Temat: Marchewka - przepisy i nie tylko

Wiem, że jest zdrowa i od dawna próbuję zmusić się do jedzenia jej. Jednak nie mogę przełknąć surowej marchwi, nie znoszę tego smaku.
Lubię natomiast np gotowane w zupie i tu moje pytanie: czy marchew traci witaminy po ugotowaniu??

A może znacie przepisy, w których można zjeść smacznie i zdrowo marchewki?? :)
Ja nienawidzę gotowanej marchewki, już prędzej zjem surową.
Narzeczony robi mi surówkę z marchewki.
2 duże marchewki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, pokrój jedną małą cebulę w drobną kostkę. Dodaj z 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki majonezu na koniec odrobina pieprzu. Surówka ma być słodka. Pasuje idealnie do ryby. Dzięki tej surówce przekonałam się do marchwi. ;]
Niezbyt to dietetyczne :P no i surowa jest więc odpada..

A jak z pieczoną marchewką?
Aaa.. wydaje mi się że surowa ma więcej witamin.

cytat

1

Warzywa powinny być przechowywane w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najniższa, zaś wilgotność wyższa niż na górnych półkach w lodówce.

krok
2

Aby zachować maksymalną ilość witamin zarówno marchewka jak i ziemniaki powinny być gotowane bez obierania. Witaminy oraz sole mineralne zwykle znajdują się zaraz pod skórką. Gotując nieobrane warzywa należy pamiętać o ich wcześniejszym, dokładnym umyciu.
krok
3

Staraj się nie kroić warzyw do gotowania a jeśli to robisz to krój na duże kostki. Dzięki temu, powierzchnia przez którą warzywa tracą składniki odżywcze podczas gotowania będzie mniejsza.
krok
4

Używaj jak najmniejszej ilości wody do gotowania. Witaminy z warzyw wypłukiwane są do wody i kończą w zlewie zamiast w naszym organizmie. Woda z gotowanych warzyw często ma więcej witamin, niż ugotowane już warzywa. Dlatego, zamiast ją wylewać postaraj się ją w jakiś sposób wykorzystać (np. zrób na niej zupę).
Stosuję majonez light, czasem jogurt naturalny ale to nie to samo.

Kiedyś czytałam gdzieś że jak wrzuci się warzywa do gotującej się wody to nie tracą tyle witamin.
tarta młoda marchewka z serkiem wiejskim i orzechami


a gotowana zapiekana pod serkiem wiejskim na ciepło - też pyszna
Są warzywa, które ugotowane są zdrowsze niż surowe. Takim warzywem jest marchewka, ponieważ w ugotowanej, o ile dobrze pamiętam, betakaroten  jest lepiej przyswajalny (różnica jest ogromna. W surowej do coś koło 20 %, w gotowanej 70%).
Ja osobiście uwielbiam soki z marchwi i surową marchew - gotowanej nie tknę, chyba, że w dobrej sałatce.
Bardziej polecana jest gotowana niż surowa.


Warzywem zdrowym po przetworzeniu są też pomidory - po podgrzaniu ich niektóre wartości odżywcze są lepiej wchłaniane. Dlatego sięgajmy po ketchup - najlepiej domowej roboty.
9magda6, Floral - dzięki wielkie za te informacje :)

może spróbuj ugotować na parze? wtedy nie straci składników odżywczych.chyba :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.