- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 kwietnia 2011, 15:55
5 kwietnia 2011, 11:29
Nabiał jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka,
ponieważ białko z produktów zwierzęcych zawiera wszystkie niezbędne
aminokwasy i jest lepszej jakości niż białko roślinne. Jest ponadto
doskonałym źródłem witaminy D, witamin B2 i B12 oraz łatwo
przyswajalnego wapnia, którego powinno się spożyć tyle samo ile w
normalnej diecie, aby uniknąć jego niedoborów. Witamina B2 łagodzi stres
oraz spadek odporności związany z odchudzaniem, natomiast witamina B12
chroni przed anemią.
Podstawową zasadą, którą należy się kierować przy wyborze produktów białkowych,
jest wybieranie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu,
bowiem tłuszcz mleczny sprzyja rozwojowi miażdżycy. Pełnotłusty twaróg
zastąp zatem chudym twarogiem, a mleko 3,2% mlekiem o obniżonej
zawartości tłuszczu (1,5%). Zalecane są przynajmniej 2 porcje produktów
mlecznych dziennie, przy czym 1 porcja to np. szklanka mleka, kubeczek
jogurtu lub 100g twarogu.
Pamiętaj, że dzienną dawkę wapnia możesz także uzupełnić produktami białkowymi pochodzenia roślinnego:
Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, fosfor, cynk i selen.
Produkty mięsne są nie tylko dobrym źródłem białka (około 20%), ale dostarczą ci również witaminy B12, niacyny, cynku oraz najlepiej przyswajalnego żelaza, które chroni przed anemią, a którego dieta odchudzająca zawiera zazwyczaj mniej. Niektóre mięsa mogą zawierać jednak sporo tłuszczu, dlatego wybieraj chude gatunki, takie jak: drób bez skóry (indyk, kurczak), cielęcina, polędwica wołowa, czy wieprzowa oraz chude wędliny np. drobiowa lub polędwica zamiast tłustej szynki. Dla porównania 100 gramów różnego mięsa zawiera:
Odkrawaj widoczny tłuszcz i staraj się nie smażyć mięsa, ponieważ panierowanie i smażenie w oleju nawet dwukrotnie zwiększa kaloryczność potrawy. Najlepsze będzie mięso gotowane w wodzie, na parze lub przyrządzane na beztłuszczowej patelni. Dodawaj do niego zioła i przyprawy zamiast soli. Jedna porcja mięsa to około 100-150 g, a zalecana przez piramidę żywienia ilość porcji w ciągu dnia wynosi od 0 do 2, co oznacza, że mięsa nie musisz jeść codziennie i wystarczą 3 posiłki mięsne w tygodniu.
W przypadku ryb wybieraj zwłaszcza te, które są tłuste, czyli łososia, śledzia, makrelę, tuńczyka, sardynki. W przeciwieństwie do mięsa, które zawiera głównie tłuszcze nasycone, ryby morskie są bogatym źródłem wielonienasyconych tłuszczów z rodziny omega-3, a także selenu. Dwa razy w tygodniu mięso zastąp rybą przyrządzoną na parze lub beztłuszczowej patelni, wówczas zachowa ona swoje zdrowotne właściwości.
Rośliny strączkowe, takie jak: fasolka, groch soją, czy soczewica są produktami o wysokiej zawartości białka, które dzięki doskonałemu składowi aminokwasowemu mają wartość odżywczą zbliżoną do mięsa. Nowa piramida żywienia zaleca, by spożywać je przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Jako produkty białkowe nie zawierają bowiem tłuszczu i cholesterolu, a przy tym dostarczają dużych ilości błonnika, kwasu foliowego, witamin z grypy B oraz magnezu, potasu i żelaza. Błonnik hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego w jelitach oraz pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Dla urozmaicenia możesz przyrządzać dania z różnych rodzajów soczewicy: zielonej, czerwonej, brązowej lub żółtej oraz różnych rodzajów fasolek: czerwonej kidney, mungo, pinto, adzuki itp. Każda z nich zawiera nieco inny zestaw cennych składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. W diecie odchudzającej zastąp przynajmniej jeden posiłek mięsny porcją strączków, która odpowiada około 40 g suchych nasion lub skomponuj posiłek ze strączków i chudego mięsa. Pamiętaj, że warzywa strączkowe mogą powodować wzdęcia i nie powinny ich jadać osoby ze skłonnością do wzdęć, schorzeniami przewodu pokarmowego i wrażliwym żołądkiem. Dolegliwości te może częściowo złagodzić namoczenie nasion przed gotowaniem.
5 kwietnia 2011, 11:29
Lista pokarmków bogatych w białko
Pokarm (100g) |
Zawartość białka |
Ilość kalorii |
Migdały |
21.0g |
612kcal |
Szparagi |
2.8g |
24kcal |
Awokado |
1.9g |
195kcal |
Boczek |
15.8g |
245kcal |
Fasolka po bretońsku |
9.4g |
130kcal |
Banany |
1.3g |
100kcal |
Stek wołowy |
21g |
154kcal |
Chleb razowy |
11.1g |
221kcal |
Brokuły |
4.1g |
32kcal |
Marchewki |
0.63g |
37kcal |
Ser |
31g |
264kcal |
Pierś z kurczaka |
23.4g |
110kcal |
Kuskus |
15.0g |
364kcal |
Mięso z kraba |
18.2g |
80kcal |
Jajka |
12.4g |
151kcal |
Hummus |
7.3g |
310kcal |
Stek jagnięcy |
19.5g |
110kcal |
Homar |
26.3g |
143kcal |
Mleko |
3.5g |
50kcal |
Pomarańcz |
1.2g |
38kcal |
Makaron |
12.4g |
355kcal |
Groszek |
5.8g |
70kcal |
Pizza |
11.3g |
260kcal |
Kotlety wieprzowe |
19.1g |
265kcal |
Płatki owsiane |
11.0g |
356 kcal |
Szpinak |
2.7g |
24kcal |
Słonecznik |
23.2g |
600kcal |
Tuńczyk |
26.2g |
202kcal |
Pierś z indyka |
22.5g |
100kcal |
Jogurt |
4.3g |
142kcal |
Twaróg |
12.1g |
84kcal |
Ziemniaki |
2.2g |
80kcal |
Krewetki |
17.0g |
80kcal |
Nasiona dyni |
28.9g |
586kcal |
Brązowy ryż |
6.8g |
350kcal |
Sardynki |
21.5g |
170kcal |
Kiełbasa wieprzowa |
13.8g |
200kcal |
Soja |
35.9g |
375kcal |
Spaghetti |
5.2g |
165kcal |
Masło orzechowe |
24.8g |
450kcal |