Temat: słodycze bez cukru - co polecacie?

Chodzi mi o gotowe słodycze bez cukru, dla cukrzyka. Moja babcia ma podwyższony cukier a czasami bardzo jej się chce czegoś słodkiego. Żadne robione desery nie wchodzą w grę, ona nie lubi żadnych rzeczy w stylu puding z kaszy czy batony z ziaren. To ma być coś jak najbardziej przypominającego zwyczajne słodycze sklepowe.

A w sklepach nie ma? W Carrefour widziałam półkę dla diabetyków. A np. ciastka i ciasta pieczone z zamiennikiem cukru? Zamiast mąki wrzucam np. mielone orzechy- też wychodzą pyszne.

W większych marketach są półki z produktami dla diabetyków

Wszędzie znajdziesz jak się poszuka. W biedrze są teraz delicje bez cukru (smakują jak normalne - czasem leżą na półce ze słodyczami a czasem na tych regałach z rzeczami dostepnymi od czasu do czasu - zależy w której biedrze widywałam) w takim pomarańczowym opakowaniu. Są też ciastka kruche kwadratowe w jasno, ciemną kratkę - też bez cukru i czekoladowe ciasteczka w ciemnej czekoladzie i czasem jest czekolada z okienkiem Magnetic bez cukru, ale sporadycznie.




Wawel ma serię wafelków bez cukru - waniliowe i kakaowe i czekolady bez cukru.



W netto są fajne czekolady bez cukru w miarę sensownej cenie. Do tego wszelakie chrupki kukurydziane itp. Z tym że prawda jest taka, że nie sam brak zawartosci cukru świadczy o tym że cukrzyk może jeść, bo tak czy siak większość z tych produktów jest z pszennej mąki, która też średnio wskazana i ma inne dodatki. No ale zakładam, że babcia nie będzie tego jadła w ilościach hurtowych, więc już sam ten brak cukru będzie bonusem.

Pasek wagi

Dokładnie tak, jak pisze Karolka. Ja tylko dodam od siebie, że cukier zastąpiony jest w tych produktach maltitolem, który w większych ilościach powoduje biegunki i gazy. Trzeba bardzo uważać, szczególnie starsze osoby :) ale na przykład ja jak zjem batona proteinowego z biedronki 27% lub 30% białka, to po jednym batonie nic mi nie jest. Za to koszmarnie odchorowałam wszelkie ciastka z biedronki z maltitolem. Każdy musi spróbować, co mu ewentualnie szkodzi :)

bezy ze słodzikiem

Może domowe lody? Takie z mascarpone, śmietaną, owocami i słodzikiem? A jeśli zbyt tłuste, to na necie jest jeszcze mnóstwo innych przepisów.

chyba lepiej zrobic swoje 'slodycze' albo upiec jakies ciasto, nawet te sklepowe rzeczy dla diabetykow sa bardzo slodkie

Pasek wagi

A to nie jest tak...?

Czy częste stosowanie słodzików jest bezpieczne?

Wypicie puszki napoju typu light słodzonego słodzikiem nie spowoduje podniesienia poziomu cukru ani glukozy we krwi. W 2014 roku odkryto jednak na podstawie badań na myszach, że regularne stosowanie słodzików nie jest tak całkowicie bezkarne, jak to się na początku wydawało.

Myszom przez 11 tygodni podawano sztuczne słodziki, co doprowadziło do zmiany flory bakteryjnej jelit, i w efekcie do wzrostu poziomu cukru we krwi.

Kiedy przeszczepiono bakterie tych myszy myszom zdrowym, u nich również zaobserwowano wzrost poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, gdy ustabilizowano u tych myszy mikroflorę bakteryjną, również poziom cukru wrócił do normy.

U ludzi jak dotąd nie przeprowadzono podobnego badania. Jest tylko jedno badanie, które sugeruje zmianę zawartości flory bakteryjnej jelit pod wpływem aspartamu u ludzi.

A zatem w perspektywie krótkoterminowej słodziki nie podwyższają poziomu cukru we krwi, ale już na dłuższą metę mogą podwyższać.

Źródło: https://motywatordietetyczny.pl/2020/10/czy-slodziki-podnosza-poziom-cukru-insuliny-we-krwi-bezpieczenstwo-kontrowersje/

malinowy.koszyk napisał(a):

A to nie jest tak...?

Czy częste stosowanie słodzików jest bezpieczne?

Wypicie puszki napoju typu light słodzonego słodzikiem nie spowoduje podniesienia poziomu cukru ani glukozy we krwi. W 2014 roku odkryto jednak na podstawie badań na myszach, że regularne stosowanie słodzików nie jest tak całkowicie bezkarne, jak to się na początku wydawało.

Myszom przez 11 tygodni podawano sztuczne słodziki, co doprowadziło do zmiany flory bakteryjnej jelit, i w efekcie do wzrostu poziomu cukru we krwi.

Kiedy przeszczepiono bakterie tych myszy myszom zdrowym, u nich również zaobserwowano wzrost poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, gdy ustabilizowano u tych myszy mikroflorę bakteryjną, również poziom cukru wrócił do normy.

U ludzi jak dotąd nie przeprowadzono podobnego badania. Jest tylko jedno badanie, które sugeruje zmianę zawartości flory bakteryjnej jelit pod wpływem aspartamu u ludzi.

A zatem w perspektywie krótkoterminowej słodziki nie podwyższają poziomu cukru we krwi, ale już na dłuższą metę mogą podwyższać.

Źródło: https://motywatordietetyczny.pl/2020/10/czy-slodziki-podnosza-poziom-cukru-insuliny-we-krwi-bezpieczenstwo-kontrowersje/

W większości nowych słodyczy sklepowych bez cukru słodzidłem są maltitole, czy poliole, które nie są sztucznymi słodzikami jak aspartam, tylko występują w przyrodzie :) ale oczywiście wszystko z umiarem :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.