Temat: Filet a pierś z kurczaka

Mam pytanie, możliwe, że bardzo głupie :D

Czy jest jakaś różnica między Piersią z kurczaka a filetem z kurczaka?  

Bo tak w moim myśleniu to pierś jest duża i można ją pokroić na filety, tak jak rybę. Czy jednak źle myślę i filet to to samo co pierś? :D

to to samo,

filet to bardziej ogolna nazwa kawalka miesa bez kosci/osci/skory. np piers kurczaka ze skora juz by nie byla filetem :D

;) Tylko nazewnictwo.... filet to tak nowomodnie.. Dzisiaj kupiłam akurat w stokrotce pierś z kurczaka- nie miała skóry i kości(bo i skąd w piersi kości) i była przekrojona na pół :) mimo to na opakowaniu była piersią, u innej firmy tak samo przekrojona była już filetem ;) Możliwe że za x lat będą tylko filety bo okaże się że piersi żle się kojarzą komuś... :) To tak jak kiedyś były tylko udka-krótkie albo w całości, teraz co prawda udka jeszcze są ale częściej są to ćwiartki, podudzia i pałki ;) Przynajmniej ja z takimi określeniami w sklepach się spotykam-jak powiem udko to często nie wiedza co podać.

Liandra napisał(a):

;) Tylko nazewnictwo.... filet to tak nowomodnie.. Dzisiaj kupiłam akurat w stokrotce pierś z kurczaka- nie miała skóry i kości(bo i skąd w piersi kości) i była przekrojona na pół :) mimo to na opakowaniu była piersią, u innej firmy tak samo przekrojona była już filetem ;) Możliwe że za x lat będą tylko filety bo okaże się że piersi żle się kojarzą komuś... :) To tak jak kiedyś były tylko udka-krótkie albo w całości, teraz co prawda udka jeszcze są ale częściej są to ćwiartki, podudzia i pałki ;) Przynajmniej ja z takimi określeniami w sklepach się spotykam-jak powiem udko to często nie wiedza co podać.

Zaskoczyłaś mnie z tymi udami ;) U mnie funkcjonują udka, jak podudzia to są to fragmenty do pierwszego stawu, ćwiartki są ale to już ja wtedy nie mam pojęcia o co chodzi a z pałkami nigdy się nie spotkałam ;)

Chodzi o kwestie moralne. Latwiej jest zjesc filet niz piers.

Pasek wagi

Filet to termin zaczerpnięty z teorii kuchennej. To kawałek mięsa pozbawiony kości, skóry, chrząstek. I właśnie mięso z kurzej piersi, oddzielone od kości korpusu i oskórowane, to technicznie filet. Wytrybowane udko, czyli po usunięciu kostek przy użyciu ostrego cienkiego noża, też będzie filetem. Tak samo jak kawałek czystego mięsa ryby, bez ości i skóry. To żadna nowa moda, tylko fachowe techniczne nazewnictwo.

Iamcookie napisał(a):

Liandra napisał(a):

;) Tylko nazewnictwo.... filet to tak nowomodnie.. Dzisiaj kupiłam akurat w stokrotce pierś z kurczaka- nie miała skóry i kości(bo i skąd w piersi kości) i była przekrojona na pół :) mimo to na opakowaniu była piersią, u innej firmy tak samo przekrojona była już filetem ;) Możliwe że za x lat będą tylko filety bo okaże się że piersi żle się kojarzą komuś... :) To tak jak kiedyś były tylko udka-krótkie albo w całości, teraz co prawda udka jeszcze są ale częściej są to ćwiartki, podudzia i pałki ;) Przynajmniej ja z takimi określeniami w sklepach się spotykam-jak powiem udko to często nie wiedza co podać.
Zaskoczyłaś mnie z tymi udami ;) U mnie funkcjonują udka, jak podudzia to są to fragmenty do pierwszego stawu, ćwiartki są ale to już ja wtedy nie mam pojęcia o co chodzi a z pałkami nigdy się nie spotkałam ;)

U mnie też nigdy nie funkcjonowało pojęcie "pałek z kurczaka", dopiero niedawno spotkałam się z takim określeniem. I nie lubię go, drażni mnie ta nazwa :)

Co do  pytania autorki - często jest tak, że filet to już taki gotowy kawałek piersi, przycięty czy rozbity na kształt kotleta, a sama pierś to większa część nierzadko z kawałkiem kości / chrząstki w środku. A nawiązując do nieformalnego nazewnictwa - u mnie żartobliwie mówi się "biust" (właśnie w tej chwili jem na kolację sałatkę z wędzonym kurzym biustem ;)

To jeden kurczak czy filet czy piers :) 

Pasek wagi

To jedno i to samo tylko nazewnictwo inne. 

kiedy pada słowo "filet", niezaleznie czy tyczy sie drobiu czy ryb, to po prostu okreslenie czystego mięsa bz kości, ości czy chrześci. Rybny filet może miec skóre. W przypadku kurczaka możesz miec filet z piersi lub uda. Filet, to nie rodzaj miesa tylko forma oporzadzenia. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.