- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 maja 2019, 20:58
zależy jakiej, są domowe cukiernie... Poza tym co masz na myśli chemia ;p bo chemią jest wszystko woda, tlen, cukry, itp. proszek do pieczenia to już dla Ciebie chemia?
16 maja 2019, 21:29
wiesz co jesz tylko wtedy gdy sama pieczesz ciasto. Na pewno jest chemia jak we wszystkich gotowcach.
16 maja 2019, 21:52
Agata, ja bym się spodziewała w takich wyrobach przede wszystkim paskudnych utwardzonych tłuszczów roślinnych w postaci margaryn cukierniczych, które na 100 % składają się głównie z uwodornionego oleju palmowego. Do tego najtańsze słodzidła czyli syrop glukozowo-fruktozowy, albo inne syropy czy tanie melasy. Zwykły biały cukier to już tylko w wersji słodyczy ekskluzywnych. Do tego biała mąka. Wystarczy? Mleko w proszku, jaja w proszku, barwniki i aromaty dziwnego pochodzenia. Spulchniacze i polepszacze smaku. Stabilizatory, konserwanty w tym prawie na pewno kwas cytrynowy bo znowu najtańszy. Półprodukty seropodobne zamiast twarogu. Smacznego. Ja do cukierni nie zaglądam bo jakoś nie ufam i jakoś nie wierzę w stare receptury.
16 maja 2019, 22:00
pewnie te wypieki są najczęściej zrobione ze składników podłej jakości, najlepiej to samemu upiec ciasto
16 maja 2019, 22:07
na pewno niezdrowe, duzo cukrów i tluszczu palmowego