Temat: Dlaczego waży mi się owsianka?

Czasami od razu w garnuszku widzę, że waży mi się gryczanka albo jaglanka (owsianka chyba nigdy dotychczas). O co chodzi? Owsianki jem od niemal dwóch lat, a ważyć się zaczęły w tym miesiącu. Nie robie nic inaczej niż do tej pory. Wieczorem moczę 3 łyżki płatków w wodzie. Rano odlewam wodę, dodaje 1 łyżkę otrebow, mleko i gotuję na najmniejszym ogniu. Przekładam do miski i dodaje owoce. 

Może spróbuj ugotować na samej wodzie a mleko dolać już na końcu bez zagotowywania. Obstawiam, że coś z mlekiem jest nie tak.

Pasek wagi

Jakiego mleka używasz, krowiego? Pełnotłuste czy odchudzone? 

PS. warzy, nie waży

Szczerze mówiąc ona wygląda jakby w ogóle mleka nie zawierała ;) A po co moczysz płatki? Ja zagotowuję mleko, wsypuję płatki, krótko gotuję i gotowe-nie ma takiej brejowatej paćki i nic się nie warzy..

Liandra napisał(a):

Szczerze mówiąc ona wygląda jakby w ogóle mleka nie zawierała ;) A po co moczysz płatki? Ja zagotowuję mleko, wsypuję płatki, krótko gotuję i gotowe-nie ma takiej brejowatej paćki i nic się nie warzy..

Zgadzam się. i niech zgadnę - owsianka typu "oby jak najmniej kalorii" - czyli zamiast szklanki mleka dam 3/4 szklanki wody, to przyoszczędzę. A efekt widać na obrazu - i smakowy, i wizualny. Wybacz, ale koszmarny ten obrazek

P.S. Tak, wiem - zaraz padnie sakramentalnie "ale mi smakuje taka wodzianka" ;) 

No właśnie paskudna, cale mleko rozdziela się na wodę i oddzielne drobinki. 

Daje mleko 2%.

Zawsze moczyłam, taki dostałam kiedyś przepis. W moczeniu może być problem? 

Ale ta breja warzy ci się już w garnku czy dopiero po przełożeniu na talerz? Ja obstawiałbym raczej kwas zawarty w świeżych owocach...

Już w garnku, czyli przed owocami... 

Ja mieszankę płatków, orzechów i pestek tylko lekko zagotowuję w niewielkiej ilości wody. Takie orzechy i ziarna są najlepiej przyswajalne.  Bardzo krótko. A dopiero do miseczki dodaje zimne mleko. Czasem krowie czasem roślinne. Świetna jest mieszanka z Lidla. Tylko rodzynki wywalam bo nie lubię. Do tego orzechy włoskie i jest pycha.

Może faktycznie to wina dodanych świeżych owoców i kwasów w nich zawartych? Choć mnie się nigdy tak nie warzyła owsianka... Polecam nie moczyć tych płatków, bo nie ma takiej potrzeby. Ja zalewam suche płatki górskie wrzątkiem (do linii samych płatków), czekam minutę i zalewam mlekiem albo dodaję skyr :) Płatki mimo wszystko są miękkie i nic się nie warzy.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.