Temat: Pasty kanapkowe

Jakie lubicie pasty do kanapek? Szukam jakichś fajnych, sprawdzonych przepisów.

Ja lubię bardzo wszystko, co zawiera awokado - najbardziej pastę w najprostszej formie: awokado (pogniecione widelcem) i sok z cytryny. Często nawet nie doprawiam.

Ostatnio zrobiłam też pastę z awokado z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim:

- 1 awokado

- 150g twarogu

- trochę soku z cytryny

- posiekany, świeży czosnek niedźwiedzi

- sól

To wszystko gnieciemy i mieszkamy razem.

Do past z awokado kompletnie nie pasuje mi jasne pieczywo. Ciemne dodaje wyrazistości:)

Lubię też pasty z roślin strączkowych, np. klasyczny hummus. Czasem zdarza mi się blendować gotowaną soczewicę z różnymi rzeczami (np. z kukurydzą i bazylią), lubię też gotowaną fasolę zblendowaną z czosnkiem (to bardziej smakuje mi ze świeżą marchewką, niż z chlebem;)). Smakuje mi też tuńczyk z puszki pomieszany z serkiem śmietankowym (typu almette).

A Wy? Czym lubicie smarować kanapki?

Pasek wagi

Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary😛 humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne

- awokado i czarne oliwki

- suszone pomidory i pieczona papryka

- wszelkie hummusy

Pasek wagi

28days napisał(a):

- awokado i czarne oliwki- suszone pomidory i pieczona papryka- wszelkie hummusy
znasz sprawdzonynorzepis na pastę z oliwek? W Grecji jadłam obłędna na przystawkę w knajpie, w pl nie udało mi się takiej zrobić

Wędzona makrela, twaróg półtłusty, ogórek kiszony i cebulka <3

Awokado lubię z baaardzo dużą ilością czosnku, szczególnie na grzankach. 

soraka napisał(a):

Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary? humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne

Ja też lubię awokado Haas - ma fajny, orzechowy smak, który pasuje mi bardziej niż jakiekolwiek inne awokado. Plusem jest też to, że łatwo poznać, jak bardzo jest dojrzałe. Minusem jest wyższa cena.

Dołączam się do pytania o pastę z oliwek. Też próbowałam robić, ale zazwyczaj wychodzą średnio smaczne.

Pasek wagi

pasta jajeczna 

Pasta z tuńczyka i twarogu 

Pasta z makreli wędzonej i twarogu 

Tylko te pasty robię

Pasek wagi

soraka napisał(a):

Wszystkie poza "smalczykiem" z fasoli i wszystkiego co ma kapary? humussy najróżniejsze, pastę z łososia, pasty twarorożkowe, pasty z awokado też lubię, ale mi smakuje tylko awokado Has (takie brązowe z grudniową skórka) każde inne jest dla mnie okropne

 ostatnio robilam smalczyk z fasoli.tak sie w necie naczytalam jakie to pyszne:Dochyda

Nienawidzę awokado. Ostatnio robię sobie pasty z papryki albo z brokułów.

Tapenada (pasta z czarnych oliwek) jest moim numerem jeden. Poza tym wędzona makrela/tuńczyk z twarogiem i cebulą, wszelkie pasty jajeczne, hummusy (te już wymieniłaś), pasty z łososia. Awokado raczej używam jako samo masełko albo kroję w plastry.

Lubię też przygotowywać twaróg na milion sposobów. Inspiruję się gotowcami typu Almette ;) Robiłam już twarożek pomidorowy, czosnkowy, chrzanowy (pycha!), ogórkowy, z gruboziarnistym pieprzem, z miodem (na słodko) albo z jagodami czy kawałkami truskawek.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.