Temat: słodycze z cukierni

Czy jest w nich chemia?

Pasek wagi

Prawie wyłącznie. 

zależy jakiej, są domowe cukiernie... Poza tym co masz na myśli chemia ;p bo chemią jest wszystko woda, tlen, cukry, itp. proszek do pieczenia to już dla Ciebie chemia?

to co szkodliwe...

Pasek wagi

wiesz co jesz tylko wtedy gdy sama pieczesz ciasto. Na pewno jest chemia jak we wszystkich gotowcach. 

Agata, ja bym się spodziewała w takich wyrobach przede wszystkim paskudnych utwardzonych tłuszczów roślinnych w postaci margaryn cukierniczych, które na 100 % składają się głównie z uwodornionego oleju palmowego. Do tego najtańsze słodzidła czyli syrop glukozowo-fruktozowy, albo inne syropy czy tanie melasy. Zwykły biały cukier to już tylko w wersji słodyczy ekskluzywnych. Do tego biała mąka. Wystarczy? Mleko w proszku, jaja w proszku, barwniki i aromaty dziwnego pochodzenia. Spulchniacze i polepszacze smaku. Stabilizatory, konserwanty w tym prawie na pewno kwas cytrynowy bo znowu najtańszy. Półprodukty seropodobne zamiast twarogu. Smacznego. Ja do cukierni nie zaglądam bo jakoś nie ufam i jakoś nie wierzę w stare receptury. 

araksol napisał(a):

to co szkodliwe...

jest w nich cukier wiec tak, jest w nich szkodliwe.

Pasek wagi

pewnie te wypieki są najczęściej zrobione ze składników podłej jakości, najlepiej to samemu upiec ciasto

na pewno niezdrowe, duzo cukrów i tluszczu palmowego

Siostra pracowala  przy produkcji ciast itp. chemii, o ktora ci chodzi jest tam bardzo malo. No, ale jest bialy cukier, biala maka czyli biala smierc i pomieszane z tluszczem to juz trucizna.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.