- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 stycznia 2020, 15:36
Dziewczyny, chce zrobić roladę serową z kurczakiem i pieczarkami, już raz robiłam po prostu z piersią z kurczaka i duszonymi pieczarkami ale brakuje mi w niej czegoś wilgotnego, co sklei farsz, bo pieczarki trochę się wysypywały. Myślicie że można dać do środka jeszcze jakiś ser tzn camembert może albo serek topiony? coś, co po upieczeniu i wystygnięciu nadal będzie klejące. Wiem, że to tłuste i niezdrowe :)
13 stycznia 2020, 17:48
ja z kolei daję: pierś, duszone pieczarki, wierzch smaruję śmietaną 18%, którą wcześniej mieszam z sosem borowikowym ( w proszku) i to posypuję startym serem, najlepiej liliputem i zapiekamy w piekarniku. wiem, że to mega bomba kaloryczna, ale takie danie robię może raz w roku...
edit.
doczytałam, że to rolada, a ja robię taką zapiekankę w piekarniku.
Edytowany przez kosia6 13 stycznia 2020, 17:50
13 stycznia 2020, 18:02
Robisz roladę z żółtego sera? Ja do takiej nie daję do środka żadnego dodatkowego sera- jeśli pieczarki itp. dodatki posiekasz bardzo drobno i przesmażysz i odciekniesz z nadmiaru soków(lub odparujesz dobrze na patelni) to farsz będzie bardziej zwięzły niż wsadzone półplasterki pieczarek.. Nie wiem też czy robisz to w formie plastry mocno rozbitego kurczaka i na to farsz pieczarkowy(ta forma o zapieczeniu trzyma mi się bez zarzutów) czy jako mięsko z kurczaka mielone+wtedy pokrojone zdecydowanie grubiej pieczarki+nieco bułki tartej-itd. i to jako całość jest farszem- wtedy związuje to bułka)