Temat: Marchewka - przepisy i nie tylko

Wiem, że jest zdrowa i od dawna próbuję zmusić się do jedzenia jej. Jednak nie mogę przełknąć surowej marchwi, nie znoszę tego smaku.
Lubię natomiast np gotowane w zupie i tu moje pytanie: czy marchew traci witaminy po ugotowaniu??

A może znacie przepisy, w których można zjeść smacznie i zdrowo marchewki?? :)
Gotowana marchewka ma duzo wyzszy indeks glikemiczny nic surowa, wiec ja jem tylko surowa. Dobra jest z jogurtem brzoskwiniowym do np makaronu. Jeszcze surowka kapusta pekinska + marchewka
Gotowana marchewka ma duzo wyzszy indeks glikemiczny nic surowa, wiec ja jem tylko surowa. Dobra jest z jogurtem brzoskwiniowym do np makaronu. Jeszcze surowka kapusta pekinska + marchewka
Surowa marchewka jest zdecydowanie zdrowsza od gotowanej.
moj tata robi salatke z kapusty pekinskiej i marchewki dosc czesto zauwazylam - i jest zarabista :D musze przepis podpatrzec. ale surowej w kawalku - nie przelkne. lubie marchewke duszona z groszkiem, a kiedys gotowalam marchewke z ziemniakiem na parze; i co dziwne, tylko z rosolu jem marchewke noo..i z jarzynowej (ale rzadziej z pomidorowki) lol


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.