- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 września 2019, 19:37
Zjadłam dzisiaj 100% chleb zytni z Biedronki taki paczkowany. Potem tylko obiad i po obiedzie dostałam okropnych wzdęć, dokładnie wydęło mi strasznie brzuch jak w 7 msc ciąży, boli i nie mogę się tego pozbyc. Gazy się zatrzymały. Zjadłam dzisiaj bardzo mało i dalej nie czuje głodu, boli mnie brzuch. Dalej wydety jak bęben. Co mam zrobić? Czy to faktycznie przez ten chleb? Wypiłam miętę, wzięłam Verdin, nic nie przechodzi.
1 września 2019, 22:12
hmmm nie mam pojęcia, ale ponoc niektórzy tak reagują na zmianę mąki, choć w sumie chyba bardziej chodzi o to, że ze zwykłej na np pełnoziarnistą czy razową. Ja od lat jem chleb żytni na zakwasie i żadych wzdęć nie mam. Przyjzyj się składowi, co to za chleb? Najlepiej jakby był na zakwasie a nie na drożdżach (może drożdże wzdęły ?). Może ma jakieś zbędne dodatki w składzie? A może po prostu tak masz z żytem i tyle. Spróbuj z chlebem żytnim z innego źródła i zobacz czy efekt będzie taki sam. Ja mam mega wzdęcia po gruszkach. Ale momentalnie mnie wywala na kilometr. Zawsze. Bez względu na to czy popiję czy nie (niektórzy mają tylko jak popiją gruszkę np wodą). Ja mam zawsze. Taka moja uroda. Moze Ty masz tak z chlebem tego typu? Ale musiałabyś sprawdzić jeszcze raz. A potem kupić gdzie indziej - to bedziesz wiedziała czy szkodzi Ci ogólnie o żytni czy tylko żytni Biedronkowy ;)
Edytowany przez Karolka_83 1 września 2019, 22:13
1 września 2019, 22:24
To nie wina żyta, tylko spulchniaczy.
1 września 2019, 22:26
Jadłam nieraz zytni z piekarni, który jest jaśniejszy niż ten i nic mi nie bylo po nim. Ten co dzisiaj zjadłam to taki w stylu pumpernikiel czyli bardzo ciemny, kruszy się.
1 września 2019, 22:33
Nie każdy dobrze reaguje na make pełnoziarnista. Moja mamę wzdyma, jest jej niedobrze. Musisz próbować różnych rodzajów pieczywa metoda prób i błędów. Powiedzenia!
2 września 2019, 02:14
Chleb żytni to tylko samemu robić. W marketach jest mnóstwo wynalazków, ktore z tradycyjnym chlebem na zakwasie to nic wspólnego nie mają - procz nazwy. U nas już nie kupujemy pieczywa - sam robię: żytni na zakwasie (albo razowiec, albo jasny z maki 720), a dla dzieci ciabate z pszennej na drożdzach. Chleby dobre, smaczne i wszyscy dobrze się czujemy.
2 września 2019, 15:44
Na wzdęcia weź espumisan lub ulgix. Tak chleb żytni może powodować wzdęcia i sensacje w jelitach. Poza tym winne mogą być dodatki które konserwanty, drożdże.
4 września 2019, 17:59
Problem może leżeć w kwestii większej ilości błonnika i skrobi oraz tego, że jest ciężej strawne.
Jak najbardziej chleb żytni może powodować wzdęcia u niektórych osób, postaraj się zbadać efekty po spożyciu pszennego, lub np: orkiszowego, innego niż ten który spożyłaś.
Pozdrawiam