Temat: Kurczak - jak go przyprawiać?

Laski, pomocy. Ja ogólnie jestem ch*jową panią domu i nie umiem gotować. Ale no, chyba nie ma jakiejś specjalnej filozofii w przyprawianiu i pieczeniu kurczaka? No właśnie...

A ja ilekroć robię kurczaka to on smakuje po przyrządzeniu........ no ohydnie. Tak nijak. Jest suchy i takie się ma wrażenie, jakby się jadło.. jakiś papier. No, nie smakuje mi. Nie wiem, jak jestem gdzieś na mieście, w barze mlecznym czy na wagę, to jak takiego pieczonego kurczaka wezmę to on jest pyszniutki. Czuć ten smak taki. A u mnie to zero. Bezpłciowy taki.

1. Czym przyprawiać kurczaka? Ja zazwyczaj daję sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, papryka słodka lub chili

2. Czy od razu po przyprawieniu mogę go piec? Jak długo powinien w tych przyprawach leżeć?

3. No i co zrobić, żeby on suchy nie był? (Piekę w folii aluminiowej i go trochę psikam oliwą)

kup rękaw foliowy do pieczenia :) najlepiej jak się marynuje w lodowce cały dzień. Możesz dać do niego pół puszki piwka :) na koniec na 10 min. przed końcem zdejmij rękaw foliowy niech się skórka od góry przypiecze i zrób sobie domowy ketchup do niego albo sosik miodowo musztardowy mmmm

Pasek wagi

do przypraw dodaj trochę oleju ,zebyt sie zamarynował .przyprawy kwestia indywudualna ,do marynaty możesz dodac troszke musztardy ,badz keczupu .możesz kurczaka też wsadzic do jogurtu naturalnego .najlepiej doprawiiac dzięn wczesniej ,zeby poleżał przez noc .ja nie pieke w niczym ,ani folia ani rękaw. i jest ok.

Słyszałam o starym sposobie na mokrego kurczaka. Jeśli nie jest faszerowany, to można mu wsadzić w dupkę szklaną butelkę wypełnioną wodą. 

Pasek wagi

Ja pieke w 180 stopniach jesli chodzi o czas pieczenia to zalezy od wagi czyli jesli kurczak ma 1,20 kg to pieke godzine i 20 minut. 

Jesli chodzi o przyprawy to mieszam cytryne z oliwa i dodaje czosnek troche gotowej przyprawy do kurczaka miele ziele angielskie malo ale daje,pieprz, chili i tym nacieram kurczaka odstawiam na kilka godzin.

Mozesz go upiec od razu ale nie zdazy przejsc przyprawami. Skorka przyprawiona a w srodku jalowy. Najlepiej odczekac pare godzin np wieczorem przyprawic a nastepnego dnia upiec

Zioła prowansalskie to najgorsze co może być. Spróbuj bez. Nawet gotowe mieszanki do kurczaka. Sprawdź tylko czy w składzie nie ma cukru czy wzmacniaczy smaku. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym. Piersi natomiast tylko z patelni i bardzo krótko obsmażane. Albo w cieście naleśnikowym. Ulubione mojego dziecka.

Marnuje dzień wcześniej (olej, papryka słodka i ostra, sporo czosnku, pieprz i sól, czasem używam gotowych mieszanek przypraw). Piekę tylko ćwiartki albo udka, wrzucam do naczynia żaroodpornego (jakoś nie mam zaufania do rękawa z folii), w trakcie kilka razy polewam wierzch kurczaka marynatą z dołu naczynia. 

Możesz spróbować też przepisow z marynatą na bazie keczupu, miodu czy musztardy, tego jeszcze nie udało mi się spieprzyć ;) 

ja przeróżne przyprawy mieszam wraz z olejem i smaruję mięso, zostawiam w lodówce na całą noc ;)

Olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka. Mieszam to wszystko i nakładam na kurczaka pędzelkiem. Pieke w naczyniu zaroodpornym. Po jakiejś pół godzinie dolewamn 3/4 kubka wody do naczynia i pieke dalej ok pół godziny, godziny. Mam zrabany piekarnik, muszę pięć dłużej niż w normalnym Piekarniku. 

Pasek wagi

Ja trochę solę, posypuje papryka czerwona w proszku i odkładam ząbkami czosnku i do rękawa. Znika w mgnieniu oka

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.