Temat: Co złego jest w białym cukrze ?

Czy w ogóle jest coś złego ?

Jest to produkt przetworzony, nie ma żadnych wartości odżywczych to cukier w czystej postaci,  przyczynia się do powstawania próchnicy, jest uzależniający. Mało? Czy jest zły? Wiele rzeczy jest złych trzeba znać jednak umiar. 

Wolę cukier niż stewie, ksylitole i inne takie wynalzaki, które są paskudne w smaku. Wiadomo wszystko z umiarem. Np. nie słodzę żadnych napoi, nie piekę ciast, nie robię deserów z cukrem. 

powoduje glikacje białek czyli starzejesz się szybciej, elastyna i kolagen szwankują, dodatkowo do trawienia cukru idzie sporo witamin z grupy b więc traci na tym cały organizm czyli brzydsze włosy, skóra, problemy z emocjami, rozregulowuje w nadmiarze gospodarkę cukrową, poza tym rak żywi się cukrem podobno ;) to tak bardzo ogólnie i pobieżnie. smacznego. 

ponieważ powoduje próchnicę i ogromny wyrzut insuliny, a inne "cukry" np. ksylitol nie powodują

Tak jest baaardzo szkodliwy, między innymi przyczynia się do otyłości, wbrew pozorom tuczy bardziej niż tłuste potrawy. Znam kilka osób które tylko rezygnując z białego cukru zastępując różnymi zamiennikami sporo schudły i poprawił się ich stan zdrowia. Ja zamieniłam cukier na ksylitol 2 tygodnie temu a już czuję różnice w samopoczuciu 

Pasek wagi

nic cukier to cukier

Pasek wagi

Wolę to niż zamienniki, które są obrzydliwe w smaku.

Noir_Madame napisał(a):

nic cukier to cukier
właśnie też tak ostatnio zaczęłam uważać, a myślałam tak jak osoby wyżej

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.