- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 maja 2019, 17:39
Mam pytanie, możliwe, że bardzo głupie :D
Czy jest jakaś różnica między Piersią z kurczaka a filetem z kurczaka?
Bo tak w moim myśleniu to pierś jest duża i można ją pokroić na filety, tak jak rybę. Czy jednak źle myślę i filet to to samo co pierś? :D
4 maja 2019, 17:44
to to samo,
filet to bardziej ogolna nazwa kawalka miesa bez kosci/osci/skory. np piers kurczaka ze skora juz by nie byla filetem :D
Edytowany przez 4 maja 2019, 17:45
4 maja 2019, 17:57
;) Tylko nazewnictwo.... filet to tak nowomodnie.. Dzisiaj kupiłam akurat w stokrotce pierś z kurczaka- nie miała skóry i kości(bo i skąd w piersi kości) i była przekrojona na pół :) mimo to na opakowaniu była piersią, u innej firmy tak samo przekrojona była już filetem ;) Możliwe że za x lat będą tylko filety bo okaże się że piersi żle się kojarzą komuś... :) To tak jak kiedyś były tylko udka-krótkie albo w całości, teraz co prawda udka jeszcze są ale częściej są to ćwiartki, podudzia i pałki ;) Przynajmniej ja z takimi określeniami w sklepach się spotykam-jak powiem udko to często nie wiedza co podać.
4 maja 2019, 18:14
;) Tylko nazewnictwo.... filet to tak nowomodnie.. Dzisiaj kupiłam akurat w stokrotce pierś z kurczaka- nie miała skóry i kości(bo i skąd w piersi kości) i była przekrojona na pół :) mimo to na opakowaniu była piersią, u innej firmy tak samo przekrojona była już filetem ;) Możliwe że za x lat będą tylko filety bo okaże się że piersi żle się kojarzą komuś... :) To tak jak kiedyś były tylko udka-krótkie albo w całości, teraz co prawda udka jeszcze są ale częściej są to ćwiartki, podudzia i pałki ;) Przynajmniej ja z takimi określeniami w sklepach się spotykam-jak powiem udko to często nie wiedza co podać.
Zaskoczyłaś mnie z tymi udami ;) U mnie funkcjonują udka, jak podudzia to są to fragmenty do pierwszego stawu, ćwiartki są ale to już ja wtedy nie mam pojęcia o co chodzi a z pałkami nigdy się nie spotkałam ;)
4 maja 2019, 18:15
Chodzi o kwestie moralne. Latwiej jest zjesc filet niz piers.
Edytowany przez nobliwa 4 maja 2019, 18:16
4 maja 2019, 18:26
Filet to termin zaczerpnięty z teorii kuchennej. To kawałek mięsa pozbawiony kości, skóry, chrząstek. I właśnie mięso z kurzej piersi, oddzielone od kości korpusu i oskórowane, to technicznie filet. Wytrybowane udko, czyli po usunięciu kostek przy użyciu ostrego cienkiego noża, też będzie filetem. Tak samo jak kawałek czystego mięsa ryby, bez ości i skóry. To żadna nowa moda, tylko fachowe techniczne nazewnictwo.
4 maja 2019, 18:27
Zaskoczyłaś mnie z tymi udami ;) U mnie funkcjonują udka, jak podudzia to są to fragmenty do pierwszego stawu, ćwiartki są ale to już ja wtedy nie mam pojęcia o co chodzi a z pałkami nigdy się nie spotkałam ;);) Tylko nazewnictwo.... filet to tak nowomodnie.. Dzisiaj kupiłam akurat w stokrotce pierś z kurczaka- nie miała skóry i kości(bo i skąd w piersi kości) i była przekrojona na pół :) mimo to na opakowaniu była piersią, u innej firmy tak samo przekrojona była już filetem ;) Możliwe że za x lat będą tylko filety bo okaże się że piersi żle się kojarzą komuś... :) To tak jak kiedyś były tylko udka-krótkie albo w całości, teraz co prawda udka jeszcze są ale częściej są to ćwiartki, podudzia i pałki ;) Przynajmniej ja z takimi określeniami w sklepach się spotykam-jak powiem udko to często nie wiedza co podać.
U mnie też nigdy nie funkcjonowało pojęcie "pałek z kurczaka", dopiero niedawno spotkałam się z takim określeniem. I nie lubię go, drażni mnie ta nazwa
Co do pytania autorki - często jest tak, że filet to już taki gotowy kawałek piersi, przycięty czy rozbity na kształt kotleta, a sama pierś to większa część nierzadko z kawałkiem kości / chrząstki w środku. A nawiązując do nieformalnego nazewnictwa - u mnie żartobliwie mówi się "biust" (właśnie w tej chwili jem na kolację sałatkę z wędzonym kurzym biustem ;)
4 maja 2019, 19:18
To jedno i to samo tylko nazewnictwo inne.
4 maja 2019, 19:51
kiedy pada słowo "filet", niezaleznie czy tyczy sie drobiu czy ryb, to po prostu okreslenie czystego mięsa bz kości, ości czy chrześci. Rybny filet może miec skóre. W przypadku kurczaka możesz miec filet z piersi lub uda. Filet, to nie rodzaj miesa tylko forma oporzadzenia.