Temat: Dieta cukrzycowa-pytanie

Dlaczego chorzy na cukrzycę nie mogą jeść tłustych rzeczy takich jak mięso,śmietana,twaróg itp. skoto IG mają 0

Pasek wagi

W samym pytaniu juz tkwi kilka pomylek wiec moze zaczne od tego ze:

bo trzustka nie funkcjonuje w prózni, i ma więcej niż jedno zadanie.

Tylko 5% tkanki z jakiej skonstruowana jest trzustka, tzw. wysepki Langerhansa, odpowiedzialna jest za produkcje insuliny i glukagonu, ktore wpływają na poziom glukozy we krwi, nie pozwalając by ta była zbyt wysoka ani zbyt niska.

95% tkanek trzustki odpowiada za wydzielanie enzymów koniecznych do trawienia: trypsyne i chymotrypsyne do trawienia protein, amylaze do trawienia weglowodanow, i lipaze do trawienia tluszczy.

Wiele czynikow wplywa na to jak trzustka pracuje. Odnosnie poziomu wydzielanej insuliny testy wskazują się na zwiazek miedzy tkanką tluszczową nagromadzoną w wątrobie, oraz ilością wolnych kwasów tłuszczowych. 

Produkcja cholecystokininy, produkowanej przez śluzówkę jelita czczego i dwunastnicy, jest stymulowana przez produkty czesciowego trawienia tluszczy w diecie (i nadtrawienia bialek). Jej zadaniem jest m.in. wydzielanie enzymów trzustkowych, stymulacja przeplywu krwi w trzustce i przyśpieszenie jej metabolizmu komórkowego, stymulowanie wydzielania wodoroweglanow przez trzustkę oraz pobudzenie wydzielania przez nią glukoganu, i hamowanie uczucia glodu. Glukagon podnosi poziom glukozy poprzez stymulowanie glukogenezy i glikogenezy, oraz odpowiada za utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych. Skład soku trzustkowego jest więc dostosowywany do diety, i niestety może wpływać na włóknienie się trzustki poprzez wywolywanie lekkich stanow zapalnych, co z kolei prowadzi do zaburzenia w jej funkcjonowaniu. Wysoki poziom trójglicerydow jest jedną z przyczyn wystepowania zapalenia trzustki.

Jak widzisz powyżej poziom glukozy we krwi to nie tylko kwestia weglowodanow w diecie, ale tluszcze odgrywają w niej bardzo istotną rolę i zachodzi szereg korelacji i chorób współwystępujących. Dlatego tez w medycynie pojawila sie jednostka okreslana jako zespoł metaboliczny gdzie masz szereg kryteriów, w tym zarówno poziom glukozy jak i trojglicerydow i cholesterolu. To tak w skrócie.

To powinno odpowiedzieć dość wyczerpująco na temat twojego pytania ale... i tu dochodzimy do kwestii nieporozumień.

Nieprawdą jest, że diabetyk nie może jeść tłustych rzeczy. Na wybór diety wpływa wiele czynników, w tym ogólny stan pacjenta, wyniki badań oraz możliwość utrzymania diety. Diabetolodzy sięgają równiez po diety niskowęglowodanowe, a wręcz ketogeniczne, zaliczane do diet wysokotłuszczowych, zwłaszcza u pacjentów z cukrzycą typu II. I z badań wynika że przynoszą one wiele zalet. Warunkiem jednak jest ścisle przestrzeganie zaleceń (w tym dotyczące jakości spożywanych tłuszczy) i regularne kontrole. Zaś jednym z przeciwskazań jest stwierdzenie u pacjenta hypoglikemii. To że hypoglikemia najczesciej wystepuje u diabetyków nie oznacza ze nie wystepuje samoistnie, między obiema schorzeniami nie ma znaku równości. Choć w obydwu przypadkach zalecana jest dieta o niskim IG, nie oznacza ze wybór konkretnej diety i rozkladu makr bedzie identyczny. W przypadku hypoglikemii dieta zbyt uboga w weglowodany zlożone jest wskazywana jaka jedna z przyczyn jej powstawania i zaostrzania.

