- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 maja 2021, 13:39
Cześć, powiedzcie mi co mogę jeść na obiady bez mięsa żeby było zdrowo... Niestety mięso mi nie podchodzi, jednak chciałabym żeby ilość białka w diecie się zgadzała. Ostatnio jem same kupne rzeczy typu pierogi, zupki chińskie. Mięso zupełnie przestało mi podchodzić po koronawirusie. Nie mam pomysłu co mogłabym jeść...
28 maja 2021, 13:44
Probowalas tofu (takie marynowane w Biedrze jest bardzo dobre) ? Kiełbasek sojowych? Może odżywki bialkowe? Ja czasami wsypuje miarkę do jogurtu naturalnego, podbija białko i robi się fajny "krem" do np owoców czy musli
28 maja 2021, 14:21
na FB grupie "a co te wegany jedzą" jak i "a co te wegany jedzą offtop" znajdziesz bardzo dużo inspiracji, tak samo w książkach Jadlonomii- w tej ostatniej, z polską kuchnią dużo jest chyba potraw "tradycyjnych". U mnie w diecie dużo jest tofu- polecam spróbować tofu od przepisu na "tofu zmieniające życie" właśnie jadlonomii :) poza tym dużo strączków- soczewica (w formie dhal najczęściej), fasola (np. chilli sin carne, zupa kowbojska, jakieś tortille z fasolą, tofu itd). Ostatnio moim hitem jest makaron udon z "tofu ala mielone" w klimacie azjatyckim, o coś takiego:
Edytowany przez sacria 28 maja 2021, 14:26
28 maja 2021, 14:23
Najlepiej to chyba tofu i strączki albo dosypywać do potraw płatki drożdżowe. Jak jesz jajka to może sadzone w jakimś wiosennym obiedzie by Ci przypasowały? ( w stylu jajka sadzone, szparagi, ziemniaki).
28 maja 2021, 15:27
Jakiś czas temu czytałam o soi same niepochlebne rzeczy i przestałam jeść tofu. Artykuł był o tym, że soi bardzo źle wplywa na równowagę hormonalną kobiet.
28 maja 2021, 15:52
Dlaczego nie jeść soi?
10 powodów, dla których warto zrezygnować z soi w codziennej diecie (dziecisawazne.pl)
28 maja 2021, 16:14
Zajrzyj sobie na blog Jadlonomia ( ew. ErVegan, wegannerd, weganon).
Albo skorzystaj z nakładki wegetariańskie/wegańskie na Kwestii Smaku.
W bezmięsnych fazach jem sporo ryb, jajka sadzone, ziemniaki z twarogiem. Wszelkiego rodzaju makarony.
Straczki- najprościej w postaci dali (soczewicą) na milion sposobów, fasolki(w sosie pomidorowym, po meksykańsku itd), ciecierzycy. Generalnie potrawy jednogarnkowe. Lasagne/sos "boloński" z soczewicą są bardzo smaczne.
Tofu-nie jestem specjalna fanką, choć tofu zmieniające życie zjadłam ze smakiem.
Mozna się pobawić w typowe kotlety/burgery roślinne ale to sporo roboty albo trzeba kupne jeść. Choć w sumie sporo to pojęcie względne, mielone mięsne tez się same nie robią.
28 maja 2021, 16:39
Dlaczego nie jeść soi?
10 powodów, dla których warto zrezygnować z soi w codziennej diecie (dziecisawazne.pl)