Temat: Kostka rybna. Jak przyrządzić by nie miała zbyt dużo kcal?

Tak jak w temacie. Jak przyrządzić kostkę rybną by nie miała dużo kcal i z czym najlepiej podawać ?:)

A moze 'fishcakes'? Nie wiem jak to nazwac po polsku - ciastka rybne? Rybke rozdrobnic, zmieszac z ziemniakiem, dorzucic jajko i przyprawy i podsmazyc na drobince oleju. Do tego salatka czy jakies inne warzywa i masz swietny, zbilansowany obiadek :)

Rozmrozić kostki - najlepiej wyciągnać na talerz jakieś 2 godzinki przed. Nie rozmrażać w mikrofali, ani w gorącej wodzie. Przyprawić, a natępnie albo położyć na patelnie wysmarowaną tłuszczem i smażyć z 2 stron. Albo gotować na parze. Podawać z surówką, sałatką itd.

Pasek wagi

Tka jak tu, tylko oczywiscie bez panierki

A czym mam ją przyprawić ? bo raczej nie w bułce i jajku..
lenka0808, a dlaczego nie możan jeść pangi i tilapii?

panga i tilapia są to ryby przydenne, żyją w szlamie. dla mnie te ryby po prostu śmierdzą
ale ja mieszkam nad morzem i mam targ rybny, więc się przyzwyczaiłam do świeżych dorszów, sledzików :P
Pasek wagi
zależy od pory roku i świąt - ale nie wiem jakie ceny są w głębi kraju
dorsz cały ok 10- 11 zł za kilogram - ale masz głowę rybki :D
bez głowy 12-13 zł
filet 15-16
a bez skóry 17-18
śledzie filety są po 8-9 zł
flądra też jest tania, ale nie kupuję jej bo strasznie dużo ości ma

Pasek wagi
Przyprawic to roznie mozna, mi sie wydaje ze por dobrze z ryba smakuje, a z przypraw to troche pieprzu, cytrynki. Ja przewaznie kupuje gotowe mieszanki przypraw, np. curry czy mam taka jamajska do ryb, ale jakie one maja skladniki dokladnie to nie jestem pewna...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.