- Dołączył: 2010-08-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 458
8 kwietnia 2011, 23:45
Wiem, że jest zdrowa i od dawna próbuję zmusić się do jedzenia jej. Jednak nie mogę przełknąć surowej marchwi, nie znoszę tego smaku.
Lubię natomiast np gotowane w zupie i tu moje pytanie: czy marchew traci witaminy po ugotowaniu??
A może znacie przepisy, w których można zjeść smacznie i zdrowo marchewki?? :)
- Dołączył: 2010-03-12
- Miasto: Ipswich
- Liczba postów: 6381
8 kwietnia 2011, 23:52
Ja nienawidzę gotowanej marchewki, już prędzej zjem surową.
Narzeczony robi mi surówkę z marchewki.
2 duże marchewki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, pokrój jedną małą cebulę w drobną kostkę. Dodaj z 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki majonezu na koniec odrobina pieprzu. Surówka ma być słodka. Pasuje idealnie do ryby. Dzięki tej surówce przekonałam się do marchwi. ;]
- Dołączył: 2010-08-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 458
8 kwietnia 2011, 23:54
Niezbyt to dietetyczne :P no i surowa jest więc odpada..
A jak z pieczoną marchewką?
- Dołączył: 2010-03-12
- Miasto: Ipswich
- Liczba postów: 6381
8 kwietnia 2011, 23:58
Aaa.. wydaje mi się że surowa ma więcej witamin.
8 kwietnia 2011, 23:59
cytat
1
Warzywa powinny być przechowywane w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najniższa, zaś wilgotność wyższa niż na górnych półkach w lodówce.
krok
2
Aby zachować maksymalną ilość witamin zarówno marchewka jak i ziemniaki powinny być gotowane bez obierania. Witaminy oraz sole mineralne zwykle znajdują się zaraz pod skórką. Gotując nieobrane warzywa należy pamiętać o ich wcześniejszym, dokładnym umyciu.
krok
3
Staraj się nie kroić warzyw do gotowania a jeśli to robisz to krój na duże kostki. Dzięki temu, powierzchnia przez którą warzywa tracą składniki odżywcze podczas gotowania będzie mniejsza.
krok
4
Używaj jak najmniejszej ilości wody do gotowania. Witaminy z warzyw wypłukiwane są do wody i kończą w zlewie zamiast w naszym organizmie. Woda z gotowanych warzyw często ma więcej witamin, niż ugotowane już warzywa. Dlatego, zamiast ją wylewać postaraj się ją w jakiś sposób wykorzystać (np. zrób na niej zupę).
Edytowany przez 9magda6 9 kwietnia 2011, 00:00
- Dołączył: 2010-03-12
- Miasto: Ipswich
- Liczba postów: 6381
9 kwietnia 2011, 00:01
Stosuję majonez light, czasem jogurt naturalny ale to nie to samo.
Kiedyś czytałam gdzieś że jak wrzuci się warzywa do gotującej się wody to nie tracą tyle witamin.
- Dołączył: 2011-03-08
- Miasto: Chococity
- Liczba postów: 1983
9 kwietnia 2011, 00:31
Są warzywa, które ugotowane są zdrowsze niż surowe. Takim warzywem jest marchewka, ponieważ w ugotowanej, o ile dobrze pamiętam, betakaroten jest lepiej przyswajalny (różnica jest ogromna. W surowej do coś koło 20 %, w gotowanej 70%).
Ja osobiście uwielbiam soki z marchwi i surową marchew - gotowanej nie tknę, chyba, że w dobrej sałatce.
Bardziej polecana jest gotowana niż surowa.
Warzywem zdrowym po przetworzeniu są też pomidory - po podgrzaniu ich niektóre wartości odżywcze są lepiej wchłaniane. Dlatego sięgajmy po ketchup - najlepiej domowej roboty.
- Dołączył: 2010-08-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 458
9 kwietnia 2011, 01:23
9magda6, Floral - dzięki wielkie za te informacje :)
9 kwietnia 2011, 07:46
może spróbuj ugotować na parze? wtedy nie straci składników odżywczych.chyba :)