Temat: Które danie jest czasochlonne

Ktora potrawe uważacie za czasochłonna? Mi sie zdawalo, ze pierogi takie sa a ostatnio czesto je robie i nie dluzy mi sie wręcz odpreza to lepienie. 

Nikt nie wymienił kotletów mielonych bądź schabowych a wg nie zaraz po pierogach i racuchach to najbardziej czasochłonne dania i staram się ich nigdy nie robić :P

EgyptianCat napisał(a):

awokdas napisał(a):

choco.lady napisał(a):

EgyptianCat napisał(a):

Pierogi... Jak już je robię to od razu około 100 sztuk. Strasznie monotonne zajęcie, nie lubię takiego gotowania. No ale lubię pierogi, a nikt ich za mnie nie zrobi. ;)
W jaki sposob mrozisz pierogi? Obgotowujesz czy surowe?
Ja na surowo, klade na opruszona mąką deskę, żeby sie nie przykleily i do zamrażarki potem w woreczki
Robię dokładnie tak samo. :)A do ciasta dodaję kilka kropel oleju. W moim przypadku okazało się to przełomem - ciasto pięknie się wyrabia, jest aksamitne, można je bardzo cienko rozwałkować i nie pęka ani przy sklejaniu, ani przy gotowaniu. 

Właśnie mam problem, zeby rozwalkowac jeszcze cieniej.. juz nawet nie podsypuje mąką, bo mi to ciasto "jedzie" zamiast sie rozciągnąć a i tak ciut za grube nizbym chciala. Spróbuje z tym olejem.

Krummel napisał(a):

Nikt nie wymienił kotletów mielonych bądź schabowych a wg nie zaraz po pierogach i racuchach to najbardziej czasochłonne dania i staram się ich nigdy nie robić :P

co do schabowych to polecam sklepy gdzie kroją mięsa i "rozbijają" schabowe, samo usmażenie to już pryszcz :D

Pasek wagi

staram_sie napisał(a):

Krummel napisał(a):

Nikt nie wymienił kotletów mielonych bądź schabowych a wg nie zaraz po pierogach i racuchach to najbardziej czasochłonne dania i staram się ich nigdy nie robić :P
co do schabowych to polecam sklepy gdzie kroją mięsa i "rozbijają" schabowe, samo usmażenie to już pryszcz :D

W spolem albo w delikatesy centrum :)

Dla mnie rozkrojenie i rozbicie to moment

Krummel napisał(a):

Nikt nie wymienił kotletów mielonych bądź schabowych a wg nie zaraz po pierogach i racuchach to najbardziej czasochłonne dania i staram się ich nigdy nie robić :P

Ja napisalam ze nie lubie robic, bo zawsze potem jest syf ;P mielone robie w piekarniku bez panierki, wiec idzie mi szybko. Czesto zamiast normalnej panierki do kotletow robie z ciasta nalesnikowego drobiowe w srodku :P

Pasek wagi

Krummel napisał(a):

Nikt nie wymienił kotletów mielonych bądź schabowych a wg nie zaraz po pierogach i racuchach to najbardziej czasochłonne dania i staram się ich nigdy nie robić :P
Mielone i schabowe to dla mnie "coś na szybko". ;)

To Was podziwiam dziewczyny, bo o ile wspomniany wiele razy bigos lub gołąbki to dla mnie pikuś, to jednak mielone czy schaboszczak zaliczane są u mnie do pracochłonnych dań ze względu na syf jaki zostaje w kuchni oraz... Nie oszukujmy się, do tych dwóch potraw pasują tylko ziemniaki (dochodzi ich obieranie) i surówka lub sałatka (znowu tarka bądź obieranie i krojenie). 

Fakt, mielone z piekarnika są spoko :)

awokdas napisał(a):

EgyptianCat napisał(a):

awokdas napisał(a):

choco.lady napisał(a):

EgyptianCat napisał(a):

Pierogi... Jak już je robię to od razu około 100 sztuk. Strasznie monotonne zajęcie, nie lubię takiego gotowania. No ale lubię pierogi, a nikt ich za mnie nie zrobi. ;)
W jaki sposob mrozisz pierogi? Obgotowujesz czy surowe?
Ja na surowo, klade na opruszona mąką deskę, żeby sie nie przykleily i do zamrażarki potem w woreczki
Robię dokładnie tak samo. :)A do ciasta dodaję kilka kropel oleju. W moim przypadku okazało się to przełomem - ciasto pięknie się wyrabia, jest aksamitne, można je bardzo cienko rozwałkować i nie pęka ani przy sklejaniu, ani przy gotowaniu. 
Właśnie mam problem, zeby rozwalkowac jeszcze cieniej.. juz nawet nie podsypuje mąką, bo mi to ciasto "jedzie" zamiast sie rozciągnąć a i tak ciut za grube nizbym chciala. Spróbuje z tym olejem.

A odkładasz je po wyrobieniu? Jak nie, to w tym jest problem. Albo zawiń w folię i odłóż na minimum pół godziny, albo jeszcze lepiej odłóż przykryte gorącą metalową miską - jak się odczeka to możesz rozwałkować jak pergamin. 

Krummel napisał(a):

To Was podziwiam dziewczyny, bo o ile wspomniany wiele razy bigos lub gołąbki to dla mnie pikuś, to jednak mielone czy schaboszczak zaliczane są u mnie do pracochłonnych dań ze względu na syf jaki zostaje w kuchni oraz... Nie oszukujmy się, do tych dwóch potraw pasują tylko ziemniaki (dochodzi ich obieranie) i surówka lub sałatka (znowu tarka bądź obieranie i krojenie). Fakt, mielone z piekarnika są spoko :)
Pasuje także kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, mizeria, pieczarki lub marchewka na gęsto, ale tak po prostu - kapusta kiszona lub ogórek. :) 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.