- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 grudnia 2020, 18:05
Czy ktoś z Was miał może problem z niedoborem witaminy b12? Z jakich źródeł pożywienia jest najlepiej przyswajalna? Przegrzebuje internet, ale nie mogę znaleźć żadnych konkretów...
w ostatnich badaniach krwi wyszło, ze mam 219 ng/L (przy normie 200-1000), zdaniem mojej lekarki to już niedobór, przepisała mi witaminy b complex, w których nie ma b12 🙃 zastanawiam się, czy to już faktycznie niedobór, i jak mogę zwiększyć podaż b12 w diecie? Ze względu na alergie córki, która karmie piersia, od wielu miesięcy nie jadłam mleka i jego przetworów, zastanawiam się, czy niedobór może wynikać właśnie z tego? Będę wdzieczna za rady szczególnie od osób, które maja problemy około-anemiczne (bo ja w pakiecie mama ZNOWU bardzo niska ferrytyne i b6...)
3 grudnia 2020, 18:10
Czy ktoś z Was miał może problem z niedoborem witaminy b12? Z jakich źródeł pożywienia jest najlepiej przyswajalna? Przegrzebuje internet, ale nie mogę znaleźć żadnych konkretów... w ostatnich badaniach krwi wyszło, ze mam 219 ng/L (przy normie 200-1000), zdaniem mojej lekarki to już niedobór, przepisała mi witaminy b complex, w których nie ma b12 ? zastanawiam się, czy to już faktycznie niedobór, i jak mogę zwiększyć podaż b12 w diecie? Ze względu na alergie córki, która karmie piersia, od wielu miesięcy nie jadłam mleka i jego przetworów, zastanawiam się, czy niedobór może wynikać właśnie z tego? Będę wdzieczna za rady szczególnie od osób, które maja problemy około-anemiczne (bo ja w pakiecie mama ZNOWU bardzo niska ferrytyne i b6...)
to jeszcze nie jest niedobór. Jesz mięso?
3 grudnia 2020, 18:12
Czy ktoś z Was miał może problem z niedoborem witaminy b12? Z jakich źródeł pożywienia jest najlepiej przyswajalna? Przegrzebuje internet, ale nie mogę znaleźć żadnych konkretów... w ostatnich badaniach krwi wyszło, ze mam 219 ng/L (przy normie 200-1000), zdaniem mojej lekarki to już niedobór, przepisała mi witaminy b complex, w których nie ma b12 ? zastanawiam się, czy to już faktycznie niedobór, i jak mogę zwiększyć podaż b12 w diecie? Ze względu na alergie córki, która karmie piersia, od wielu miesięcy nie jadłam mleka i jego przetworów, zastanawiam się, czy niedobór może wynikać właśnie z tego? Będę wdzieczna za rady szczególnie od osób, które maja problemy około-anemiczne (bo ja w pakiecie mama ZNOWU bardzo niska ferrytyne i b6...)
to jeszcze nie jest niedobór. Jesz mięso?
Jem, ale chyba nie jakoś dużo i głównie drób. Właśnie się zastanawiam, czy nie zacząć jeść więcej wołowiny i wątróbkę drobiowa (jedyna, jaka przejdzie mi przez gardło). Zdaniem mojej lekarki kwalifikuje się do zastrzyków, jeśli nie pomoże suplement :/
Edytowany przez Himawari 3 grudnia 2020, 18:13
3 grudnia 2020, 18:13
Czy ktoś z Was miał może problem z niedoborem witaminy b12? Z jakich źródeł pożywienia jest najlepiej przyswajalna? Przegrzebuje internet, ale nie mogę znaleźć żadnych konkretów... w ostatnich badaniach krwi wyszło, ze mam 219 ng/L (przy normie 200-1000), zdaniem mojej lekarki to już niedobór, przepisała mi witaminy b complex, w których nie ma b12 ? zastanawiam się, czy to już faktycznie niedobór, i jak mogę zwiększyć podaż b12 w diecie? Ze względu na alergie córki, która karmie piersia, od wielu miesięcy nie jadłam mleka i jego przetworów, zastanawiam się, czy niedobór może wynikać właśnie z tego? Będę wdzieczna za rady szczególnie od osób, które maja problemy około-anemiczne (bo ja w pakiecie mama ZNOWU bardzo niska ferrytyne i b6...)
to jeszcze nie jest niedobór. Jesz mięso?
Jem, ale chyba nie jakoś dużo i głównie drób. Właśnie się zastanawiam, czy nie zacząć jeść więcej wołowiny i wątróbkę drobiowa (jedyna, jaka przejdzie mi przez gardło).
Zdecydowanie powinnaś :)
3 grudnia 2020, 18:16
A ryby?
3 grudnia 2020, 18:47
W przypadku mocniejszej anemii takie zastrzyki bierze się do końca życia, więc warto rzeczywiscie zadbac o to, żeby jednak ogarnąć anemię wcześniej. Chociaż jak jets taki stan pomiędzy zastrzyków nie obawiałabym się-jeśli to jedna seria do unormowania. Bo jak masz witaminki B bez B12 to chyba nie do końca. Ta B12 akurat jest taka złośliwa że jest jej mało wszędzie.
W nabiale chyba są śladowe ilości B12. Głównie to mięsko i nie do końca drób(jeśli to indyk, wiem że nie kurak) . Raczej wolowinka.
3 grudnia 2020, 19:23
Dużo witamin z grupy B jest w nieaktywnych płatkach drożdżowych. Ponoć zalecane są wegetarianom.
3 grudnia 2020, 19:32
Spróbuj popracować nad dietą, a miałaś kiedykolwiek problemu? Moja szefowa np nie przyswajała B12 i musiała chodzić co pół roku na zastrzyk.
3 grudnia 2020, 19:42
Dużo witamin z grupy B jest w nieaktywnych płatkach drożdżowych. Ponoć zalecane są wegetarianom.
Ponoć tak, ale akurat nie b12 (znalazłam informacje o zawartości B1, B2 i B6).
3 grudnia 2020, 20:23
Odpowiadając na Wasze komentarze - ryby jem rzadko, (chyba) pierwszy raz miałam sprawdzany poziom wit b12, wiec nie wiem, czy mam problemy z wchłanianiem :(
Dietę wydawało mi się, ze mam bardzo dobra, jem dużo kasz, orzechów, warzyw (szczególnie skrobiowych, korzeniowych), z mies głównie kurczak i indyk, czasem wołowina, czasem dorsz. trochę rzadziej jem owoce, orzechy, jajka. sama piekę pieczywo, nie jem słodyczy, przetworzone jedzenie raz na kilka miesięcy. generalnie dbam o jakość jedzenia. Jak widać, gdzies popełniam jednak błędy. Spróbuje na początek jeść częściej wołowinę (dwa razy w tygodniu?) i dodać ryby przynajmniej raz w tygodniu :) i może już powoli będę mogła wrócić do nabiału
Edytowany przez Himawari 3 grudnia 2020, 20:24