Temat: Smażenie

Witam mam pytanie odnośnie tłuszczu na jakim smazycie. Ogólnie ja smażę na oliwie, ale gdy mam do smażenia np placki no to widzę w jakim tempie się pali... na przykład wczoraj-znalazłam przepis na  fit placki jabłkowe. Myślę sobie- super! Coś co lubię i w kaloriach się zamieszczę! Ale mój entuzjazm opadł gdy zobaczyłam że na minimalnej ilości oliwy, plackisię rozpadają albo przypalaja albo to i to. Musiałam co chwilę dolewać oliwy - na każdą porcję oraz na każdą stronę placków bo tak chlonely tłuszcz. Wiec z placków 370kcal wyszło jakieś 600! 

Moje pytanie brzmi- czy ktoś może polecić coś lepszego do smażenia czy to tłuszcz czy może patelnię? Moja wydawałoby się, że jest nie przywierajaca...ale jednak plackom nie podolala:( 

Pasek wagi

Cllio napisał(a):

Ja smażę bez tłuszczu na zwykłej patelni Tefal za 70 zł. Taka teflonowa z czerwonym kółkiem pośrodku.

Smażenie bez tłuszczu to nie smażenie :D

Ja smażę na maśle klarowanym, oleju kokosowym i ryżowym. Na oliwie nigdy, a rzepakowy wg mnie psuje smak potraw. 

Edit - i na smalcu smażę.

oliwecka napisał(a):

sansewieria napisał(a):

oliwecka napisał(a):

Na oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do smażenia świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać. 
Skąd wy bierzecie te głupoty 
Gdzie widzisz głupotę?

Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.

Sweetestthing napisał(a):

oliwecka napisał(a):

sansewieria napisał(a):

oliwecka napisał(a):

Na oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do smażenia świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać. 
Skąd wy bierzecie te głupoty 
Gdzie widzisz głupotę?
Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.

Jest różnica pomiędzy oliwą z oliwek a oliwą z oliwek extra vergine.

Pasek wagi

Placuszki, omlety i podobne rzeczy zazwyczaj bez tluszczu ale za to na sredniej temperaturze i POD PRZYKRYCIEM- to sekret sukcesu :) dzieki temu masa scina sie szybciej i z kazdej strony i pozniej latwo przerzucic na druga strone :)

Pasek wagi

oliwecka napisał(a):

Sweetestthing napisał(a):

oliwecka napisał(a):

sansewieria napisał(a):

oliwecka napisał(a):

Na oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do smażenia świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać. 
Skąd wy bierzecie te głupoty 
Gdzie widzisz głupotę?
Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.
Jest różnica pomiędzy oliwą z oliwek a oliwą z oliwek extra vergine.

Wkleilam wyżej artykuł dr Damiana Parola, który zupełnie przeczy temu co piszesz

Ja też smażę na rzepakowym.

Pasek wagi

sansewieria napisał(a):

oliwecka napisał(a):

Sweetestthing napisał(a):

oliwecka napisał(a):

sansewieria napisał(a):

oliwecka napisał(a):

Na oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać. 
Skąd wy bierzecie te głupoty 
Gdzie widzisz głupotę?
Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.
Jest różnica pomiędzy oliwą z oliwek a oliwą z oliwek extra vergine.
Wkleilam wyżej artykuł dr Damiana Parola, który zupełnie przeczy temu co piszesz

Te opinie o oliwie wzięły się chyba z porad z Pani Domu sprzed 10 lat (smiech)

Można smażyć w wysokim temperaturach na oliwie extra vergine. Jeśli ktoś ma wątpliwości to polecam google scholar i słowa kluczowe "extra vigin olive oil" i "frying". Oliwa jest stabilna nawet przy długim smażeniu w wysokich temperaturach.

widze, ze wiedza na Vitce zerowa, nic nie potraficie, smazycie na byle czym. Milion razy bylo to walkowane! A Wy nadal swoje. Olej rzepakowy. Rece opadaja.

Julian98 napisał(a):

widze, ze wiedza na Vitce zerowa, nic nie potraficie, smazycie na byle czym. Milion razy bylo to walkowane! A Wy nadal swoje. Olej rzepakowy. Rece opadaja.

Ojej, oświeć nas, maluczkich, swoją wiedzą...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.