Temat: Gotowanie warzyw na parze..

Chcialam sie ogolnie szczerze mowiac zapytac, w jaki sposob najlepiej gotowac warzywa? tak zeby nie stracily witamin? Slyszalam ze dobrze jest je gotowac na parze..lub w mikrofalowce? jakies przemyslenia na temat 'podgrzewania' mrozonych wazyw w mikrofalowce? X
Z parowara są super. Smakują bosko i nie tracą witamin

Polecam worki do gotowania na parze w mikrofali. Szybko i smacznie
jak nie masz parowara, to zmocz je - umyj - nie osuszaj, wrzuć na talerz i szczelnie przykryj jakąś miska, tak, zeby nie wydobywało się nic spod niej - zaparuje Ci to w środku..
WRZUC  do miski owiń folia spozywcza i wsadz do mikrofali
Mam parowiec! Tak tylko zapytalam, bo wkoncu o wiele szybciej byloby mi je poprostu wrzucic do mikrofalowki i podgrzac ale wyglada na to ze bede je gotowac na parze! Dzieki! X
kochana ja używam parownika od mojego małego synka jemu też w nim gotuje. Polecam pyszne warzywka i nie traca na wartości :)
warzywka z parowaru maja super aromat, w mikrofali nigdy nie robiłam
Tak wiem, kiedys zawsze robilam z parowaru! X
Generalnie nic z mikrofali nei jest zbyt zdrowe a to dlatego ze wytwarza sie akrylamid (rakotworczy) tak jak podczas smazenia czy pieczenia- pod tym wzgledem to tylko gotowanie i parowanie jest bezpieczne.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.