Temat: lepsze ziemniaki czy ryz?

Wiem z zaufanego zrodla ze Ministerstwo Zdrowia przekonuje Hindusow do spozywania wiekszej ilosci ziemniakow, jako zamiennika kalorycznego i niezdrowego ich zdaniem ryzu. Pomijam tu fakt, ze z dwojga zlego powinno sie jesc ten trzeci czyli ryz brazowy, ale patrzac na takie apele dochodze do wniosku ze mamy jednak chyba dzien swira. Jedni ryz, drudzy ziemniaki... choc koniec koncow to wlasnie CHinczycy, Hindusi, Japonczycy i wszelkie nacje ryzowe borykaja sie z minimalnym odsetkiem otylych lub cierpiacych na nadwage. Co o tym zatem sadzicie? Lepszy w menu ryz czy ziemniaki?
a czemu nie to i to? przecież nie będziesz na okrągło jadła ryżu.
jeśli biały ryż to lepiej ziemniaki - więcej witamin
jeśli brązowy ryż czy ziemniaki to lepiej brązowy ryż;)

ja jadam to i to, zamiennie, zależy do czego;)
dla mnie lepsze ziemniaki ale nie gardze tez ryzem w golabkach ,co ostatnio zamienilam na kasze manne 
Pasek wagi
Wszystkiego po troszku trzeba jeść. nie ma co popadać w paranoje. Każdy z tych produktów ma swoje właściwości i dostarcza innych wartości odżywczych. Trzeba więc jeść i ryż i ziemniaki i kasze
Pasek wagi
ja tam wole ryz bo mnie bardziej syci niz ziemiaki no i nie trzeba obierac:PPP mam kolezanke z Korei, ktora je 2-3 razy dziennie ryz... prawie nie je pieczywa i zero zienmniakow.... jest super szczuplutka....
Pasek wagi
Nie przepadam za ziemniakami (chyba, że  są w postaci frytek ) dlatego najczęściej jem ryż albo makaron . ;)
ziamniaczki w 100 gramach mają tylko 70-80kcal :)  więc jedz na zdrowie ! :)
Jeśli ziemniaki to jedynie gotowane, najlepiej na parze. Można z nich całkiem zrezygnować, ale czasem warto zjeść, bo są mniej kaloryczne od większości makaronów, zawierają dużo witaminy C, potasu i magnezu. Znalazłem taką informację na profilu Odchudzanie i oczyszczanie Langsteiner na facebooku, swoją drogą ciekawy profil dla odchudzających się, wiele pożytecznych informacji.
A co do ryżu, to najlepiej brązowy (choć mi nie smakuje wybitnie), a zamiast niego można też jeść czerwony ryż tajski (specyficzny smak, nadaje się do ostrych potraw, lekko chrupiąca powłoka ), ryż dziki, ryż czarny lub ryż basmati - polecam szczególnie ten ostatni, delikatny ryż, jaśminowy posmak, idealny jako czysty ryż bez przypraw oraz składnik potraw
Najlepiej to kasza.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.