- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 maja 2020, 11:13
Jakie lubicie pasty do kanapek? Szukam jakichś fajnych, sprawdzonych przepisów.
Ja lubię bardzo wszystko, co zawiera awokado - najbardziej pastę w najprostszej formie: awokado (pogniecione widelcem) i sok z cytryny. Często nawet nie doprawiam.
Ostatnio zrobiłam też pastę z awokado z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim:
- 1 awokado
- 150g twarogu
- trochę soku z cytryny
- posiekany, świeży czosnek niedźwiedzi
- sól
To wszystko gnieciemy i mieszkamy razem.
Do past z awokado kompletnie nie pasuje mi jasne pieczywo. Ciemne dodaje wyrazistości:)
Lubię też pasty z roślin strączkowych, np. klasyczny hummus. Czasem zdarza mi się blendować gotowaną soczewicę z różnymi rzeczami (np. z kukurydzą i bazylią), lubię też gotowaną fasolę zblendowaną z czosnkiem (to bardziej smakuje mi ze świeżą marchewką, niż z chlebem;)). Smakuje mi też tuńczyk z puszki pomieszany z serkiem śmietankowym (typu almette).
A Wy? Czym lubicie smarować kanapki?
8 maja 2020, 11:33
Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary😛 humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne
8 maja 2020, 11:38
- awokado i czarne oliwki- suszone pomidory i pieczona papryka- wszelkie hummusy
8 maja 2020, 11:49
Wędzona makrela, twaróg półtłusty, ogórek kiszony i cebulka
Awokado lubię z baaardzo dużą ilością czosnku, szczególnie na grzankach.
Edytowany przez laveau 8 maja 2020, 11:50
8 maja 2020, 11:52
Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary? humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne
Ja też lubię awokado Haas - ma fajny, orzechowy smak, który pasuje mi bardziej niż jakiekolwiek inne awokado. Plusem jest też to, że łatwo poznać, jak bardzo jest dojrzałe. Minusem jest wyższa cena.
Dołączam się do pytania o pastę z oliwek. Też próbowałam robić, ale zazwyczaj wychodzą średnio smaczne.
8 maja 2020, 11:52
pasta jajeczna
Pasta z tuńczyka i twarogu
Pasta z makreli wędzonej i twarogu
Tylko te pasty robię
8 maja 2020, 12:06
Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary? humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne
ostatnio robilam smalczyk z fasoli.tak sie w necie naczytalam jakie to pyszneochyda
8 maja 2020, 12:48
Tapenada (pasta z czarnych oliwek) jest moim numerem jeden. Poza tym wędzona makrela/tuńczyk z twarogiem i cebulą, wszelkie pasty jajeczne, hummusy (te już wymieniłaś), pasty z łososia. Awokado raczej używam jako samo masełko albo kroję w plastry.
Lubię też przygotowywać twaróg na milion sposobów. Inspiruję się gotowcami typu Almette ;) Robiłam już twarożek pomidorowy, czosnkowy, chrzanowy (pycha!), ogórkowy, z gruboziarnistym pieprzem, z miodem (na słodko) albo z jagodami czy kawałkami truskawek.