Temat: Wielkość porcji.

Znam zasady racjonalnego i zdrowego odżywiania. Wiem co powinno się jeść, a czego unikać. Moim problemem jest wielkość nakładanych porcji ;)  Jaka powinna być taka porcja dla normalnej dziewczyny ? Wiem, że to wszystko zależy od wieku i wagi, ale potrzebna mi jest taka podstawowa informacja o porcji, która nie utuczy.
A więc :
*Makaron + kawałki kurczaka + warzywa - ile powinno być w tym makaronu, kurczaka i warzyw ? :D
*Kurczak + kasza/ryż + warzywa - ile gram każdego składnika ? (jak trudno wam określić gramy, możecie mi to podać w wielkości na talerzu np. 2/4 warzyw ; 1/4 kurczaka i kaszy )
*musli + mleko/jogurt- ile tego ? :D

Może to i trochę upierdliwe pytanie, ale nigdzie nie potrafię znaleźć takich informacji, a mam z tym odwieczny problem :D

Ja zazwyczaj , jeśli jem ryż, to 1/2 woreczka, do tego ok 100-150 gram mięsa i jakieś warzywka wg uznania. ;)
Co do makaronu to staram się jeść szklankę .

ja czytalam, ze powinno sie jesc tyle, zeby odejsc od stolu z lekkim niedosytem, bo najedzenie poczuje sie po kilkunastu minutach.

I jeszcze, ze lepiej nakladac na maly talerz i miec wypelniony, niz na duzy i miec wokol wolne miejsce :) na malym talerzu mozg odbiera sygnaly, ze masz duzo jedzenia bo jest pelny talerz.

Jeszcze czytalam, ze powinno sie jesc tyle jedzenia, ile zmiesci sie w Twojej piesci ;D ale to raczej by byly male porcje:D

 

nie mozesz znalesc odpowiedzi bo zle formulujesz pytanie

skoro chcesz wiedziec w gramach to mozesz sobie wyliczyc zapotrzebowanie kcal i policzyc ile powinnas jesc dzienni, i ile mozesz na obiad przeznaczyc
jak mamy ci powiedziec ile mozesz zjesc na obiad skoro, nie wiemy ile jesz na inne posilki, opcjonalnie czy wogole je jesz


najlatwiej bedzie Ci wyczuc ilosc, powinno jesc sie tyle zeby czuc sie nasyconym ale nie przejedzonym, a moze nawet troche niedojedzonym zeby utrzymac wage 
Warzywa nawet 3/4 talerza - nie żałuj sobie. Porcja ma być takiej wielkości, aby cię nasyciła.
Słyszałam, ze mięso odmierza się porównując do dłoni. Czerwone mięso (jeśli już musimy zjeść) nie powinno przekraczać wewnętrznej części dloni (bez palców), drób to wielkość dłoni do połowy palców (do kostek w ich zgięciach), zaś ryba to cała dłoń :)
Ale to tylko tak słyszałam - choć przyznam, że wydaje mi się to bardzo rozsądna miara.
Ja stosuje wagę kuchenną i odmierzam sobie 100 g mięsa, ewentualnie 50-70 g makaronów i 150-250 g warzyw w zależności od tego jak jestem głodna :)
> nie mozesz znalesc odpowiedzi bo zle formulujesz
> pytanieskoro chcesz wiedziec w gramach to mozesz
> sobie wyliczyc zapotrzebowanie kcal i policzyc ile
> powinnas jesc dzienni, i ile mozesz na obiad
> przeznaczycjak mamy ci powiedziec ile mozesz zjesc
> na obiad skoro, nie wiemy ile jesz na inne
> posilki, opcjonalnie czy wogole je jesznajlatwiej
> bedzie Ci wyczuc ilosc, powinno jesc sie tyle zeby
> czuc sie nasyconym ale nie przejedzonym, a moze
> nawet troche niedojedzonym zeby utrzymac wage

Galahda, nie chodzi mi o dokładny podział, który będzie odpowiedni dla mnie. Mniej więcej ile tego czy tego- tyle mi wystarczy, bo nie mam pojęcia jak dzielić sobie posiłek ;> 
Zawsze jest: "-aa jeszcze trochę kaszy, bo jest miejsce" lub "-ten kurczak mi wystarczy? chyba nie .." I kończy się na tym, że zjadam za dużo, a mój żołądek jest bardzo pojemny i nie potrafię określić czy już starczy czy jeszcze trochę mogę sobie dołożyć ;)

A TUTAJ ZE RZETELNEGO ZRODLA WKLEJAM - JEST NAPISANE CO I ILE :)

Piramida1.jpg

Piramida Zdrowego Żywienia (wg Instytutu Żywności i Żywienia)

Aby zapewnić spożycie produktów spożywczych w odpowiedniej ilości, należy uwzględnić w dziennej racji pokarmowej produkty z każdej z grup:

