- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 maja 2020, 11:56
Witam mam pytanie odnośnie tłuszczu na jakim smazycie. Ogólnie ja smażę na oliwie, ale gdy mam do smażenia np placki no to widzę w jakim tempie się pali... na przykład wczoraj-znalazłam przepis na fit placki jabłkowe. Myślę sobie- super! Coś co lubię i w kaloriach się zamieszczę! Ale mój entuzjazm opadł gdy zobaczyłam że na minimalnej ilości oliwy, plackisię rozpadają albo przypalaja albo to i to. Musiałam co chwilę dolewać oliwy - na każdą porcję oraz na każdą stronę placków bo tak chlonely tłuszcz. Wiec z placków 370kcal wyszło jakieś 600!
Moje pytanie brzmi- czy ktoś może polecić coś lepszego do smażenia czy to tłuszcz czy może patelnię? Moja wydawałoby się, że jest nie przywierajaca...ale jednak plackom nie podolala:(
7 maja 2020, 11:58
Ja smażę bez tłuszczu na zwykłej patelni Tefal za 70 zł. Taka teflonowa z czerwonym kółkiem pośrodku.
7 maja 2020, 12:40
Oliwa ma niską temp dymienia ,głównie możesz na oliwie podsmażać krótko.Olej rzepakowy jest ok.
Edytowany przez ann1977 7 maja 2020, 12:43
7 maja 2020, 13:15
Ja smażę na oleju rzepakowym. Podobno oliwa z oliwek (przynajmniej extra vergine) kompletnie nie nadaje się do smażenia właśnie ze względu na niską temperaturę dymienia - staje się przez to rakotwórcza.
Próbowałaś smażyć na suchej patelni teflonowej? Niektóre placki wychodzą lepiej niż na oleju:)
7 maja 2020, 13:18
Patelnia teflonowa i psiukacz oleju dosłownie raz tylko psiukne olejem to chyba nawet łyżeczka oleju nie jest
7 maja 2020, 13:28
Ja smażę bez tłuszczu na zwykłej patelni Tefal za 70 zł. Taka teflonowa z czerwonym kółkiem pośrodku.
Ja tez ale za 40 zł xd