Temat: Smażenie

Witam mam pytanie odnośnie tłuszczu na jakim smazycie. Ogólnie ja smażę na oliwie, ale gdy mam do smażenia np placki no to widzę w jakim tempie się pali... na przykład wczoraj-znalazłam przepis na  fit placki jabłkowe. Myślę sobie- super! Coś co lubię i w kaloriach się zamieszczę! Ale mój entuzjazm opadł gdy zobaczyłam że na minimalnej ilości oliwy, plackisię rozpadają albo przypalaja albo to i to. Musiałam co chwilę dolewać oliwy - na każdą porcję oraz na każdą stronę placków bo tak chlonely tłuszcz. Wiec z placków 370kcal wyszło jakieś 600! 

Moje pytanie brzmi- czy ktoś może polecić coś lepszego do smażenia czy to tłuszcz czy może patelnię? Moja wydawałoby się, że jest nie przywierajaca...ale jednak plackom nie podolala:( 

Pasek wagi

Ja smażę bez tłuszczu na zwykłej patelni Tefal za 70 zł. Taka teflonowa z czerwonym kółkiem pośrodku.

Ja smażę na oleju rzepakowym, moim zadaniem najlepszy.

masło klarowane, olej kokosowy, próbuj

Pasek wagi

Oliwa ma niską temp dymienia ,głównie możesz na oliwie podsmażać krótko.Olej rzepakowy jest ok.

Pasek wagi

dziękuję! Będę próbować:)

Pasek wagi

Ja smażę na oleju rzepakowym. Podobno oliwa z oliwek (przynajmniej extra vergine) kompletnie nie nadaje się do smażenia właśnie ze względu na niską temperaturę dymienia - staje się przez to rakotwórcza.

Próbowałaś smażyć na suchej patelni teflonowej? Niektóre placki wychodzą lepiej niż na oleju:)

Pasek wagi

Patelnia teflonowa i psiukacz oleju dosłownie raz tylko psiukne olejem to chyba nawet łyżeczka oleju nie jest

Cllio napisał(a):

Ja smażę bez tłuszczu na zwykłej patelni Tefal za 70 zł. Taka teflonowa z czerwonym kółkiem pośrodku.

Ja tez ale za 40 zł xd

Oliwa to najgorsze co moze byc do smazenia, bo temperatura dymienia jest strasznie niska a spalony olej to zlo. Ja uzywam masla ghee albo ojelu rzepakowego. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.