Temat: Białka. Produkty białkowe!

Jakie produkty zawierają dużo białka ? Co jecie ? Jak macie przepisy na pyszne kolacje białkowe to zapraszam do podzielenia się nimi. :)

Nabiał

Nabiał jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, ponieważ białko z produktów zwierzęcych zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i jest lepszej jakości niż białko roślinne. Jest ponadto doskonałym źródłem witaminy D, witamin B2 i B12 oraz łatwo przyswajalnego wapnia, którego powinno się spożyć tyle samo ile w normalnej diecie, aby uniknąć jego niedoborów. Witamina B2 łagodzi stres oraz spadek odporności związany z odchudzaniem, natomiast witamina B12 chroni przed anemią.

Podstawową zasadą,  którą należy się kierować przy wyborze produktów białkowych, jest wybieranie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, bowiem tłuszcz mleczny sprzyja rozwojowi miażdżycy. Pełnotłusty twaróg zastąp zatem chudym twarogiem, a mleko 3,2%  mlekiem o obniżonej zawartości tłuszczu (1,5%). Zalecane są przynajmniej 2 porcje produktów mlecznych dziennie, przy czym 1 porcja to np. szklanka mleka, kubeczek jogurtu lub 100g twarogu.

Pamiętaj, że dzienną dawkę wapnia możesz także uzupełnić produktami białkowymi pochodzenia roślinnego:

  • brokułami,
  • jarmużem,
  • kapustą,
  • tofu,
  • amarantusem,
  • strączkami,
  • oliwkami,
  • bakaliami (migdały, orzechy, sezam, suszone morele, daktyle, figi).

Jaja i ich rola w diecie odchudzającej

Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, fosfor, cynk i selen.

Mięso jako źródło białka

Produkty mięsne są nie tylko dobrym źródłem białka (około 20%), ale dostarczą ci również witaminy B12, niacyny, cynku oraz najlepiej przyswajalnego żelaza, które chroni przed anemią, a którego dieta odchudzająca zawiera zazwyczaj mniej. Niektóre mięsa mogą zawierać jednak sporo tłuszczu, dlatego wybieraj chude gatunki, takie jak: drób bez skóry (indyk, kurczak), cielęcina, polędwica wołowa, czy wieprzowa oraz chude wędliny np. drobiowa lub polędwica zamiast tłustej szynki. Dla porównania 100 gramów różnego mięsa zawiera:

  • pierś z kurczaka: 99 kcal i 1,3 g tłuszczu,
  • udziec z indyka: 104 kcal i 2,8 g tłuszczu,
  • cielęcina łopatka: 106 kcal i 2,8 g tłuszczu,
  • wieprzowina łopatka: 257 kcal i 21 g tłuszczu,
  • wieprzowina schab z kością:  174 kcal i 10 g tłuszczu,
  • wieprzowina szynka: 261 kcal i 21 g tłuszczu,
  • wołowina rostbef: 152 kcal i 7 g tłuszczu.

Odkrawaj widoczny tłuszcz i staraj się nie smażyć mięsa, ponieważ panierowanie i smażenie w oleju nawet dwukrotnie zwiększa kaloryczność potrawy. Najlepsze będzie mięso gotowane w wodzie, na parze lub przyrządzane na beztłuszczowej patelni. Dodawaj do niego zioła i przyprawy zamiast soli. Jedna porcja mięsa to około 100-150 g, a zalecana przez piramidę żywienia ilość porcji w ciągu dnia wynosi od 0 do 2, co oznacza, że mięsa nie musisz jeść codziennie i wystarczą 3 posiłki mięsne w tygodniu.

Ryby i ich znaczenie dla diety białkowej

W przypadku ryb wybieraj zwłaszcza te, które są tłuste, czyli łososia, śledzia, makrelę, tuńczyka, sardynki. W przeciwieństwie do mięsa, które zawiera głównie tłuszcze nasycone, ryby morskie są bogatym źródłem wielonienasyconych tłuszczów z rodziny omega-3, a także selenu. Dwa razy w tygodniu mięso zastąp rybą przyrządzoną na parze lub beztłuszczowej patelni, wówczas zachowa ona swoje zdrowotne właściwości.

Strączki jako produkty białkowe

Rośliny strączkowe, takie jak: fasolka, groch soją, czy soczewica są produktami o wysokiej zawartości białka, które dzięki doskonałemu składowi aminokwasowemu mają wartość odżywczą zbliżoną do mięsa. Nowa piramida żywienia zaleca, by spożywać je przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Jako produkty białkowe nie zawierają bowiem tłuszczu i cholesterolu, a przy tym dostarczają dużych ilości błonnika, kwasu foliowego, witamin z grypy B oraz magnezu, potasu i żelaza. Błonnik hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego w jelitach oraz pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.  

Dla urozmaicenia możesz przyrządzać dania z różnych rodzajów soczewicy: zielonej, czerwonej, brązowej lub żółtej oraz różnych rodzajów fasolek: czerwonej kidney, mungo, pinto, adzuki itp. Każda z nich zawiera nieco inny zestaw cennych składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. W diecie odchudzającej zastąp przynajmniej jeden posiłek mięsny porcją strączków, która odpowiada około 40 g suchych nasion lub skomponuj posiłek ze strączków i chudego mięsa. Pamiętaj, że warzywa strączkowe mogą powodować wzdęcia i nie powinny ich jadać osoby ze skłonnością do wzdęć, schorzeniami przewodu pokarmowego i wrażliwym żołądkiem. Dolegliwości te może częściowo złagodzić namoczenie nasion przed gotowaniem.

Lista pokarmków bogatych w białko

Pokarm (100g)

Zawartość białka

Ilość kalorii

Migdały

21.0g

612kcal

Szparagi

2.8g

24kcal

Awokado

1.9g

195kcal

Boczek

15.8g

245kcal

Fasolka po bretońsku

9.4g

130kcal

Banany

1.3g

100kcal

Stek wołowy

21g

154kcal

Chleb razowy

11.1g

221kcal

Brokuły

4.1g

32kcal

Marchewki

0.63g

37kcal

Ser

31g

264kcal

Pierś z kurczaka

23.4g

110kcal

Kuskus

15.0g

364kcal

Mięso z kraba

18.2g

80kcal

Jajka

12.4g

151kcal

Hummus

7.3g

310kcal

Stek jagnięcy

19.5g

110kcal

Homar

26.3g

143kcal

Mleko

3.5g

50kcal

Pomarańcz

1.2g

38kcal

Makaron

12.4g

355kcal

Groszek

5.8g

70kcal

Pizza

11.3g

260kcal

Kotlety wieprzowe

19.1g

265kcal

Płatki owsiane

11.0g

356 kcal

Szpinak

2.7g

24kcal

Słonecznik

23.2g

600kcal

Tuńczyk

26.2g

202kcal

Pierś z indyka

22.5g

100kcal

Jogurt

4.3g

142kcal

Twaróg

12.1g

84kcal

Ziemniaki

2.2g

80kcal

Krewetki

17.0g

80kcal

Nasiona dyni

28.9g

586kcal

Brązowy ryż

6.8g

350kcal

Sardynki

21.5g

170kcal

Kiełbasa wieprzowa

13.8g

200kcal

Soja

35.9g

375kcal

Spaghetti

5.2g

165kcal

Masło orzechowe

24.8g

450kcal

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.