Temat: Co mam jeść?

Cześć, powiedzcie mi co mogę jeść na obiady bez mięsa żeby było zdrowo... Niestety mięso mi nie podchodzi, jednak chciałabym żeby ilość białka w diecie się zgadzała. Ostatnio jem same kupne rzeczy typu pierogi, zupki chińskie. Mięso zupełnie przestało  mi podchodzić po koronawirusie. Nie mam pomysłu co mogłabym jeść...

Probowalas tofu (takie marynowane w Biedrze jest bardzo dobre) ? Kiełbasek sojowych? Może odżywki bialkowe? Ja czasami wsypuje miarkę do jogurtu naturalnego, podbija białko i robi się fajny "krem" do np owoców czy musli

na FB grupie "a co te wegany jedzą" jak i "a co te wegany jedzą offtop" znajdziesz bardzo dużo inspiracji, tak samo w książkach Jadlonomii- w tej ostatniej, z polską kuchnią dużo jest chyba potraw "tradycyjnych". U mnie w diecie dużo jest tofu- polecam spróbować tofu od przepisu na "tofu zmieniające życie" właśnie jadlonomii :) poza tym dużo strączków- soczewica (w formie dhal najczęściej), fasola (np. chilli sin carne, zupa kowbojska, jakieś tortille z fasolą, tofu itd). Ostatnio moim hitem jest makaron udon z "tofu ala mielone" w klimacie azjatyckim, o coś takiego:

Najlepiej to chyba tofu i strączki albo dosypywać do potraw płatki drożdżowe. Jak jesz jajka to może sadzone w jakimś wiosennym obiedzie by Ci przypasowały? ( w stylu jajka sadzone, szparagi, ziemniaki).


Zastąp mięso jajkami.

Jakiś czas temu czytałam o soi same niepochlebne rzeczy i przestałam jeść tofu. Artykuł był o tym, że soi bardzo źle wplywa na równowagę hormonalną kobiet.

Dlaczego nie jeść soi?

10 powodów, dla których warto zrezygnować z soi w codziennej diecie (dziecisawazne.pl)

Zajrzyj sobie na blog Jadlonomia ( ew. ErVegan, wegannerd, weganon). 

Albo skorzystaj z nakładki wegetariańskie/wegańskie na Kwestii Smaku. 

W bezmięsnych fazach jem sporo ryb, jajka sadzone, ziemniaki z twarogiem. Wszelkiego rodzaju makarony. 

Straczki- najprościej w postaci dali (soczewicą) na milion sposobów, fasolki(w sosie pomidorowym, po meksykańsku itd), ciecierzycy. Generalnie potrawy jednogarnkowe. Lasagne/sos "boloński" z soczewicą są bardzo smaczne. 

Tofu-nie jestem specjalna fanką, choć tofu zmieniające życie zjadłam ze smakiem. 

Mozna się pobawić w typowe kotlety/burgery roślinne ale to sporo roboty albo trzeba kupne jeść. Choć w sumie sporo to pojęcie względne, mielone mięsne tez się same nie robią. 

Pasek wagi

izabela19681 napisał(a):

Dlaczego nie jeść soi?

10 powodów, dla których warto zrezygnować z soi w codziennej diecie (dziecisawazne.pl)

Dlaczego soja jest taka zdrowa?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.