- Dołączył: 2010-08-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 458
8 kwietnia 2011, 23:45
Wiem, że jest zdrowa i od dawna próbuję zmusić się do jedzenia jej. Jednak nie mogę przełknąć surowej marchwi, nie znoszę tego smaku.
Lubię natomiast np gotowane w zupie i tu moje pytanie: czy marchew traci witaminy po ugotowaniu??
A może znacie przepisy, w których można zjeść smacznie i zdrowo marchewki?? :)
9 kwietnia 2011, 08:21
Gotowana marchewka ma duzo wyzszy indeks glikemiczny nic surowa, wiec ja jem tylko surowa. Dobra jest z jogurtem brzoskwiniowym do np makaronu. Jeszcze surowka kapusta pekinska + marchewka
9 kwietnia 2011, 08:26
Gotowana marchewka ma duzo wyzszy indeks glikemiczny nic surowa, wiec ja jem tylko surowa. Dobra jest z jogurtem brzoskwiniowym do np makaronu. Jeszcze surowka kapusta pekinska + marchewka
9 kwietnia 2011, 09:05
Surowa marchewka jest zdecydowanie zdrowsza od gotowanej.
9 kwietnia 2011, 10:25
moj tata robi salatke z kapusty pekinskiej i marchewki dosc czesto zauwazylam - i jest zarabista :D musze przepis podpatrzec. ale surowej w kawalku - nie przelkne. lubie marchewke duszona z groszkiem, a kiedys gotowalam marchewke z ziemniakiem na parze; i co dziwne, tylko z rosolu jem marchewke noo..i z jarzynowej (ale rzadziej z pomidorowki) lol