- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 listopada 2019, 17:33
Dziś wzięłam się za robienie własnych bułek.
Mam dość tych sklepowych.
Dałam 250 g mąki pół na pół orkiszowa i pszenna.
0,5 łyżeczki soli
20 g oleju
100 g letniej wody
20 g drożdży
Wyszły mi super 4 bułeczki.
Ale..
Czy to ciasto musi się tak kleić??
To ma tak wyglądać?
Bo sam proces przygotowania ciasta to pikuś.
Wyrobił mi robot.
5 minut wyrobione.
Nic tylko lepić i do pieca.
Ale to ciasto tak się lepi i ciągnie że zanim uformowałam te 4 bułeczki to z 15 minut minęło cała blaszka,blat , miska oraz ja w tym cieście nie mogąca się od niego odkleić.
A domyć ten robot po tym cieście tragedia.
Więc zastanawiam się cz warto po prostu umęczyć się tyle dla kilku bułek.
Może za mało mąki dałam albo za dużo wody?
Robiłam z przepisu.
Są pyszne ale same wiecie. Doczyścić to potem z tego ciasta.Masakra.
Chyba że macie jakiś sposób na to aby sprawniej to szło???
A może zrobić większą ilość i zamrozić część i piec co 2-3 dni ?
Da radę??Co myślicie??
Edytowany przez 24 listopada 2019, 18:11
25 listopada 2019, 10:50
Od jakiegoś czasu sama piekę chleb. Ciasto wyrabiam ok 3-4 minuty i zostawiam na noc żeby sobie popracowało. Ciasto jest mega ciapą, wykładam je na mocno posypaną stolnicę i formuję kulkę.
Warto pooglądać filmiki na yt jak należy formować ciasto drożdżowe.
25 listopada 2019, 12:17
Mąki nie dosypuj, bo ciasto będzie potem po upieczeniu zbyt ciężkie (no chyba, że różnica minimalna, na zasadzie łyżki tej mąki, wtedy możesz spróbować). Ja robię tak jakbym lepiła pulpety, po prostu co chwilę moczę ręce w wodzie. Piękę zazwyczaj chleb orkiszowy z ciecierzycą, który może leżeć parę dni. A jak robię bułki to mrożę, bo jednak zbyt leniwa jestem żeby się bawić tak codziennie.
25 listopada 2019, 17:21
Jeśli drożdżowe bardzo się klei, to jest zazwyczaj za krótko wyrabiane. I na tę ilość mąki też nie potrzebujesz tyle drożdży.