  • Produkty zbożowe (węglowodanowe) powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje – ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony. Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, ale o niepełnej wartości biologicznej (niedobór lizyny i tryptofanu), witamin z grupy B – głównie B1, B2, B6 i PP, a także błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Zawierają one też pewne ilości składników mineralnych.
  • Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-4 razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C oraz beta-karotenu i innych karotenoidów), soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Potas, występujący w sporych ilościach w warzywach, obniża ciśnienie krwi. Błonnik w nich zawarty nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale także obniża stężenie cholesterolu w surowicy i poprawia tolerancję glukozy. Zapobiega również nowotworom jelita grubego.
  • Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu (dojrzewanie) jest u nastolatków wysokie i wynosi 800 – 1200 mg/dobę. Mleko jest również źródłem wysokowartościowego białka i wit. B2, A i D. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinni spożywać 3-4 porcje mleka i jego przetworów. Bardzo korzystne jest stosowanie obok mleka sfermentowanych napojów mlecznych (jogurty, kefiry) i serów twarogowych. Żółte sery należy natomiast ograniczać, gdyż zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu oraz soli.
  • Mięso (czerwone, drób, wędliny, ryby, jaja) powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż 2-3 porcje. Są one produktami bogatymi w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B – głównie wit. B12, B6, PP. Należy wybierać chude gatunki mięs i spożywać je z umiarem.  Spożywanie ryb, szczególnie morskich 2-3 razy w tygodniu, zamiast mięsa, należy do zasad profilaktyki niedokrwiennej choroby serca, ze względu na obecność bardzo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Nasiona roślin strączkowych, szczególnie soja, będące również dobrym źródłem białka, mają także znaczenie w profilaktyce miażdżycy.
  • Woda jest niezbędnym składnikiem pożywienia ze względu na rolę w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych oraz w reakcjach biochemicznych w organizmie. Wodę przyjmuje się w postaci: różnych płynów (zalecana ilość to ok. 1,5 l/dobę) oraz wraz z żywnością – wiele produktów ją zawiera, głównie owoce i warzywa (średnio do 0,7 l/dobę). Zwiększona ilość płynów jest konieczna w czasie upałów oraz podczas chorób przebiegających z gorączką, albo wymiotami lub biegunką. Również przy dużej aktywności fizycznej i poceniu się należy uzupełniać wodę w większej niż zwykle ilości.

   Ilość zalecanych do spożycia produktów z podstawowych grup zależy od płci, wieku, masy ciała i aktywności fizycznej. W poniższej tabeli przedstawiono przykłady jednej porcji poszczególnych produktów z Piramidy Zdrowego Żywienia oraz zalecaną liczbę porcji spożywanych w ciągu dnia:

Produkty z Piramidy Zdrowego Żywienia

Przykłady jednej porcji

różnych produktów (zamiennie)

Mięso i jego zamienniki 1 - 3

Porcje dziennie

 

• 50-100g chudego mięsa

2/3 szklanki fasoli

• 1-2 jajka

 

Mleko i jego przetwory

dzieci 9-13 lat 2 - 3

młodzież 14-18 lat 3 - 4

dorośli 2 - 3

porcje dziennie

 

• 1 szklanka mleka

• 1 kubeczek jogurtu

• ½ szklanki twarogu

 

Warzywa i owoce 5 - 10

porcji dziennie

 

• 1 ziemniak

• ½ szklanki szpinaku

• 1 jabłko

 

Produkty zbożowe 5 - 12

porcji dziennie

 

• 1 kromka chleba

• 1 rogalik lub kajzerka

• 1 szklanka makaronu

(po ugotowaniu)

 

 

INNE PRODUKTY NIEUWZGLĘDNIONE W PIRAMIDZIE ZDROWEGO ŻYWIENIA

Poza produktami niezbędnymi, w żywieniu dzieci i młodzieży należy pamiętać o tzw. produktach dozwolonych, ale w ograniczonych ilościach, do których zalicza się tłuszcze, cukier oraz sól. Właściwe zbilansowanie spożywania tych produktów ze sposobem życia ma na celu zmniejszenie ryzyka chorób żywieniowo zależnych, do których należą choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, otyłość, nadciśnienie tętnicze i próchnica zębów.

  • Tłuszcze – ponad 50% spożywanego tłuszczu stanowi tzw. tłuszcz ukryty, występujący w produktach, lecz niewidoczny „na pierwszy rzut oka”. Natomiast tłuszcze widoczne, to oleje roślinne, miękkie margaryny (zalecane do spożycia) oraz masło, smalec, tłuszcz w mięsie i wędlinach. Tłuszcze zwierzęce powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ podnoszą one poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Oleje roślinne nie wykazują takiego działania. Najczęściej poleca się ich spożywanie w ilości 2 łyżek dziennie, a wśród olejów roślinnych najkorzystniejsza jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy bezerukowy.
  • Cukier – można uzupełnić nim produkty z pięciu grup, ale należy kontrolować jego spożycie.
  • Sól – zwiększona podaż soli kuchennej (chlorku sodu – NaCl) zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, a także nowotworu żołądka. Aby zmniejszyć ilość soli (zgodnie z zaleceniami WHO nie więcej niż 6g dziennie), należy jak najrzadziej kupować potrawy solone i konserwowane, nie dodawać soli do potraw, zastępować ją np. ziołami. Nie powinno się podawać podczas posiłku solniczki na stół. Należy również pamiętać, że dużo soli znajduje się w wędlinach.
A teraz kolejne pytanie o składniki odżywcze :D

Tzn. chodzi mi o to ile białka,tłuszczu i węglowodanów na każdy posiłek czyli śniadanie , 2 śniadanie , obiad, kolacja .
Czytałam, że po 15 najlepiej ograniczyć węglowodany, no ale czekam na wasze odpowiedzi.
I kolejny raz chodzi mi o ogólny wykres, a nie dopasowany szczególnie dla mnie ;) 
Asiupek, nie mam pojęcia skąd to wytrzasnęłaś, ale jestem ci dozgonnie wdzięczna ! 
Właśnie o takie coś mi chodziło, dziękuję serdecznie 
niektorzy mowia ze poracja to tyle ile powinno sie zmiescis w dloni  ,

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.