Temat: Smażenie

Witam mam pytanie odnośnie tłuszczu na jakim smazycie. Ogólnie ja smażę na oliwie, ale gdy mam do smażenia np placki no to widzę w jakim tempie się pali... na przykład wczoraj-znalazłam przepis na  fit placki jabłkowe. Myślę sobie- super! Coś co lubię i w kaloriach się zamieszczę! Ale mój entuzjazm opadł gdy zobaczyłam że na minimalnej ilości oliwy, plackisię rozpadają albo przypalaja albo to i to. Musiałam co chwilę dolewać oliwy - na każdą porcję oraz na każdą stronę placków bo tak chlonely tłuszcz. Wiec z placków 370kcal wyszło jakieś 600! 

Moje pytanie brzmi- czy ktoś może polecić coś lepszego do smażenia czy to tłuszcz czy może patelnię? Moja wydawałoby się, że jest nie przywierajaca...ale jednak plackom nie podolala:( 

Pasek wagi

Krummel napisał(a):

ScarletFeather napisał(a):

Wystarczy poszukać w internecie informacji o temperaturze dymienia i wybrać produkty o najwyższej. Trzeba dokładnie czytać etykiety. Ja używam rafinowanego oleju rzepakowego, oliwy z oliwek też rafinowanej - do dłuzszego smażenia, np. mięsa. Do krótkiego podsmażenia np warzyw używam czasem oliwy z oliwek extra virgin, nie zdąży się spalić. Do placków, naleśników używam minimalnej ilości oleju i tylko do pierwszej partii. Obstawiam, ze u Ciebie winna jest patelnia. 
Właśnie to nie jest takie hop siup, bo przecież olej z pestek winogron ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, a na nim smażyć się absolutnie nie powinno.

Rzeczywiście, nie wiedziałam o tym. Akurat tego oleju nie próbowałam. Też kiedyś miałam dylemat na czym smażyć i postawiłam na to, co wydaje mi się najpewniejsze.

Bardzo dziękuję Wam za rady! przepraszam, ze tak późno odpisuję, życie codzinne pochłonęło :) 

W takim razie szukam nowej, super patelni :D co do smażenia widze, ze zdania są podzielone.. oby patelnia załatwiła sprawę :) 

jeszcze raz dziękuję! Za każdą poświęconą uwagę <3 Miłego wieczoru

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.