- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 listopada 2019, 22:15
Mam małe pytanie. Może któraś z Was miała podobny problem / przypadłość.
Od jakiegoś czasu odczuwam baaardzo intensywnie słony smak produktów do tego stopnia, że np. ser żółty obecnie jest dla mnie nie zjadliwy, podobnie jak łosoś czy kurczak wędzony. No... Wszędzie czuję sól i to nie jest jakiś tam posmak tylko bardzo intensywne odczucie jak przy przesolonych potrawach. Niby problem z tyłka, ale zaczyna mnie to wkur...
Uprzedzając pytania - soli używam sporadycznie, a sposobu żywienia nie zmieniłam od przeszło trzech lat.
Niedobory? A może czegoś w diecie za dużo?
Edytowany przez Krummel 20 listopada 2019, 22:15
21 listopada 2019, 12:25
dziś trudno mieć niedobór soli w diecie...Brak soli w diecie jest bardziej szkodliwy niż jej nadmiar, ale słuchajcie dalej historii sprzed dziesiątków lat.
dokladnie
21 listopada 2019, 16:33
Wiecie kobietki, tylko, że niejako moje przeczulenie pojawiło się jakieś 2-3 tygodnie temu, a soli nie używam od kilku lat. Może faktycznie starzeje się albo nie wiem, może producenci zaczęli dodawać więcej soli niż wcześniej...
Pije dużo wody , ok 2-3l dziennie.
Ale fakt, jak się przestaje solić to wszystko smakuje inaczej. Nagle człowiek staje się Magdą Gessler... Trochę to tylko denerwujące, że pewne produkty stają się niezjadliwe.