- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 maja 2020, 11:16
Ile czasu piec w piekarniku i w jakiej temperaturze? Nigdy w życiu nie robiłam jeszcze udek z kurczaka, ale teraz kupiłam 4 i nie wiem ile czasu to piec aby były soczyste? Zamarynowałam wczoraj i mam zamiar upiec na warzywach korzeniowych. Mojej mamie wychodzą niezbyt dobre więc nie zapytam jej o czas pieczenia. W przepisach w necie widzę różnie, niektórzy w 220 stopniach pieką a niektórzy w 150, niektórzy 1,5 godziny a niektórzy 40 minut.. jak radzicie? :)
8 maja 2020, 11:19
Metoda prób i błędów! :) a mówię tak dlatego, że mieszkam w dwóch domach na zmianę, więc korzystam z dwóch piekarników i niestety jeden drugiemu nie równy. ;) więc w jednym piecze mi się dłużej w drugim krócej.
8 maja 2020, 11:23
Ja piekę ok. godziny w 180-200 stopni. Podczas pieczenia można też stopniowo zmniejszać temperaturę, a po pieczeniu zostawić na chwilę udka w zamkniętym piekarniku. Musisz wyczaić, jak Twoj piekarnik sobie poradzi i jaka wersja Ci najbardziej smakuje.
8 maja 2020, 11:25
Godzina 200stopni
8 maja 2020, 11:46
Wsadzam do naczynia żaroodpornego na jakąś godzinę (wystarczy sprawdzić wykałaczką czy są miękkie w środku, w międzyczasie polewam kilka razy tłuszczem, który się wytapia) w 180st, potem ściągam pokrywę i piekę do zarumienienia skórki. Osobiście smakują mi bardziej niż pieczone na blaszce ale zgodzę się, że metoda prób i błędów działa najlepiej bo każdy piekarnik jest trochę inny ;)
8 maja 2020, 12:33
Zależy jeszcze jakiej wielkości jest to mięsko. Wielkie ćwiartki piekę nawet i półtorej godziny ale na trochę mniejszej temperaturze, małym wystarcza godzina ;) wizualnie widać kiedy są gotowe. Kilka razy zrobisz i zobaczysz jak to najlepiej w Twoim piekarniku wychodzi. Ja przez większość czasu piekę pod przykryciem i jak mam ochotę aby się trochę przypiekły to dopiero na kilka ostatnich minut zdejmuję wierzch naczynia.
8 maja 2020, 12:43
Rozumiem, że skoro to debiut, to przepis pewnie gdzieś "podpatrzony"? Jeśli tak, to na twoim miejscu przemyślałabym to pieczenie udek na warzywach - nasiąkną mocno tłuszczem spod mięsa. Chyba że tak lubisz, to smacznego :)