- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 marca 2020, 15:03
Czy bułeczka grahamka 100% z mąki graham z piekarni będzie zdrowym dodatkiem do diety?
25 marca 2020, 05:51
polecam wypiekac samemu :) ja dzisiaj po raz pierwszy upiekłam chleb
mniam! można wiedzieć jaki chlebek?
25 marca 2020, 08:54
Ale drożdże nie wyrosną bez cukru no chyba, że ja zostałam w tyle za murzynami i coś się w biologii i chemii zmieniło:) Do zaczynu muszą dawać cukier, a że to w dzisiejszych czasach niewygodny składnik to pewnie go sobie pomijają chociaż powinni podać tak, jak to robią inne piekarnie. Sama kiedy piekę dla córki i męża grahamki często mieszam mąki np. 2/1, bo bułki z samej mąki graham są cięższe i jednak gorzej rosną (przynajmniej mi). A ilość cukru w grahamkach powinna być symboliczna, ja np. na 6 dużych bułek daję łyżeczkę cukru i jest ok.Jeżeli reszta tego co napisałaś jest prawdą, to jak na dzisiejsze czasy jest to całkiem dobry wybór odnośnie składu :)ma taki skład :) to jest piekarnia z tradycją, pytałam również osobiście, dostałam taką informację. na stronie jest dokładnie ten sam
Drożdże wyrosną bez cukru. Drożdże rozkładają węglowodany zawarte w mące, a skutkiem ubocznym jest wytwarzany dwutlenek węgla który powoduje że ciasto rośnie. Dodatek cukru przyśpiesza ten proces, szczególnie na początku.
A tak na marginesie, taka mała ilość cukru nikomu nie zaszkodzi.