Deadrethh napisał(a):

W samym pytaniu juz tkwi kilka pomylek wiec moze zaczne od tego ze:bo trzustka nie funkcjonuje w prózni, i ma więcej niż jedno zadanie.Tylko 5% tkanki z jakiej skonstruowana jest trzustka, tzw. wysepki Langerhansa, odpowiedzialna jest za produkcje insuliny i glukagonu, ktore wpływają na poziom glukozy we krwi, nie pozwalając by ta była zbyt wysoka ani zbyt niska.95% tkanek trzustki odpowiada za wydzielanie enzymów koniecznych do trawienia: trypsyne i chymotrypsyne do trawienia protein, amylaze do trawienia weglowodanow, i lipaze do trawienia tluszczy.Wiele czynikow wplywa na to jak trzustka pracuje. Odnosnie poziomu wydzielanej insuliny testy wskazują się na zwiazek miedzy tkanką tluszczową nagromadzoną w wątrobie, oraz ilością wolnych kwasów tłuszczowych. Produkcja cholecystokininy, produkowanej przez śluzówkę jelita czczego i dwunastnicy, jest stymulowana przez produkty czesciowego trawienia tluszczy w diecie (i nadtrawienia bialek). Jej zadaniem jest m.in. wydzielanie enzymów trzustkowych, stymulacja przeplywu krwi w trzustce i przyśpieszenie jej metabolizmu komórkowego, stymulowanie wydzielania wodoroweglanow przez trzustkę oraz pobudzenie wydzielania przez nią glukoganu, i hamowanie uczucia glodu. Glukagon podnosi poziom glukozy poprzez stymulowanie glukogenezy i glikogenezy, oraz odpowiada za utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych. Skład soku trzustkowego jest więc dostosowywany do diety, i niestety może wpływać na włóknienie się trzustki poprzez wywolywanie lekkich stanow zapalnych, co z kolei prowadzi do zaburzenia w jej funkcjonowaniu. Wysoki poziom trójglicerydow jest jedną z przyczyn wystepowania zapalenia trzustki.Jak widzisz powyżej poziom glukozy we krwi to nie tylko kwestia weglowodanow w diecie, ale tluszcze odgrywają w niej bardzo istotną rolę i zachodzi szereg korelacji i chorób współwystępujących. Dlatego tez w medycynie pojawila sie jednostka okreslana jako zespoł metaboliczny gdzie masz szereg kryteriów, w tym zarówno poziom glukozy jak i trojglicerydow i cholesterolu. To tak w skrócie.To powinno odpowiedzieć dość wyczerpująco na temat twojego pytania ale... i tu dochodzimy do kwestii nieporozumień.Nieprawdą jest, że diabetyk nie może jeść tłustych rzeczy. Na wybór diety wpływa wiele czynników, w tym ogólny stan pacjenta, wyniki badań oraz możliwość utrzymania diety. Diabetolodzy sięgają równiez po diety niskowęglowodanowe, a wręcz ketogeniczne, zaliczane do diet wysokotłuszczowych, zwłaszcza u pacjentów z cukrzycą typu II. I z badań wynika że przynoszą one wiele zalet. Warunkiem jednak jest ścisle przestrzeganie zaleceń (w tym dotyczące jakości spożywanych tłuszczy) i regularne kontrole. Zaś jednym z przeciwskazań jest stwierdzenie u pacjenta hypoglikemii. To że hypoglikemia najczesciej wystepuje u diabetyków nie oznacza ze nie wystepuje samoistnie, między obiema schorzeniami nie ma znaku równości. Choć w obydwu przypadkach zalecana jest dieta o niskim IG, nie oznacza ze wybór konkretnej diety i rozkladu makr bedzie identyczny. W przypadku hypoglikemii dieta zbyt uboga w weglowodany zlożone jest wskazywana jaka jedna z przyczyn jej powstawania i zaostrzania.

Deadrethh mam do Ciebie pytanie.Ponieważ krzywą cukrową i insulinową mogę ewentualnie powtórzyć nie prędzej niż za 6 m-cy (nie wiem jeszcze czy chcę) Czy jeśli sprawdzałabym poziom cukru na czczo ,godzinę,dwie i trzy po posiłku i byłby w normie to znaczy że insulina też ma dobry poziom skoro nie wywołuje hipoglikemii ?

Pasek wagi

Noir_Madame napisał(a):

Deadrethh mam do Ciebie pytanie.Ponieważ krzywą cukrową i insulinową mogę ewentualnie powtórzyć nie prędzej niż za 6 m-cy (nie wiem jeszcze czy chcę) Czy jeśli sprawdzałabym poziom cukru na czczo ,godzinę,dwie i trzy po posiłku i byłby w normie to znaczy że insulina też ma dobry poziom skoro nie wywołuje hipoglikemii ?

