- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 maja 2020, 11:56
Witam mam pytanie odnośnie tłuszczu na jakim smazycie. Ogólnie ja smażę na oliwie, ale gdy mam do smażenia np placki no to widzę w jakim tempie się pali... na przykład wczoraj-znalazłam przepis na fit placki jabłkowe. Myślę sobie- super! Coś co lubię i w kaloriach się zamieszczę! Ale mój entuzjazm opadł gdy zobaczyłam że na minimalnej ilości oliwy, plackisię rozpadają albo przypalaja albo to i to. Musiałam co chwilę dolewać oliwy - na każdą porcję oraz na każdą stronę placków bo tak chlonely tłuszcz. Wiec z placków 370kcal wyszło jakieś 600!
Moje pytanie brzmi- czy ktoś może polecić coś lepszego do smażenia czy to tłuszcz czy może patelnię? Moja wydawałoby się, że jest nie przywierajaca...ale jednak plackom nie podolala:(
7 maja 2020, 16:12
Ja smażę bez tłuszczu na zwykłej patelni Tefal za 70 zł. Taka teflonowa z czerwonym kółkiem pośrodku.
Smażenie bez tłuszczu to nie smażenie :D
7 maja 2020, 16:29
Ja smażę na maśle klarowanym, oleju kokosowym i ryżowym. Na oliwie nigdy, a rzepakowy wg mnie psuje smak potraw.
Edit - i na smalcu smażę.
Edytowany przez Krummel 7 maja 2020, 16:29
7 maja 2020, 16:59
Gdzie widzisz głupotę?Skąd wy bierzecie te głupotyNa oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do smażenia świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać.
Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.
7 maja 2020, 17:28
Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.Gdzie widzisz głupotę?Skąd wy bierzecie te głupotyNa oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do smażenia świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać.
Jest różnica pomiędzy oliwą z oliwek a oliwą z oliwek extra vergine.
7 maja 2020, 21:33
Placuszki, omlety i podobne rzeczy zazwyczaj bez tluszczu ale za to na sredniej temperaturze i POD PRZYKRYCIEM- to sekret sukcesu :) dzieki temu masa scina sie szybciej i z kazdej strony i pozniej latwo przerzucic na druga strone :)
7 maja 2020, 22:42
Jest różnica pomiędzy oliwą z oliwek a oliwą z oliwek extra vergine.Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.Gdzie widzisz głupotę?Skąd wy bierzecie te głupotyNa oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do smażenia świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać.
Wkleilam wyżej artykuł dr Damiana Parola, który zupełnie przeczy temu co piszesz
8 maja 2020, 08:24
Wkleilam wyżej artykuł dr Damiana Parola, który zupełnie przeczy temu co piszeszJest różnica pomiędzy oliwą z oliwek a oliwą z oliwek extra vergine.Wszystkie gospodynie z krajów Śródziemnomorza smażą na oliwie z oliwek od wieków.Gdzie widzisz głupotę?Skąd wy bierzecie te głupotyNa oliwie z oliwek extra vergine nie wolno smażyć, spożywa się ją wyłącznie na zimno, jak olej lniany. Na zwykłej oliwie z oliwek - można, ale krótko. Do świetnie się nadaje olej rzepakowy. Masło klarowane niby jest w porządku do smażenia, ale jednak to tłuszcz zwierzęcy, którego warto unikać.
Te opinie o oliwie wzięły się chyba z porad z Pani Domu sprzed 10 lat
Można smażyć w wysokim temperaturach na oliwie extra vergine. Jeśli ktoś ma wątpliwości to polecam google scholar i słowa kluczowe "extra vigin olive oil" i "frying". Oliwa jest stabilna nawet przy długim smażeniu w wysokich temperaturach.
8 maja 2020, 08:56
widze, ze wiedza na Vitce zerowa, nic nie potraficie, smazycie na byle czym. Milion razy bylo to walkowane! A Wy nadal swoje. Olej rzepakowy. Rece opadaja.
8 maja 2020, 09:30
widze, ze wiedza na Vitce zerowa, nic nie potraficie, smazycie na byle czym. Milion razy bylo to walkowane! A Wy nadal swoje. Olej rzepakowy. Rece opadaja.
Ojej, oświeć nas, maluczkich, swoją wiedzą...