Temat: Pasty kanapkowe

Jakie lubicie pasty do kanapek? Szukam jakichś fajnych, sprawdzonych przepisów.

Ja lubię bardzo wszystko, co zawiera awokado - najbardziej pastę w najprostszej formie: awokado (pogniecione widelcem) i sok z cytryny. Często nawet nie doprawiam.

Ostatnio zrobiłam też pastę z awokado z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim:

- 1 awokado

- 150g twarogu

- trochę soku z cytryny

- posiekany, świeży czosnek niedźwiedzi

- sól

To wszystko gnieciemy i mieszkamy razem.

Do past z awokado kompletnie nie pasuje mi jasne pieczywo. Ciemne dodaje wyrazistości:)

Lubię też pasty z roślin strączkowych, np. klasyczny hummus. Czasem zdarza mi się blendować gotowaną soczewicę z różnymi rzeczami (np. z kukurydzą i bazylią), lubię też gotowaną fasolę zblendowaną z czosnkiem (to bardziej smakuje mi ze świeżą marchewką, niż z chlebem;)). Smakuje mi też tuńczyk z puszki pomieszany z serkiem śmietankowym (typu almette).

A Wy? Czym lubicie smarować kanapki?

Pasek wagi

Ajwar, lutenica, baba ghanoush, hummus, guacamole, pasta z czerwonej fasoli, pasta z awokado i groszku, tapenada, pasta jajeczna, twarożek, pasta z makreli i twarogu i w ogóle rybne pasty, pesto i pasztety wege, z soczewicy, dyni, buraków. 

Pasek wagi

lubię pastę z ciecierzycy z czarnujszką, baba ganush z bakłażana, z tuńczyka z twarożkiem, z makreli z ogórkiem kiszonym , jajeczną z pieczkarkami albo ogórkiem, z awokado lubię guacamole, smalczyk z fasoli jest fajny, z marchewki z cebulą zasmażana,hummus , z bobu , ze słonecznika, lubię też bakłażana w jogurcie greckim, stosuję to jako pastę na chleb chociaż jest dość rzadkie, pasta z pieczonej papryki też jest dobra,z suszonych pomidorów z oleju

pasta  z soczewicy :D

Pasek wagi

o mamuniu... pasta mojego meza tj jajka na twardo, starte na tarce, majonez, chrzan, sól pieprz pycha, moglabym to wyjesc lyzka, ale dużo kcal ;)

1.Tuńczyk z puszki, ogórek kiszony, orzechy, jogurt naturalny - mniam!

2. Kurczak gotowany, orzechy, suszone pomidory.

3. Kukurydza z puszki, makrela w sosie pomidorowym, papryka, ogórek kiszony, cebulka, jajko - nie wygląda jak pasta, bo wszystko kroimy w kosteczkę. Na koniec zwykle dodaje się majonez, ale ja robię majonez Light (jogurt grecki, ugotowane żółtko jaja, pieprz, sól i sok z cytryny - ucieramy na gładką masę) i też daje radę.

4. Jajka gotowane, parmezan, jogurt, szczypiorek.

No i ogólnie wszelkie humusy to moja miłość.

Pasek wagi

naceroth napisał(a):

soraka napisał(a):

Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary? humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne
Ja też lubię awokado Haas - ma fajny, orzechowy smak, który pasuje mi bardziej niż jakiekolwiek inne awokado. Plusem jest też to, że łatwo poznać, jak bardzo jest dojrzałe. Minusem jest wyższa cena.Dołączam się do pytania o pastę z oliwek. Też próbowałam robić, ale zazwyczaj wychodzą średnio smaczne.

Zdradzisz sekret, jak sprawdzasz Haas? Niestety często zdarza mi się kupić zepsute, lepiej mi idzie kupowanie tych popularniejszych zielonych awokado, nie wiem jaka to odmiana.

ScarletFeather napisał(a):

naceroth napisał(a):

soraka napisał(a):

Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary? humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne
Ja też lubię awokado Haas - ma fajny, orzechowy smak, który pasuje mi bardziej niż jakiekolwiek inne awokado. Plusem jest też to, że łatwo poznać, jak bardzo jest dojrzałe. Minusem jest wyższa cena.Dołączam się do pytania o pastę z oliwek. Też próbowałam robić, ale zazwyczaj wychodzą średnio smaczne.
Zdradzisz sekret, jak sprawdzasz Haas? Niestety często zdarza mi się kupić zepsute, lepiej mi idzie kupowanie tych popularniejszych zielonych awokado, nie wiem jaka to odmiana.

Hass (wcześniej machnęłam literówkę;)) sprawdzam tak:

W skrócie: zielone - niedojrzałe, czerwonawe - prawie dojrzałe, brązowe - dojrzałe. Jak jest brązowe i miękkie, to przejrzałe. Nauczyłam się tego... w Lidlu;) kiedyś przy awokado Hass była ściągawka z kolorami. Niektóre mają też przykłady kolorów na opakowaniu.

A teraz powiedz mi, jak wybierasz zielone awokado, bo z nim mam problem. Czasem biorę "na dotyk", słyszałam też o sprawdzaniu miejsca po ogonku (żółte - niedojrzałe, zielone - dojrzałe, brązowe - przejrzałe). Ale czasem i tak kończy się rozkrojeniem niedojrzałego awokado, którego nie da się zjeść - chyba z dwojga złego wolałabym już przejrzałe;)

Pasek wagi

Mój hit ostatnio - suszone pomidory (cały sloik, odsączone), serek almette (pół), kapary (dwie duże łyżki), pieprz, szczypta soli.

soraka napisał(a):

28days napisał(a):

- awokado i czarne oliwki- suszone pomidory i pieczona papryka- wszelkie hummusy
znasz sprawdzonynorzepis na pastę z oliwek? W Grecji jadłam obłędna na przystawkę w knajpie, w pl nie udało mi się takiej zrobić

Znam tylko swój sposób :) 

Bardziej dietetyczny: dojrzałe awokado, czarne oliwki, ząbek czosnku, czarny pieprz i sól

Mniej dietetyczny: czarne oliwki, oliwa, ząbek czosnku, pieprz i sól

Pasek wagi

Dzięki za pomysły, dziewczyny. Mnóstwo inspiracji:) Na pierwszy ogień pójdzie pewnie pasta z awokado, oliwek i czosnku, bo to idealnie trafia w moje smaki. A później reszta, ze szczególnym naciskiem na te z pieczonych warzyw, bo to w końcu zdrowe, fit i w ogóle:)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.