Niestety nie. Badanie glukozy naczczo, po godzinie, po 2 i po 3 (a również 4 h po posiłku) pozwoli Ci jedynie nakreslic krzywą glukozy. Mimo iż każdy z tych wyników mieściłby się w granicach normy, to krzywa nadal może wyglądać różnie. Nie pozwoli to określić poziomu insuliny lub ewentualnego zmniejszania wrażliwości insulinowej tkanek w kierunku insulinoopornosci. Dostarczy jednak istotnych informacji o tym, jakie masz wahania glukozy stosując obecną dietę, oraz jak się czujesz przy jakich poziomach i czy zachodzą jakieś zmiany, a jeżeli tak to jakie. Krzywa glukozy pozwoliłaby na szacowanie jak wygląda krzywa insuliny. Jeżeli faktycznie cały czas trzymałabys odpowiednie poziomy glukozy i krzywa wyglądałaby prawidłowo przy stosowanej diecie, oraz przy braku niepokojacych objawów, to nie ma koniecznosci robienia krzywej insulinowej, wtedy po prostu za jakiś czas można zrobić homa-ir. 

Deadrethh napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

Deadrethh mam do Ciebie pytanie.Ponieważ krzywą cukrową i insulinową mogę ewentualnie powtórzyć nie prędzej niż za 6 m-cy (nie wiem jeszcze czy chcę) Czy jeśli sprawdzałabym poziom cukru na czczo ,godzinę,dwie i trzy po posiłku i byłby w normie to znaczy że insulina też ma dobry poziom skoro nie wywołuje hipoglikemii ?
Niestety nie. Badanie glukozy naczczo, po godzinie, po 2 i po 3 (a również 4 h po posiłku) pozwoli Ci jedynie nakreslic krzywą glukozy. Mimo iż każdy z tych wyników mieściłby się w granicach normy, to krzywa nadal może wyglądać różnie. Nie pozwoli to określić poziomu insuliny lub ewentualnego zmniejszania wrażliwości insulinowej tkanek w kierunku insulinoopornosci. Dostarczy jednak istotnych informacji o tym, jakie masz wahania glukozy stosując obecną dietę, oraz jak się czujesz przy jakich poziomach i czy zachodzą jakieś zmiany, a jeżeli tak to jakie. Krzywa glukozy pozwoliłaby na szacowanie jak wygląda krzywa insuliny. Jeżeli faktycznie cały czas trzymałabys odpowiednie poziomy glukozy i krzywa wyglądałaby prawidłowo przy stosowanej diecie, oraz przy braku niepokojacych objawów, to nie ma koniecznosci robienia krzywej insulinowej, wtedy po prostu za jakiś czas można zrobić homa-ir. 

Dziękuję za rzeczową odpowiedź homa-ir wychodzi mi 0,92 , quicki 0,39

Pasek wagi

Noir_Madame napisał(a):

Dziękuję za rzeczową odpowiedź homa-ir wychodzi mi 0,92 , quicki 0,39

Jeżeli traktujesz wyniki wskazujące na hypoglikemie reaktywną jako zafalszowane postem to homa-ir wyliczone na ich podstawie również ;) To badanie możesz powtórzyć w dowolnym momencie, ale jeżeli wprowadzasz zmiany w diecie to rozsądnie byłoby sprawdzić po 3 miesiącach. Przedłużająca się i powtarzająca hiperinsulinemia może prowadzić do insulinoopornosci. Choć z tego co pamiętam ty miałaś duży wyrzut insuliny której poziom szybko spadal - co nie wskazuje na IO. 

Deadrethh napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

Dziękuję za rzeczową odpowiedź homa-ir wychodzi mi 0,92 , quicki 0,39
Jeżeli traktujesz wyniki wskazujące na hypoglikemie reaktywną jako zafalszowane postem to homa-ir wyliczone na ich podstawie również ;) To badanie możesz powtórzyć w dowolnym momencie, ale jeżeli wprowadzasz zmiany w diecie to rozsądnie byłoby sprawdzić po 3 miesiącach. Przedłużająca się i powtarzająca hiperinsulinemia może prowadzić do insulinoopornosci. Choć z tego co pamiętam ty miałaś duży wyrzut insuliny której poziom szybko spadal - co nie wskazuje na IO. 

Tak insulina szybko spadła , insuliny na czczo nigdy wcześniej nie robiłam a cukier zawsze miałam w normie .Dziś zjadłam 2 posiłki i nareszczie czuję się najedzona.Będę teraz pracować nad lepszym jakościowo jedzonkiem i nad makrami 

Pasek wagi

moj facet ma cukrzyce ale biały ser je, unika jak ognia ryżu i z pszennej maki wyrobów. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.