasyconych, które bardzo łatwo i bardzo szybko się psują i jełczeją pod wpływem temperatury i światła, więc te oleje lniane z supermarketu są podejrzanie wątpliwej jakości.
Czy jest zdrowy?
Tak, ale można być zdrowym również bez stosowania tego oleju 😉
Lata świetlne temu płukałam usta olejem kokosowym czy słonecznikowym (na zmianę bodajże), bo wierzyłam, że to pomaga oczyścić ciało.
Dałam sobie z tym spokój.
Jeżeli chodzi o zdrowe tłuszcze, które używam to: masło, oliwa, do smażenia (co robię bardzo rzadko) łój wołowy lub smalec. Olejów typowo roślinnych nie spożywam od wielu lat.

HelloPomello napisał(a):

koczko. napisał(a):

HelloPomello napisał(a):

Lepiej pić zmielone siemię, masz i tluszcz i wszystkie składniki z ziarna witaminy, minerały.

wcale nie lepiej. oleju w siemieniu jest tyle co kot napłakał. niezmielone siemię nie dostarczy żadnych składników odżywczych, tylko będzie wydzielać śluz. zmielone jest już utlenione i składniki odżywcze jeśli ma, to w marginalnej ilości. ogółem siemię bardziej zadziała jak bezwartościowy odżywczo błonnik. żeby czerpać z siemienia składniki odzywcze to trzeba by było na bieżąco je mielić - a są znacznie lepsze i biodostępne sposoby, by dostarczyć te same składniki.

Chodziło mi o zmielenie samodzielnie całego ziarna, ja tak robię.

Właśnie nie do końca. Tzn siemie zmielone wypite zaraz po zmieleniu ma właściwości których nie ma olej, a olej ma właściwości którego nie ma siemię. Mowa tu oczywiście o oleju tłoczonym na zimno (na zamówienie).

reasumujac: siemie warto pić a olej dodawać na surowo np do sałatek, czyli stosować jedno i drugie naprzemiennie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.